Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Jälleen uusia huijausviestejä – katso vinkit miten toimia epäilyttävien laskujen kanssa

$
0
0

"Mitään ei kannata allekirjoittaa tai maksaa siksi että siitä pääsisi eroon tai pääsisi helpommalla" asiantuntija neuvoo.

Verohallinto varoittaa yrityksiä rekisteröitymästä VAT-IDENTIFICATION.eu- nettitietokantaan. EUCOMDAT Company Data Gmbh -niminen yritys on markkinoinut yrityksille rekisteröitymispalvelua 760 euron hintaan.

Verohallinnon mukaan sivustolle ei tarvitse rekisteröityä sillä se ei ole EU:n virallinen rekisteri. Vastaavanlaisia viestejä on lähetetty yrityksille myös muissa EU-maissa. Ruotsissa viranomaiset ovat asettaneet kyseisen yrityksen varoituslistalle.

Suomen Yrittäjien neuvontapalveluihin on tullut asiasta jonkin verran yhteydenottoja kertoo lainopillinen asiamies Atte Rytkönen.

– Kyseessä ei ole virallinen rekisteri eli se ei vaadi minkäänlaisia toimia. Mitään ei kannata allekirjoittaa tai maksaa siksi että siitä pääsisi eroon tai pääsisi helpommalla Rytkönen muistuttaa.

Arvolisäverotietokannan tapauksessa yrityksille ei ole lähetetty laskua joten Rytkösen mukaan yrittäjän ei ole välttämätöntä reagoida asiaan mitenkään.

Kirjallinen reklamointi on paikallaan jos yritykseen lähetetään perätön lasku palvelusta tai tuotteesta jota yritys ei koe tilanneensa tai saaneensa.

– Ei kannata soittaa koska laskussa mainittu palvelunumero on usein maksullinen eikä silloin jää kirjallisia todisteita Rytkönen neuvoo.

Rytkönen ohjeistaa yrityksiä varovaisuuteen ja tarkkuuteen sillä huijauslaskuja lähetetään yhä enemmän.

Vuosittain jopa 140 000 yksinyrittäjää kohtaa harhaanjohtavaa markkinointia. Monet menevät lankaan sillä Suomessa yritykset maksavat vilpillisiä ja aiheettomia laskuja vuosittain noin 20 miljoonan euron edestä.

Rytkösen mukaan vilpillisiä laskuja ja tarjouksia suunnataan erityisesti pk-yrityksille joissa yrittäjä on usein yksin laskupinonsa äärellä eikä välttämättä huomaa laskua huijaukseksi.

Aiemmin harhaanjohtavaa markkinointia tehtiin paljon puhelimitse.

– Nyt on yleistynyt sen kaltainen että vilpillisiä laskuja lähetetään suoraan yrityksiin tai tarjotaan palveluita joiden sisältö ei vastaa yhtään sitä mitä on sovittu.

Tarjous saatetaan myös naamioida näyttämään laskulta vaikkei se sitä olisi.

Näin toimit epäilyttävän laskun kanssa:

– Tarkista onko kyseessä lasku vai tarjous.

– Tarkista mistä lasku on lähetetty.

– Tarkista viranomaiselta tai esimerkiksi Suomen Yrittäjien neuvontapalveluista onko kyseessä pakollinen yrityksiä koskeva maksu.

– Jos et ole tilannut laskutettavaa tuotetta tai palvelua reklamoi välittömästi laskun lähettäjälle että palvelua tai tuotetta ei ole tilattu ja lasku on aiheeton.

– Älä soita laskussa näkyvään mahdolliseen asiakaspalvelunumeroon vaan käytä sähköpostia jotta sinulla on kirjallisia todisteita asioinnista. Dokumentoi käyty kirjeenvaihto.

– Jos saat maksukehotuksen reklamoi jälleen kirjallisesti ja säilytä ilmoituksestasi kopio.

– Jos saat perintäkirjeen tee kirjallinen ilmoitus myös perintätoimistolle. Ilmoita ettei sinulla ole sopimussuhdetta laskuttajan kanssa ja että lasku on aiheeton. Liitä mukaan myös jäljennökset laskuttajalle lähettämistäsi ilmoituksista.

– Tarvittaessa tee tutkintapyyntö poliisille.

Lähteet: Helsingin seudun kauppakamari; Atte Rytkönen

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles