Pankkikortin suosio päivittäistavaraostoksissa on varsinkin viimeisen vuoden aikana ollut kovassa kasvussa.
Pankkikorttia vinguttaa jo lähes kaksi kolmesta suomalaisesta kun vielä vuosi sitten pankkikorttia käytti tavallisimmin vähän yli puolet. Sen sijaan käteisen käyttö on vähentynyt reiluun viidennekseen.
Pankkialan asiantuntijoiden mukaan yrittäjät hyötyvät muutoksesta sillä kortti on yrittäjälle käteistä vaivattomampi maksutapa. Käteinen on myös yrittäjän kannalta kalliimpi vaihtoehto. Kortilla maksaminen on myyjälle käteistä edullisempaa noin 3–4 euron ylittävissä maksuissa.
Mitä eri maksutavat maksavat yrittäjälle?
Debit:
Debit-korteissa myyjältä peritään aina vähintään neljä senttiä maksutapahtumalta. Kun ostoksen arvo nousee noin 13 euroon myyjältä perittävä hinta muuttuu prosentuaaliseksi 031 prosenttiin ostoksen arvosta. Kun ostoksen loppusumma on 242 euroa saavutetaan yläraja eli 75 senttiä. Sen enempää ei peritä vaikka ostoksen hinta ylittäisi 242 euroa.
Sirukortilla maksettaessa rahat siirtyvät yrityksen tilille noin kahdessa pankkipäivässä. Magneettijuovalla maksettaessa voi mennä puolestaan noin viisi pankkipäivää.
Credit:
Credit-korteista myyjältä peritään ostoksen loppusummasta riippumatta 09 prosenttia ostoksen arvosta mutta kuitenkin aina vähintään 4 senttiä tapahtumalta. American Express- ja Diner Club -luottokortit ovat noin 03–3 prosenttiyksikköä kalliimpia myyjälle kuin Visa- ja Master Card -kortit.
Käteinen:
Käteisen tilitys- ja käsittelykulut ovat keskiverrolle pienyrittäjälle noin muutamia kymppejä kuukaudessa. Setelien tilitys on halvempaa kuin kolikoiden tilitys.
OP-Pohjolan tietojen mukaan pk-yrittäjä tilittää keskimäärin seteleitä kerralla noin 4 000 euroa. Tämän yksittäisen tilityksen palvelumaksu on yrittäjälle 430 euroa. Keskimääräinen kolikkotilitys on 330 euroa joka maksaa yrittäjälle 860 euroa. Pk-yrittäjä tilittää rahansa keskimäärin neljä kertaa viikossa.
Yösäiliöstä noudettu käteinen on yrityksen tilillä yhdessä pankkipäivässä. Jos käteisen rahan vie talletusautomaattiin se on yrityksen tilillä heti.
Muita maksutapoja:
Lähimaksaminen: Yrittäjän kannattaa suosia lähimaksamisessa debit-puolta sillä se on yrittäjälle credit-tapahtuma halvempi. Valtaosassa uusia maksupäätelaitteita lähimaksuominaisuus on jo valmiina mutta vaatii aktivoinnin.
Mobiilimaksaminen: Korttimaksuja voi vastaanottaa älypuhelimella tai tabletilla esimerkiksi iZettlen kautta. Maksupääte maksaa noin 60 euroa. Välityspalkkiot vaihtelevat kuukausimyynnin mukaan 275 ja 150 prosentin välillä.
Pankkikortti jyrää maksuvälineenä
Katri Simola
Twitter: @KatriSimola