Turun telakalla rakennettava Tallinkin laiva liikkuu nestemäisellä maakaasulla. Suomalaiset ovat edelläkävijöitä LNG-alusten suunnittelussa ja rakentamisessa.
AS Tallink Gruppin ja Meyer Turku Oy:n torstaina allekirjoittama aiesopimus matkustaja-autolautan rakentamisesta työllistää monia pk-yrityksiä jotka työskentelevät alihankkijoina laivanrakennusalalla. Tallinnan ja Helsingin väliseen reittiliikenteeseen tuleva ympäristöystävällinen laiva rakennetaan Turun telakalla.
Hankkeen työllistävä vaikutus on Tallinkin ja Meyerin mukaan noin 2 000 henkilötyövuotta. Laivasähkötyö Oy:n toimitusjohtaja Juha Hietarinnan mukaan alihankkijat saavat tästä yli 1 000 henkilötyövuotta.
– Alihankintaverkoston osuus tämän tyyppisten laivojen kokonaistyömäärästä on hieman yli puolet Hietarinta arvioi Yrittäjäsanomille.
Osa alihankintatyöstä tehdään telakalla mutta merkittävä osuus työstä jakaantuu laajalle alueelle ympäri Suomea erilaisiin tuotantolaitoksiin ja suunnittelutoimistoihin.
Jos tehty esisopimus vahvistuu alkavat suunnittelutyöt Hietarinnan mukaan sen jälkeen välittömästi. Tuotanto alkaa tällöin vuoden 2015 jälkimmäisellä puoliskolla ja lisätyövoiman rekrytointi ajoittuu todennäköisesti vuoteen 2016.
– Se tieto että tulee jo työtä on jo paljon. Olemme todella tyytyväisiä ja innoissamme tilauksesta. Tämä nostaa merkittävästi alan työllisyyttä.
Alihankkijat ovat Hietarinnan mukaan jo lähtökuopissaan valmiina tarttumaan tilaukseen.
– Kyllä olemme valmiita. Vuonna 2010 alan volyymi oli vielä reilusti korkeammalla kuin se tulee olemaan tämän uuden tilauksen jälkeen vuonna 2016. Eli alihankkijaverkostolla on varaa ottaa vastaan vieläkin enemmän tilauskantaa tulevaisuudessa.
"Tekemisen meininki on palannut telakalle"
Hietarinta on mielissään Meyer Werftin vaikutuksista telakkaan. Meyer Werft osti Turun telakan osake-enemmistön syyskuussa.
– Vakavaraisen ja osaavan omistajan Meyerin tulo telakalle oli oikein tervetullutta. Tekemisen meininki on palannut telakalle. Uskalletaan investoida. Tulevaisuuden näkymät ovat todella positiiviset Hietarinta sanoo.
Telakalla aloitettiin juuri Mein Schiff 5 -aluksen rakennus. Alus on kolmas saksalaiselle TUI Cruises -yhtiölle tehtävä saman sarjan matkustajaristeilijä. Ensi vuonna telakalla aloitetaan vielä Mein Schiff 6 -aluksen rakennus.
Uusi Tallinkin laiva eroaa meneillään olevista tilauksista siinä että se tuo työtä myös suunnittelijoille.
– Tuotannossa olevat Mein Schiff -laivat ovat sisaraluksia ja niissä suunnittelut on pääosin jo tehty ensimmäisessä aluksessa.
Suomalaiset edelläkävijöitä nesteytetyn maa-kaasun kanssa
Tallinkin uusi alus käyttää polttoaineena nesteytettyä maa-kaasua eli LNG:tä. Polttoaineen käyttö täyttää kaikki uudet tiukemmat päästörajoitukset.
Turun telakalla on jo aiemmin rakennettu LNG-laiva M/S Viking Grace. Hietarinnan mukaan suomalaiset ovat edelläkävijöitä LNG:tä käyttävien matkustaja-alusten suunnittelussa ja rakentamisessa.
– Vihreät arvot ovat maailmalla lisääntyneet ja LNG:n käyttö on lähes päästötöntä. Suomalaisilla on tässä etumatkaa ja se voi tuoda jatkossakin lisätilauksia maailmalta Hietarinta sanoo.
Vuonna 1962 perustettu Laivasähkötyö Oy on LST Group -konsernin vanhin yritys. Laivoja sähköistävällä yrityksellä on noin sata työntekijää ja sen liikevaihto oli viime vuonna vajaat 10 miljoonaa euroa.
Meyer Turku Oy on yksi Euroopan johtavista telakkayhtiöistä. Meyer Werft omistaa yhtiöstä 70 prosenttia ja Suomen valtion Teollisuussijoitus 30 prosenttia. Telakka Turussa työllistää 1 350 henkilöä.
Tallink-konserni on yksi Itämeren alueen suurimmista matkustaja- ja rahtiliikennevarustamoista. Konserni liikennöi Tallink- ja Silja Line -brändin alla kuudella reitillä. Yritys työllistää noin 7 000 henkilöä. Vuosittain noin 9 miljoonaa matkustajaa kulkee konsernin 18 laivalla.
Tallinkin uuden laivan arvo on noin 230 miljoonaa euroa. Aluksen suunniteltu matkustajamäärä on 2 800 henkilöä. Laiva toimitetaan tilaajalleen vuoden 2017 alussa.
Katri Simola