Moni yrittäjä pohtii että miten missä miksi ja millä ajalla yrityksestään pitäisi viestiä.
Kouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo muistuttaa että vain silloin ei tapahdu viestintää kun yrittäjä on ilman tietoverkkoa yksin pimeässä kopissa.
– Kaikki on viestintää: liiketilan siisteys yrittäjän ilme käyntikortit nettisivut someläsnäolo Kortesuo luettelee esimerkkejä.
Viestintä on siis elinehto kaikkein pienimmällekin yritykselle.
– Muuten asiakkaat eivät tiedä millainen yritys on kyseessä. Ajatellaan vaikka autokorjaamoa. Jos se ei viesti emme tiedä mitä merkkejä se korjaa kuinka nopeasti se korjaa tai miten siihen saa edes yhteyden.
Jos on vielä aivan untuvikko viestinnän saralla Katleena Kortesuo kehottaa keskittymään yksikertaisiin kysymyksiin.
– Mieti keitä haluat asiakkaaksi ja miten tavoitat heidät. Jos toteat että haluat asiakkaaksesi pihtiputaalaiset Toyotan omistajat niin sitten kannattaa varmaan yrittää ostaa Toyotalta heidän asiakasrekisterinsä. Kun kohderyhmä kanava ja viestin sisältö ovat selvillä tarvitsee enää vain toteuttaa viestintänsä.
Kortesuon mukaan myös läsnäolo sosiaalisessa mediassa alkaa olla nykypäivänä pakollista.
– Yritys pitää löytyä Googlella. Google taas ei tunnista yritystä olemassa olevaksi jos sillä on vain staattiset nettisivut. Pääsy hakutuloksissa kärkikymmenikköön vaatii sosiaalisen median läsnäoloa muu ei auta. Voit kokeilla asiaa googlaamalla vieraalta koneelta yrityksesi toimialan ja paikkakunnan. Omalla koneellasi Google painottaa hakutuloksia käyttäjähistorian mukaan eikä tulos ole realistinen koska olet varmastikin käynyt omilla sivuillasi.
Ilmainen viestintävakuutus
Katleena Kortesuon mukaan yritysten yleisin ongelma viestinnässä on se että ne yrittävät miellyttää kaikkia.
– Se ei nimittäin tule onnistumaan. Jos siivoaja haluaa myydä palveluaan alueen varakkaille ihmisille ja mainostaa laatua nopeutta ja helppoutta niin hän voi nostaa hiukan hintojaan. Samalla on kuitenkin hyväksyttävä se että hinta on viesti joka karkottaa vähävaraisemmat asiakkaat. Se on kuitenkin ok koska kaikkia ei voi tavoitella yhtä aikaa.
Apuakin viestintäpulmiin on saatavilla – myös ilmaiseksi.
– Netistä googlaamalla löytyy apua. Suomessa on valtava määrä viestinnän blogeja. Myös omalta yrittäjäverkostoltaan kannattaa kysyä neuvoa että miten olette hoitaneet nämä jutut Kortesuo opastaa.
Kriisitilanteita varten Katleena Kortesuo neuvoo kilpailuttamaan viestintätoimiston valmiiksi.
– Se ei maksa mitään mutta joskus voi tulla se päivä kun Iltalehden toimittaja soittaa että haluaisitteko kommentoida tätä väkivallantekoa jonka henkilöstönne edustaja osoitti asiakastanne kohtaan. Siinä vaiheessa on hyvä sanoa että odota hetki ja soittaa sille jo kilpailutetulle viestintätoimiston ihmiselle johon luotat. Se on ilmainen viestintävakuutus hän ohjeistaa.
Lotta Tammelin