Sahatavaran ostajilla on varastot täynnä sekä Suomessa että ulkomailla joten kauppa ei käy. Viennissä Suomi kärsii vakaasta eurosta Yle kertoo.
Ylen mukaan Suomen sahat kärsivät sekä rakentamisen hiipumisesta että euron kurssista.
Sahatavara ei käy kaupaksi koska rakentaminen on heikon taloustilanteen vuoksi vähentynyt ja kysyntä on maailmanlaajuisestikin heikkoa. Kotimaassa kysyntä on jopa äärimmäisen heikkoa arvioi Kouvolan Sahan tekninen johtaja Terho Haimi Ylelle.
– Kysyntä on laskenut sen verran että sahatavarasta on ylitarjontaa. Se painaa hintoja. Samaan aikaan kustannukset ovat korkealla arvioi myös virolahtelaisen Ravijoen Sahan yrittäjä Juhani Taimela Ylelle.
Myös euron vakaa kurssi hiljentää sahoja. Viennissä Suomi kärsii vakaasta eurosta kun taas esimerkiksi Venäjän kilpailukyky on parantunut arvioi kuhmolaisen sahan Kuhmo Oy:n toimitusjohtaja Tommi Ruha.
– Heillä on devalvoituneen ruplan takia oikeinkin hyvä kilpailukyky. Vastaavasti myös Ruotsin kruunu on heikentynyt ja heidän kilpailukykynsä parantunut. Me olemme tässä vakaassa eurossa ja viennissä saamme kärsiä sen vahvuudesta Ruha kertoo Ylelle.
Sahatavaran markkinoiden taittumisen ensimmäiset merkit nähtiin Ruhan mukaan jo kesällä.
– Ruplan heikkeneminen ja Ukrainan kriisin vaikutukset yhdistettynä siihen että Euroopan laajuisestikin sahat ovat sahanneet aika kovaa tänä vuonna Ruha kertoo Ylelle.
Moni saha on Ylen mukaan säästynyt lomautuksilta mutta esimerkiksi haminalainen MCM Timber on vähentänyt tuotantoaan viidenneksen ja joutunut syksyn aikana lomauttamaan. MCM Timber työllisti viime vuonna 46 henkilöä ja yrityksen liikevaihto oli yli 21 miljoonaa.
Kuhmo Oy työllisti viime vuonna 147 henkilöä ja yrityksen liikevaihto oli lähes 825 miljoonaa euroa.
Kouvolan Saha Oy:n liikevaihto oli viime vuonna yli 53 miljoonaa euroa ja yritys työllisti 9 henkilöä.
Ravijoen Saha Oy:n liikevaihto oli viime vuonna vajaat puoli miljoonaa euroa.
Katri Simola