Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Jälleenmyyntiarvo putoaa alle kymmenykseen – mikä joululahja kyseessä?

$
0
0

Yhä useampi antikvaarinen kirjakauppa toimii verkossa. Kolmekymmentä vuotta alalla toiminut yrittäjä kertoo kolme syytä siihen miksi ala on murroksessa.

Yrittäjä ja Suomen Antikvariaattiyhdistys Ry:n puheenjohtaja Timo Surojegin on seurannut läheltä muuttuvaa alaa. Surojegin on työskennellyt alalla 30 vuotta joista viimeiset 25 vuotta hän on pyörittänyt Kampintorin Antikvaarista Kirjakauppaa yhdessä Raimo Saastamoisen kanssa.

Timo Surojegin nimeää kolme syytä siihen miksi ala on murroksessa.

Ensinnäkin kirjojen ikä on lyhentynyt.

– Ihmiset lukevat sitä mikä sillä hetkellä on julkisuudessa tai mediassa esillä Surojegin kertoo Yrittäjäsanomille.

Monet antikvariaatit ovat tästä syystä keskittyneet tietokirjallisuuteen ja kaunokirjallisuuden klassikkoteoksiin sillä ne eivät Surojeginin mukaan vanhene sisällöltään.

Hyvänä esimerkkinä jälleenmyyntiarvon laskusta on joululahjaksi saatu kaunokirjallinen teos jonka arvo on uutena ollut noin 30 euroa. Surojegin voisi ostaa teoksen antikvariaattiinsa noin 2 – 5 eurolla. Kirjan arvo putoaa siis noin 7 – 17 prosenttiin alkuperäisestä hinnasta.

Saman kirjan ulosmyyntihinta tulee antikvariaatissa olemaan noin 5 – 10 euroa.

– Viime vuoden uutuuskirjat maksavat tällä hetkellä liikkeessäni 25 prosenttia niiden alkuperäisestä uutuushinnasta. Poikkeuksena hyvä tietokirjallisuus joka säilyttää kysyntänsä ja hintansa paremmin Surojegin kertoo.

Esimerkiksi taidetta ja historiaa käsittelevät kurantit tietokirjat saattavat antikvariaatissa maksaa jopa enemmän kuin uutena jos teokset ovat ehtyneet kustantajalta.

Sen sijaan suurten painosmäärien kaunokirjallisia teoksia saattaa Surojeginilla olla hyllyssä jo useampia eikä hän osta niitä enää lisää kappaleita.

 

Kirjoja ei enää keräillä kuin ennen

 

Toinen syy alan murrokseen on se että kirjojen keräily on vähentynyt.

– Aiemmin asiakas saattoi kerätä esimerkiksi Lappi-aiheisia kirjoja ja osti kaikki aiheeseen liittyvät. Nyt ei enää osteta kaikkea aiheeseen liittyvää eikä kaikkia painoksia kuten ennen Surojegin kertoo.

Kolmanneksi asiointi kivijalkakaupoissa on vähentynyt ja monet ovat siirtyneet verkkokaupan puolelle. Ne antikvariaatit joilla ei ole verkkokauppaa alkavat olla Surojeginin mukaan jo poikkeus. Osa vanhojen kirjojen kauppiaista on siirtynyt jo kokonaan verkon puolelle.

– Vuokrat pois työ ei ole paikkaan sidottua ja kulurakenne on helpompi Surojegin nimeää verkkokaupan hyviä puolia.

Surojegin uskoo että verkkokaupan trendi voimistuu mutta kivijalkamyymälöitä on yhä tulevaisuudessa.

– Kirjat ovat fyysinen asia. Toivon mukaan moni asiakas arvostaa sitä että koko valikoima on fyysisesti nähtävillä. Antikvariaatissa voi viettää aikaa katsella hyllyjä ja löytää jonkin kirjan mitä ei kuvitellutkaan löytävänsä.

Kampintorin Antikvaarisen Kirjakaupan kohdalla kivijalkakaupassa asiointi on Surojeginin mukaan vähentynyt erityisesti siksi että parkkipaikkoja on karsittu. Helsingin keskustassa sijaitsevan divarin vieressä oli ennen suuri parkkipaikka mutta nykyään auton parkkeeraaminen liikkeen lähelle on vaikeampaa.

– Yksityisautoilun hankaloittaminen on suuri yksittäinen asia Helsingin keskustassa joka vähentää asiakkaita. Se on kohtalonkysymys kivijalkakaupoille Surojegin sanoo.

 

Nuoret auttavat ukkoutumiseen

 

Suomessa on Surojeginin mukaan noin 50 – 100 antikvariaattiyrittäjää. Moni heistä lähestyy eläkeikää tai on jo sen ylittänyt mutta alalle on Surojeginin mukaan viime vuosina tullut myös nuoria. Se valaa uskoa tulevaan.

– Muutaman viime vuoden aikana on tullut nuoria alalle kun aiemmin jo näytti että ala on pahasti ukkoutumaisillaan.

Nuoremmilla yrittäjillä saattaa Surojeginin mukaan olla sekä nykyinen tilanne että liiketaloudelliset lainalaisuudet paremmin hallussa mutta lopulta kaikki palautuu kysyntään ja tarjontaan.

– Itselleni suurin haaste on ollut se että ne kirjat jotka menivät kaupaksi kymmenen vuotta sitten eivät enää menekään. Tähän muuttuneeseen tilanteeseen täytyy pystyä reagoimaan se on aivan kynnyskysymys Surojegin kertoo.

Kampintorin Antikvaarisen Kirjakaupan vuosittainen liikevaihto on noin 200 – 300 000 euroa. Kivijalkakaupassa myydään viikossa joitakin satoja kappaleita kirjoja sarjakuvia ja DVD-elokuvia. Verkkokaupan puolella myynti on viime aikoina piristynyt ja viikoittain joitakin kymmeniä kirjoja vaihtaa omistajaa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Twitter: @KatriSimola


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles