Moni yrittäjä haikailee edullisemman verotuksen perään mutta suomalaista yritystä ei voi noin vain siirtää Viroon. Verotus määräytyy liiketoiminnan ja johtopaikan mukaan. Jälkikäteen voi saada ikäviä veroyllätyksiä.
Monet suomalaiset yrittäjät pohtivat lähtöä Viroon edullisemman verotuksen perässä kertoo tilitoimisto TietoAkseli Oy:n toimitusjohtaja Mikko Akselin.
– Lähes päivittäin joku kysyy että onko mahdollista muuttaa Viroon ja harjoittaa liiketoimintaa siellä Akselin kertoo Yrittäjäsanomille.
Viroon rekisteröidyt yritykset eivät maksa yritykseen jätetyistä voitoista tuloveroa. Yritysten tulosta verotetaan vasta siinä vaiheessa kun sitä otetaan yrityksestä pois. Osinkoja ja muuta voitonjakoa verotetaan 21 prosentilla.
Suomalaiset yrittäjät ovat Akselinin mukaan käyneet asiasta keskustelua aiemminkin mutta viime kuukausien aikana aihe on noussut jälleen pinnalle eduskuntavaalien lähestyessä.
– Joukossa tyhmyys tiivistyy. Jollain saattaa olla Viroon perustettu yritys jota ei ole tarkastettu ja hän kertoo muille että se toimii kuin junan vessa. Asiasta liikkuu huhuja ja virheellisen tiedon määrä on suuri Akselin toteaa.
Monilla ihmisillä on Akselinin mukaan väärä mielikuva siitä että Viroon rekisteröityneen yrityksen verot maksettaisiin automaattisesti Viroon.
– Jos liiketoiminta tapahtuu Suomessa ja omistajat ja päätöksentekijät asuvat Suomessa myös verotus tapahtuu Suomessa vaikka yritys olisi perustettu Viroon. Jos yritys harkitsee toimivansa Virossa pitää aidosti mennä lahden taakse asua siellä pitää kiinteää toimipaikkaa ja harjoittaa liiketoimintaa Akselin sanoo.
Uusi yritys sivuliike tai fuusio
Suomalaista yritystä ei voi noin vain siirtää Viroon kertoo johtava veroasiantuntija Annemari Viinikka Uudenmaan yritysverotoimistosta.
– Jos suomalainen yhtiö haluaa aloittaa liiketoiminnan harjoittamisen Virossa on yleensä perustettava Viroon yhtiö. Tosin yhtiö voi toimia Virossa myös perustamalla sinne sivuliikkeen Viinikka kertoo.
– Yhtenä mahdollisuutena on jos yhtiötä ei haluta purkaa liiketoiminnan myynti Viroon perustetulle yhtiölle. Tai jos riittäviä liiketaloudellisia syitä löytyy fuusioida suomalainen yhtiö virolaiseen Viinikka jatkaa.
Yritysten siirtohinnoitteluun yrityskauppoihin ja kansainväliseen verotukseen erikoistunut asianajaja Kirsi Hiltunen ei tiedä yhtään yritystä joka olisi sellaisenaan siirtynyt Suomesta Viroon.
– Tyypillisimmin konserni perustaa tytäryhtiön Viroon tai henkilö perustaa paikallisen osakeyhtiön harjoittaakseen liiketoimintaa kertoo JB Eversheads -asianajotoimistossa työskentelevä Hiltunen.
Sivuliikkeen perustamista pohtivan yrittäjän kannattaa Hiltusen mukaan muistaa että hallinto on usein raskasta.
– Silloin on kaksinkertainen kirjanpito molemmissa maissa. Ihmiset eivät tajua että sivuliikkeiden ylläpito on kallista ja hallinto maksaa. Saattaa olla järkevämpi ratkaisu että Suomessa ja Virossa on omat yritykset Hiltunen sanoo.
Hiltusen mukaan Viron verovapaus on harhaa.
– Maa ei ole verovapaa vaikka vuotuista tuloa ei veroteta. Verotusta on Virossa vain lykätty siihen hetkeen kun yrityksestä otetaan osinkoa tai palkkaetua tai siihen hetkeen kun yhtiö puretaan Hiltunen sanoo.
Hiltusen mukaan monelle yrittäjälle tulee yllätyksenä erityisesti se että verot tulevat maksuun yrityksen purkuvaiheessa. Hän muistuttaa että yrittäjän kannattaa aina miettiä ennakolta vaihtoehdot sekä yrityksen purkamiselle että voittojen kotiuttamiselle.
Ikävä veroyllätys jälkikäteen
Kiinteän toimipaikan sijainti on verotuksen kannalta keskeistä.
– Yrittäjän kannattaa ottaa huomioon kiinteän toimipaikan muodostumisen mahdollisuus Suomessa vaikka yritys olisi perustettu Virossa Viinikka sanoo.
Jos yrityksellä on tehdas konttori tai muu kiinteä toimipaikka Suomessa kiinteän toimipaikan tulot verotetaan Suomessa. Yritys on näissä tapauksissa myös arvonlisäverovelvollinen Suomessa harjoitetusta liiketoiminnasta.
Yrityksen kiinteä toimipaikka voi myös muodostua johtopaikan mukaan.
– Jos Viroon perustetaan yhden miehen yhtiö jonka omistaja ei muuta Viroon vaan asuu Suomessa niin katsomme verotuskäytännössä usein että yritystä johdetaan Suomesta eli yrityksen kiinteä toimipaikka muodostuu kotiosoitteeseen Viinikka sanoo.
Jos taas virolaisella yrityksellä on toimitilat ja henkilökuntaa Virossa mutta johto asuu Suomessa harkitaan verotusta tapauskohtaisesti.
– Yleensä johtoa kuitenkin on paikalla myös Virossa Viinikka toteaa.
Jos yrityksellä on kaksi omistajaa joista toinen asuu Suomessa ja toinen Virossa jakautuu yrityksen verotus molempiin maihin. Kotipaikaksi katsotaan maa jossa henkilö asuu yli puolet vuodesta.
Verottaja pystyy Akselinin mukaan tarkastamaan oleskelua jälkikäteen muun muassa luottokorttitietojen ja matkalippujen avulla. Verottaja voi päästä väärinkäytösten jäljille vuosienkin päästä ja vaatia saamatta jääneitä veroja maksettavaksi takautuvasti.
– Tällä aikakaudella kaikesta jää jälki. Tyhmä verosuunnittelu voi johtaa kohtalokkaisiin lopputuloksiin. Jälkiseuraukset voivat olla jopa kuusinumeroisia lukuja tai ylikin Akselin sanoo.
Akselin on työssään auttanut Virossa liiketoimintaa harjoittaneita suomalaisia yrittäjiä jotka ovat joutuneet jälkikäteen selvittämään toimintaansa verottajalle Suomessa. Jopa vuosien takaisia asioita selvitettäessä ongelmaksi on usein osoittautunut dokumentoinnin puute.
Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin Akselin ja Hiltunen kehottavat Viroon mielivää yrittäjää ottamaan asioista huolellisesti selvää etukäteen.
– Kannattaa miettiä mitä varten haluaa perustaa yrityksen Viroon. Millaista yhtiön liiketoiminta on missä asiakkaat ovat mitä ja minne myydään ja missä johto asuu. Voiko järjestely toimia? Hiltunen neuvoo.
– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kiire ei saa estää huolellista valmistautumista Hiltunen jatkaa.
Katri Simola
Twitter: @KatriSimola