Suuret sosiaali- ja terveysalan yritykset ostavat erityisesti hoivakoteja lastensuojelun yksiköitä päiväkoteja sekä mielenterveyskuntoutujien palveluita arvioi asiantuntija.
Eduskunnan käsittelyssä oleva sote-laki vauhdittaa yrityskauppoja kertoo myyntijohtaja Satu Ahlman yrityskauppoja välittävästä Ahlman & CO Development Oy:stä.
– Pk-yritysten asema on laissa heikko ja epävarma. Yrittäjät eivät jää odottelemaan poliitikkojen päätöksiä vaan toimivat Ahlman kertoo Yrittäjäsanomille.
– Jos sote-uudistuksessa ei saada määriteltyä pk-yritysten asemaa selkeämmäksi on kaikki yritykset myyty kahden kolme vuoden aikana Ahlman povaa.
Myös johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki Sosiaalialan Työnantajat ry:stä arvioi että uusi sote-laki on saattanut vauhdittaa kauppojen solmimista.
– Pienen yrittäjän omistajan näkökulmasta ajat ovat epävarmat. Lainsäädäntömuutokset merkitsevät toimintaympäristön muutosta ja tämä aiheuttaa epätietoisuutta mitä tapahtuu. Samanaikaisesti on kilpailu koventunut Närkki kertoo.
Sote-lain ohella myös kuntien taloustilanteesta tulevat viestit ovat Närkin mukaan huolestuttavia ja saattavat osaltaan vaikuttaa kauppojen syntymiseen.
– Yrittäjät kokevat että menestys ei ole enää heidän omasta työstään kiinni ja silloin voi ajatus myymisestä kypsyä melko nopeastikin Närkki sanoo.
Epävarmuus on levinnyt Ahlmanin mukaan nyt myös suurempiin pk-yrityksiin. Viime vuonna myytiin Ahlmanin mukaan erityisen paljon yrityksiä joiden liikevaihto oli 3 – 10 miljoonaa euroa kun aiempina vuosina myytiin paljon yrityksiä joissa liikevaihto oli alle kaksi miljoonaa euroa.
– Suurempia yrityksiä kuntien ja julkisen sektorin muutokset eivät ole aiemmin hetkauttaneet. Aiemmin he ovat kokeneet pärjäävänsä mutta eivät enää. Hekin ovat kyllästyneet sote-uudistussotkuun Ahlman sanoo.
Yrityskauppoja edesauttavat Ahlmanin mukaan myös yrittäjien turhautuminen sääntelyyn.
– Yrittäjät kypsyvät byrokratiaan. Kaikista normitalkoista huolimatta sen määrä on kasvanut Ahlman sanoo.
Usein yrityskaupan syynä on eläköityminen. Kauppa tehdään kun yritykselle ei löydy jatkajaa omasta takaa.
– 1990-luvun loppupuolella perustettiin aika paljon yrityksiä ja perustajat olivat noin 40-vuotiaita joten eläkeikä koittaa nyt Närkki toteaa.
Attendo ja Esperi Care ostaneet eniten
Viime vuonna sosiaali- ja terveysalalla tehtiin joitakin kymmeniä yrityskauppoja. Ahlmanin ja Närkin mukaan vuosittain tehtävien kauppojen lukumäärä on pysynyt melko samana viime vuosina.
– Ostettavaa ei enää hirveästi ole. Kaikki aktiivisimmin myyntihalukkaat tai eläköitymisen takia myyvät ovat jo myyneet tai tehneet muun ratkaisun Närkki sanoo.
Närkin mukaan halutuimpia kaupan kohteita ovat hoivakodit lastensuojelun yksiköt päiväkodit sekä mielenterveyskuntoutujien palvelut.
– Esimerkiksi yksityinen kotihoito on vielä pientä joten se ei ole vielä ostajia kiinnostanut Närkki sanoo.
Ahlmanin mukaan vanhuspuolen ja lastensuojelun yrityskaupat ovat hiipumaan päin koska suurin osa kaupoista on jo tehty.
Pk-yrityksen ostaa usein suurempi toimija joka pystyy investoimaan. Närkin arvioiden mukaan alan suurimmista toimijoista Attendo ja Esperi Care ovat ostaneet alan pk-yrityksiä eniten.
Ahlman on samaa mieltä. Hänen mukaansa Mehiläisen kanssa yhdistynyt Mediverkko nousi loppuvuodesta haastajaksi Esperi Carelle ja Attendolle.
Kaupan kompastuskivenä on usein toimitilojen vanhanaikaisuus.
– Jos ne eivät täytä tämän päivän vaatimuksia se voi olla ongelma. Ei kukaan halua ostaa ellei niitä ole mahdollisuus saneerata Närkki sanoo.
Vaikka yrityskauppoja on tehty viime vuosien aikana tasaiseen tahtiin uskoo Närkki kuitenkin että sote-alan yrityskauppoja solmitaan myös tulevaisuudessa.
– Kai niitä jokunen riittää kun alalla on noin 3 300 yritystä. Myyntiä on jatkuvasti kuten kaikilla muillakin toimialoilla.
Sosiaalialan Työnantajat ry on noin 1 300 yksityisen sosiaalialan palvelutuottajan etujärjestö työsuhde- ja toimiala-asioissa.
Ahlman & CO Development Oy välitti viime vuonna 16 sosiaali- ja terveysalan yrityskauppaa. Vuonna 2013 luku oli 14.
Katri Simola