MaRan laskelmien mukaan edustuskulumuutos ei maksaisi valtiolle mitään.
Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden nostaminen 100 prosenttiin toisi valtiolle vuodessa 55 miljoonan euron verotulot.
– Matkailu- ja ravintola-ala ovat niin työvoima- ja verointensiivisiä toimialoja että jos nostaminen sataan prosenttiin lisäisi yhtä paljon kysyntää kuin poistaminen laski niin muutos ei maksaisi valtiolle mitään sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi Yrittäjäsanomille.
Lapin mukaan plussalle jäätäisiin sillä valtio saisi palveluiden kysynnän ja työllisyyden lisäämisen vuoksi enemmän verotuloja kuin yritysten verovähennys veisi.
– Ansioverotuloina arvonlisäverotuloina ja muun muassa valmisteverotuloina hän luettelee tulonlähteitä Yrittäjäsanomille.
Yritysten edustuskulujen verovähennysoikeus poistui kokonaan vuoden 2014 alusta lähtien. Verovähennysoikeuden poisto vei alan yritysten tuloja sekä vähensi yritysten edustamista. Lapin mukaan verovähennysoikeuden poistaminen vähensi alan työllisyyttä jopa 1 500 henkilöllä.
Hallitus arvioi myös keväällä 2013 että edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen lisäisi yhteisöveron tuottoa 38 miljoonaa euroa. PTT:n matkailu- ja ravintola-alan yrityksille suunnatun tutkimuksen mukaan päätös kuitenkin kasvatti julkisen sektorin menoja 17 miljoonaa euroa verotulojen vähentyessä ja työttömyysmenojen kasvaessa.
Pääministeri Alexander Stubbin hallitus palautti edustuskulujen 50 prosenttisen verovähennysoikeuden tämän vuoden alusta lukien.
Lotta Tammelin