Muista erottautuminen oma persoona ja tunteiden herätys voivat saada aikaan viraali-ilmiön neuvoo toimitusjohtaja Minna Valtari Someco Oy:sta.
Sosiaalisen median ilmiön luominen on taitolaji. Toimitusjohtaja Minna Valtari yhteisölliseen mediaan erikoistuneesta Someco Oy:sta antaa kolme vinkkiä kuinka siinä voi onnistua.
Ensinnäkin yrittäjän pitää erottautua muista. Tämä onnistuu ajattelemalla asiaa niin sanotusti laatikon ulkopuolelta.
– Viraali-ilmiön luominen ei ole yksinkertaista muutenhan kaikki tekisivät sitä. Pitää poiketa kaavasta ja keksiä jokin uusi kulma jonka kautta tuo omaa tekemistään esille Valtari kertoo Yrittäjäsanomille.
Toisekseen yrittäjän persoona kannattaa valjastaa tekemään yritystä tunnetuksi.
– Sitä eivät suuret yritykset voi tehdä. S-ryhmä kyllä kertoi hinnan alennuksistaan erityisesti johdon äänillä mutta se ei ole ihan sama asia.
Valtarin mukaan esimerkiksi Jounin kauppa on hyvä esimerkki yrityksistä joka menestyy sosiaalisessa mediassa yrittäjän persoonan turvin.
– Yrittäjä Sampo Kaulanen esiintyy omana persoonanaan eikä edes yritä viestiä vain yrityksen tai brändin kautta Valtari toteaa.
Yrittäjäänsä henkilöityvästä Jounin kaupasta tykkää Facebookissa yli 133 000 ihmistä. Kaulanen osallistaa ihmisiä Facebookissa muun muassa arpomalla erilaisista päivityksistä tykkäävien kesken ilmaisia tavaroita.
Valtari kehottaa kaikkia kuitenkin olemaan oma itsensä sillä epäaitous tulee esille sosiaalisessa mediassakin.
– Ei kannata olla sen fiksumpi tai tyhmempi kuin on Valtari neuvoo.
Kanava punnitaan kohderyhmän perusteella
Kolmas neuvo on se että yrityksen kannattaa keksiä jokin tunteisiin vetoava seikka.
– Onko se sitten hyväntekeväisyys vai jokin muu mutta se voi olla ihan yrityksen ulkopuolinenkin asia Valtari sanoo.
Empatian ja muiden positiivisten tunteiden ohella myös negatiivisten tunteiden herättäminen voi toisinaan kantaa. Valtarin mukaan ei kuitenkaan voida yksiselitteisesti sanoa onko kaikki julkisuus hyvää julkisuutta.
– Se riippuu ihan yrityksestä ja tilanteesta ja siitä onko asia arkaluontoinen vai ei.
Suomalaisilla pk-yrityksillä on Valtarin mukaan potentiaalia petrata erityisesti henkilöitymisessä sekä rohkeudessa lähteä verkostoitumaan sosiaalisessa mediassa.
– Moni edustaa yritystään muttei ymmärrä että voisi tehdä yritystään tunnetuksi laajemmalle yleisölle verkossa ja tavoittaa enemmän ihmisiä kuin muuten ehtisi ikinä tapaamaan Valtari toteaa.
Sosiaalisen median kanava tai kanavat kannattaa valita kohderyhmän perusteella.
– Jos tavoitellaan kuluttajia yleisesti on Facebook siihen varmaan paras. Jos tavoitellaan nuoria voi käyttää esimerkiksi Instagramia. Twitteristä löytyy puolestaan asiantuntijoita ja siellä voi onnistua parhaiten b to b -yhteistyö Valtari sanoo.
Katri Simola
Twitter: @KatriSimola