Katso viisi etua jotka ulkopuolinen hallituksen jäsen voi tuoda pk-yritykseen.
Pienen yrityksen hallituksen jäseniksi on usein kirjattu perheenjäsenet ja muut kynnelle kykenevät. Pienempikin yritys saattaa kuitenkin hyötyä osaavasta ulkopuolisesta hallituksen jäsenestä.
– Mielestäni ulkopuolisia hallituksen jäseniä käytetään pienissä yrityksissä liian vähän. Isommissa yrityksissähän ulkopuolinen asiantuntijuus on useimmiten itsestäänselvyys ja välttämättömyyskin mutta osaava hallituskumppani voi tuoda myös pk-yrityksen toimintaan aivan uudenlaista osaamista kertoo Hallituspartnerit ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Martti Silvennoinen.
Hintaa hallituskumppanin rekrytointiprosessille voi Silvennoisen mukaan kertyä noin 2000 euroa.
– Hinnat voivat vaihdella paikkakunnittain. Useimmiten käytössä on tapa jossa noin puolet kustannuksista veloitetaan rekrytoinnin aluksi ja loppuosa sen jälkeen kun uusi jäsen on mukana hallituksen toiminnassa.
Hallituksen jäsenen palkkio puolestaan riippuu yrityksestä itsestään.
– Vaihteluväli on varmasti aika suuri mutta mielestäni pk-yritysten kohdalla kustannukset eivät kuitenkaan ole mitenkään kohtuuttoman suuria vuositasolla Martti Silvennoinen summaa.
Näin voit hyötyä ulkopuolisesta osaajasta:
- Nimenomaan ulkopuolisuus on se suurin hyöty. Yrityksen ulkopuolelta tuleva ihminen näkee asiat eri tavalla eikä tee päätöksiä tunteella.
- Ulkopuolinen hallituksen jäsen tuo mukanaan sellaista kokemusta jota yrityksestä itsestään ei löydy. Hänellä on yleensä liiketoimintaosaamista sekä analysointi- ja visiointikykyä.
- Ulkopuolinen voi toimia yrityksessä myös niin sanottuna unilukkarina eli herättelijänä. Hän herättelee katsomaan asioita eri kantilta kuin aina aiemmin on totuttu tekemään.
- Hallituksen jäsen voi tuoda yritykseen myös jotakin erityistä ja toimialakohtaista osaamista. Jos yritys aikoo kansainvälistyä on syytä etsiä hallitukseen sen alan osaamista. Tai jos yrityksellä on markkinointihaasteita voi markkinointialan osaajasta olla apua.
- Monet pk-yritykset palkkaavat konsultteja mutta hallituksen jäsenen palkkaaminen voi tuoda aivan samat hyödyt. Hyvin usein hallituksen jäsenkin pystyy konsultoimaan ja tekemään yrityksessä aivan konkreettisia toimia.
Plussavinkki:
Hyvin pieni yritys voi käyttää hallituskumppania myös neuvonantajana. Neuvonantajan rooli on tuolloin enemmänkin ideoiva ja käytännön asioissa avustava.
Lotta Tammelin