Global Entrepreneurship Monitor -tutkimuksen mukaan Suomessa on paljon edellytyksiä miksi täältä voisi tulla paljon yrityksiä.
Tiedot käyvät ilmi yrittäjyysaktiivisuuteen institutionaalisiin tekijöihin ja yrittäjyysaktiivisuuden rakenteeseen erityyppisissä talouksissa keskittyvässä Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa. GEM tutkii kansallisesti ja kansainvälisesti väestötasolla yrittäjyysaktiivisuutta ja yrittäjyyttä.
3. helmikuuta julkaistavasta tutkimuksesta käy ilmi ainakin viisi asiaa jotka Suomessa tukevat yrittäjyyden kasvua.
Tutkimuksen mukaan suomalaisilla on hyvä asenne yrittäjyyttä kohtaan ja motivaatio korkealla. Pelko yritystoiminnassa epäonnistumisesta on maassamme pienempi kuin EU-alueella keskimäärin.
Suomalaiset myös tunnistavat uuden yritystoiminnan mahdollisuuksia selkeästi enemmän kuin Euroopan unionin muiden jäsenmaiden kansalaiset. Liiketoimintamahdollisuuksia havaitsevat etenkin suomalaiset korkeasti koulutetut.
Perusinfrastruktuuri yrittäjyysaktiivisuuden kasvulle on Suomessa edelleenkin hyvä.
Silti yrityksen perustamisaktiivisuus on heikkoa verrattuna muuhun Eurooppaan. Suomalaisista vain hieman alle 6 prosenttia on aloittamassa uutta yritystoimintaa. GEM-tutkimuksen mukaan tilanne on varsin samankaltainen myös muissa Pohjoismaissa. Perustamisaktiivisuus näyttäytyy ainoastaan Ruotsissa hieman muita Pohjoismaita vilkkaampana.
Tässä Suomi jää jälkeen myös muista Euroopan unionin jäsenmaista joissa perustamisaktiivisuus on keskimäärin hieman alle kahdeksan prosenttia. Suomessa perustamisaktiivisuus on kuitenkin lisääntynyt korkeammin koulutettujen sekä naisten keskuudessa.
Tutkimuksesta selviää myös että suomalaisten uusien yritysten kasvuodotukset ovat edelleen varsin maltillisia verrattuna muihin EU-maihin ja innovaatiovetoisiin talouksiin. Tämän lisäksi suomalaiset uudet yritykset tuottavat innovatiivisia tuotteita tai palveluita vähemmän ja ovat heikommin kansainvälistyneitä kuin uudet yritykset keskimäärin muissa EU-maissa ja innovaatiovetoisissa talouksissa.
Globaaliin GEM-tutkimukseen osallistui 73 maata vuonna 2014. Tutkimuksen kansallisena rahoittajana Suomessa toimii TEM ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulu.
Josi Tikkanen