Monet pienet kiinteistönvälitysyritykset ovat pinteessä lain vaatiman LKV-tutkinnon takia kertoo Yle.
Kiinteistönvälittäjien pätevyysvaatimukset kiristyvät vuoden 2016 alussa jolloin vähintään puolella yhden kiinteistönvälitysfirman työntekijöistä on oltava LKV-tutkinto. Toistaiseksi laillistetun kiinteistövälittäjän pätevyyttä on vaadittu vain välitysliikkeen vastaavalta.
Pienet yritykset voivat joutua lain myötä ahdinkoon ja harkitsemaan jopa irtisanomisia. Yle haastattelema Asuntolinkin toimitusjohtaja Antti Myllymäki kertoo että lakimuutos on pienelle yritykselle vaikea. Kempeleläinen Asuntolinkki on seitsemän työntekijän kiinteistönvälitysyritys.
– Näillä näkymin jos ei tapahdu suuria muutoksia tulevaisuudessa niin joudutaan irtisanomisiin Myllymäki kertoo Ylelle.
Myllymäki on itse suorittanut LKV-kokeen mutta hän ihmettelee sen painoarvoa ja sitä ettei siinä oteta alan kokemusta huomioon.
– Meillä on jonkin verran ikääntyneitä välittäjiä joilla on jopa kymmenen vuoden työkokemus kiinteistövälittäjän ammattitutkinto suoritettuna mutta niitä ei huomioida tässä lakimuutoksessa millään tavalla Myllymäki sanoo Ylelle.
LKV-kokeen läpäisee vuosittain vain noin kolmannes vajaasta tuhannesta kokelaasta. Oulun Huoneistokeskuksen myyntijohtajan Antti Tuomaalan mukaan alhainen läpäisyprosentti kertoo alan haastavuudesta.
– Todellisuudessa joutuu opiskelemaan paljon. On lakikirja jossa on paljon asiakohtia joita tarvitaan tässä työssä. Eli kyllä tällaiselle tutkinnolle on aito tarve Tuomaala sanoo Ylelle.
Keskuskauppakamari järjestää tutkintoon tähtääviä kokeita kahdesti vuodessa tänä vuonna kolmesti. Kokeessa käynti maksaa 230 euroa. Myllymäki ihmettelee Ylelle miksi vain Keskuskauppakamari saa järjestää kokeita.
– Kauppakamarin arvoissa sanotaan että Keskuskauppakamari tukee työntekoa yrittäjyyttä tervettä kilpailua ja markkinataloutta. Nyt jos puhutaan tästä terveestä kilpailusta niin minusta on aika erikoista että eri alojen yrittäjät saatetaan täysin eriarvoiseen asemaan.
Katri Simola