Kasvollinen omistajuus nostaa voimakkaasti päätään.
Lyhyessä ajassa Seppälä ja Kainuun Sanomat ovat ilmoittaneet siirtyvänsä pörssiyrityksen huomasta perheyritysten omistukseen. Nyt listalle on ilmoittanut myös kattopelleistä ja listoista tunnettu Plannja.
Joutsenolainen perheyritys Metehe Oy ostaa ruotsalaiselta SSAB:lta Suomessa toimivan Plannja Oy:n saatuaan luvan kaupalle Euroopan komissiolta.
Kauppa on osa niistä myönnytyksistä joita Euroopan komissio piti edellytyksenä Rautaruukin yhdistymiselle SSAB:n kanssa. Kaupan myötä yksi osa suomalaista teräsohutlevyteollisuutta palaa siis jälleen suomalaisomistukseen.
– Jatkamme liiketoimintaamme uudessa omistuksessa itsenäisenä tytäryhtiönä nykyisellä toiminimellä. Kaupalla ei ole välitöntä vaikutusta yrityksemme liiketoimintaan eikä työntekijöidemme työsuhteisiin Plannja kertoo tiedotteessaan.
Metehe valmistaa niin ikään pinnoitetusta teräsohutlevystä katto- ja seinäprofiileja julkisivujärjestelmiä sekä näiden oheistuotteita. Oman julkisivu- ja profiilituotannon lisäksi yritys toimittaa raaka-ainetta teräsohutlevyä käyttävälle teollisuudelle erilaisina keloina nauhoina ja arkkeina.
Metehen liikevaihto vuonna 2013 oli noin 169 miljoonaa euroa. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 395 miljoonaa euroa.
Yrittäjäsanomien haastattelema Aalto-yliopiston yrittäjyyden professori Arto Lahti kertoi keskiviikkona että ilmiö kuvastaa kasvollisen omistajuuden lisääntymistä.
– Esimerkiksi Saksassa tämä on yleinen ilmiö. Meillä suunta on ollut pitkään toisin päin eli pienempiä yrityksiä on myyty pörssiyhtiöihin Lahti kertoi Yrittäjäsanomille.
Hänen mukaansa pk-yritykset ovat myös pörssiyhtiötä ketterämpiä toimissaan.
– Ne pystyvät reagoimaan nopeammin. Pörssiyhtiöissä päätöksenteko on usein liian etäistä Lahti sanoi.
Lue lisää professorin näkemyksistä täältä.
Lue myös alkuperäinen uutinen ilmiöstä täältä.
Kimmo Koivikko