Anton&Anton -ketju ei pysty eikä halua lähteä mukaan hintakilpailuun. "Kun rasia broileria maksaa kaksi euroa niin onko se ruoka jota halutaan oikeasti syödä?" toimitusjohtaja Andrea Hasselblatt kysyy.
Isojen ruokaketjujen halpuuttamiskampanjoilla ei ole vaikutusta pientuottajien ruokaa myyvään Anton&Anton -ketjuun kertoo toimitusjohtaja Andrea Hasselblatt.
– Ei ne näy meillä. Emmekä me pysty mitenkään menemään hintakilpailuun mukaan sillä se koskee vain tiettyjä sisäänheittotuotteita joita meillä ei ole ehkä luomumaitoa lukuun ottamatta Hasselblatt kertoo Yrittäjäsanomille.
Hasselblatt on seurannut isojen ruokaketjujen nokittelua mielenkiinnolla. Lidl on hänen mukaansa piristänyt Suomen ruokamarkkinoita.
– Lidl on tehnyt Suomelle hyvää. Markkinat vaativat kilpailua eikä monopoli ole missään maassa hyvä.
Anton&Antonin kilpailijoita on sen sijaan kaikonnut markkinoilta lähiaikoina. Esimerkiksi lähiruokaa luomua ja pientuottajien tuotteita myynyt Aitokauppa lopetti toimintansa puolitoista vuotta sitten.
– Tämä on äärimmäisen surullista koska kilpailu on tervettä.
Hasselblattin mukaan Anton&Antonilla ei ole juuri kilpailijoita sanan varsinaisessa merkityksessä mutta osin samoista asiakkaista kilpailevat muun muassa kauppahallit Stockmannin Herkut sekä kattavat pienet lähikaupat.
Parisen vuotta sitten Anton&Anton avasi verkkokaupan jossa myydään ruokakasseja kotiinkuljetuksella. Kasseissa on raaka-aineet ja reseptit esimerkiksi 2 – 4 henkilölle. Kassi auttaa osaltaan vähentämään ruokahävikkiä. Idea on kehitetty Ruotsissa jossa ilmiö on saavuttanut jo suuren suosion.
– Meillä markkinat ovat kasvaneet aika hitaasti mutta siihen on oltu tyytyväisiä ja meillä on jo monia kanta-asiakkaita. Ei tarvitse miettiä sitä ikuisuuskysymystä että mitä tänään syötäisiin Hasselblatt kertoo.
Kalliimpaa ruokaa haaskataan vähemmän
Suomalaisten kulutustottumukset ovat Hasselblattin mukaan jokseenkin kieroutuneita. Ulkomaan matkoilla pieniä korttelikauppoja ihannoidaan ja havitellaan niitä myös kotimaahan mutta Suomessa suunnataan taas kauppareissuilla isoihin marketteihin.
– Suomalaiset ovat niin tottuneita marketteihin. Jopa Helsingin keskustassa asuvat suuntaavat marketteihin autoilla. Ylipäänsä pienet kaupat kärsivät näinä aikoina.
Hasselblatt myöntää että Anton&Antonissa ruoka on isoja ketjuja kalliimpaa mutta edullisuuden sijaan ketjussa satsataankin laatuun ja palveluun.
– Kun rasia broileria maksaa kaksi euroa niin onko se ruoka jota halutaan oikeasti syödä? Hyvät raaka-aineet maksavat enemmän. Meidän koko filosofia perustuu siihen että syö vähemmän mutta parempaa.
Hasselblattin mukaan kuluttajat heittävät pois jopa kolmanneksen ostamastaan ruoastaan.
– Halpoja tuotteita ja tarjoustuotteita ei arvosteta joten kynnys heittää niitä pois on paljon matalampi. Kalliimpaa ruokaa haaskataan vähemmän Hasselblatt sanoo.
– Kyllä ruoka silti on pelottavan kallista Hasselblatt jatkaa.
Hintojen ja laadun ohella ruokakauppakeskusteluun liittyy se etteivät suomalaiset ole tottuneet maksamaan palvelusta.
– Meidän tavoitteena on palauttaa kivijalkakaupat kortteleihin palvelukonseptimuodossa Hasselblatt summaa.
Anton&Anton on Heinon Tukku Oy:n tytäryhtiö. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna noin 35 miljoonaa euroa ja yritys työllisti noin 30 ihmistä.
Katri Simola