Työryhmä esittää muun muassa ettei laissa enää tehtäisi eroa paperisen tai sähköisen aineiston välillä.
Kirjanpitolakia kaavaillaan muutettavaksi niin että se vähentää merkittävästi pien- ja mikroyrittäjien tilinpäätösvaatimuksia. Lakimuutoksen taustalla on EU:n parlamentin ja neuvoston direktiivi jolla halutaan keventää byrokratiaa ja yksinkertaistaa pieniin yrityksiin kohdistuvaa sääntelyä.
Suomessa lakimuutosta on sorvannut kirjanpitolainsäädännön uudistustyöryhmä joka luovutti syksyllä mietintönsä työ- ja elinkeinoministeriön käsittelyyn. Mietintö on palannut laajalta lausuntokierrokselta ministeriöön mutta nykyinen hallitus ei enää ehdi tehdä lakimuutosta. Lakia kuitenkin muutetaan kuluvan vuoden aikana sillä direktiivi velvoittaa että muutokset astuvat voimaan viimeistään ensi vuoden alussa.
Uutta lakia tullaan noudattamaan vuoden 2016 tilinpäätöksissä mutta on mahdollista että siirtymäsäännöksin sallitaan säännösten soveltaminen jo vuoden 2015 osalta.
– Tämä mahdollisuus on olemassa työryhmän puheenjohtaja Timo Kaisanlahti kertoo Yrittäjäsanomille.
Lain muuttamiseen velvoittava direktiivi eroaa aiemmista direktiiveistä siinä ettei pienyrityksiltä voida kansallisesti vaatia enempää.
– Tässä on omanlaistaan dramatiikkaa kun kansallinen päätäntävalta kapenee huomattavasti. Ennen direktiivin päälle tuli vielä lisävaatimuksia kansallisesti mutta nyt jäsenvaltiot eivät voi vaatia pienyrityksiltä sen enempää kuin EU sallii Kaisanlahti toteaa.
Kaisanlahti nimeää viisi asiaa jotka ovat kirjanpitolaissa todennäköisesti muuttumassa.
– En lupaa että kaikki työryhmän ehdotukset menevät läpi. Tilinpäätösten kohdalla niissä on kuitenkin paljon direktiiviperustaista jäsenvaltioita pakottavia kohtia jotka pitää ottaa käyttöön. Mutta kirjanpitotekninen menetelmäpuoli on kansallisesti päätettävissä.
1. Mikro- ja pienyrityksiä koskevat vaatimukset omaan asetukseen
Työryhmä ehdottaa että mikro- ja pienyritysten tilinpäätöksen sisältöä koskevat vaatimukset olisivat jatkossa omassa asetuksessaan. Kyseessä on merkittävä lakitekninen uudistus.
– Tämä helpottaa sitä ettei pienyrityshelpotuksia tarvitse etsiä muun kirjanpitosäännöstön seasta Kaisanlahti toteaa.
2. Oikean ja riittävän kuvan rinnalle olennaisuusperiaate
Nykyisessä laissa tilinpäätöksen pitää antaa yrityksen taloudellisesta asemasta ja tuloksesta oikea ja riittävä kuva. Direktiivi tuo tämän rinnalle olennaisuusperiaatteen.
– Kaikki lillukanvarret eivät ole sellaisia asioita että yrittäjän tai kirjanpitäjän pitäisi pähkiä että onko tämä tieto tärkeää Kaisanlahti selventää.
Mitään tiettyjä asioita ei voida Kaisanlahden mukaan nimetä niin sanotuiksi lillukanvarsiksi mutta olennaisia asioita voidaan jatkossa suhteuttaa yritystoiminnan kokoon sekä liiketoiminnan laajuuteen ja luonteeseen.
3. Ministeriöasetukset kumoon ja teknologianeutraalius kehiin
Kirjapidosta on säädetty laissa asetuksessa sekä ministeriön päätöksissä. Uudessa kirjanpitolaissa on tarkoitus luopua ministeriöpäätöksillä tehtävästä ohjauksesta jotta laki olisi selkeämpi.
Ministeriö on säätänyt muun muassa kirjanpitoaineiston säilyttämisestä. Työryhmä ehdottaa että jatkossa siirryttäisiin teknologianeutraaliin kirjanpitoon jossa ei olisi eroa paperisen ja sähköisen muodon välillä.
– Tämän voi pelkistää niin että pilvipalvelujen olemassaolo tunnustetaan eikä enää takerruta maantieteellisiin rajoihin tai siihen että missä serverin pitää olla Kaisanlahti sanoo.
4. Konsernitilipäätösvelvoite poistuu pienosakeyhtiöiltä
Direktiivi velvoittaa jäsenvaltioita vapauttamaan pienosakeyhtiöt konsernitilinpäätöksen laatimisvelvollisuudesta.
– Nyt ei ole ollut niin pientä konsernia etteikö olisi tarvinnut laatia tilinpäätöstä kun jaetaan osinkoa mutta nyt direktiivi edellyttää pienkonsernien vapauttamista tästä Kaisanlahti sanoo.
5. Ei enää pakollista tasekirjaa
Nykylain mukaan tasekirja on pakollinen ja sen pitää olla paperinen. Työryhmä ehdottaa tasekirjan korvaisi jatkossa luettelo kirjanpidoista ja aineistoista joiden ei tarvitsisi olla paperisessa muodossa.
– Yrittäjä on yhä kirjanpitovelvollinen ja hänen tulee säilyttää luettelo kirjanpitoaineistoista mutta ei niin että tilipäätöksen pitäisi olla sidotussa kirjassa.
Kaisanlahti korostaa että yrittäjä on jatkossakin velvollinen esittämään kirjanpidon viranomaisille ilman tarpeetonta viivytystä sekä huolehtimaan kirjausketjun eheydestä.
Katri Simola