Yrittäjä vinkkaa -sarjan uusi teema on yrittäjän hyvinvointi.
Sarjassa yrittäjät antavat muille yrittäjille vinkkiä kuukausittain vaihtuvasta teemasta. Ensimmäiset vinkit hyvintointiin liittyen antaa Jari Kortesoja.
Menestyksen mitta Oy:n Kortesoja on insinööri joka sai kipinän armeijan aktiivipalveluksessa rakentaa uutta uraa muun muassa hyvinvoinnin rakentamisen ympärille. Kortesoja pitää Suomen Mielenterveysseuran koordinoiman Yrittäjien hyvinvointikillan hyvinvointikoulutuksia. Koulutuksia järjestetään eri puolella Suomea. Lisää tietoa: mielenterveysseura.fi/hyvinvointikilta
Vedät hyvinvointikoulutuksia yrittäjille. Mikä stressaa eniten yrittäjää?
Tällä hetkellä suurta osaa yrittäjistä stressaa eniten taloustilanne. Myynti on yhä haasteellisempaa ja sitä kautta tulee murheita. Nyt yritetään muun muassa lisätekemi-sen avulla saada myyntiä ja laitetaan kaikki peliin. Homma menee sekaisin ja olennainen jää vähiin. Ollaan vanhojen tapojen orjia eikä osata priorisoida tekemisiä. Yritetään myös liikaa yksin hoitaa kaikki. Yrittäjä tuupertuu miettimiseen ja tekemiseen.
Yrittäjän työ on lähtökohtaisesti stressaavaa. Mistä yrittäjän stressi useimmiten koostuu?
Oman itsensä johtamisen puutteita näkyy paljon. Elämänhallinta hukkuu usein yrityksen moninaisuuteen. Työ korostuu liikaa. Perhe sosiaalinen elämä sekä henkinen ja fyysinen hyvinvointi jäävät taustalle. Suunnittelu on yllättävän heikkoa monella yrittäjällä vaikka työmäärä on suuri.
Miten stressiltä voi suojautua?
Kun yrittäjiltä koulutuksen jälkeen kysyy mikä on koulutuksessa ensiksi mieleen tullut hyöty monet sanovat että pysähtyminen. Jos ei pysähdy ei muutosta tapahdu. Eristäytyminen on huonoin ratkaisu. Pitäisi verkostoitua keskustella ja jakaa haasteita muiden kanssa. Ajanhallinta on tärkeää. Pitäisi pohtia mikä tuo hyvinvoinnin ja rahan. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi ovat tärkeitä. Jos yrittäjä ei kehitä itseään on hankalaa menestyä. Tulisi myös helliä itseään ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa.
Mikä yrittäjän työssä yleensä koetaan stressaavimmaksi?
Avaan asiaa hyvinvoinnin tuloslaskelman ja taseen kautta. Hyvinvointitase on yrityksen taloudellisen taseen pohjalla. Siinä on yrittäjän varat: muun muassa energia ja jaksaminen. Velat voivat olla esimerkiksi erilaisia vastoinkäymisiä traumoja ja kriisejä jotka voivat tulla muualtakin kuin yrittämisestä. Jos näitä ei hoida vaikuttavat ne myös yritykseen. Oman stressinsietokyvyn tunnistaminen on tärkeää. Sopiva stressi parantaa suorituskykyä. Jos se nousee yli oman stressinsietorajan alkaa se kuluttamaan ja syömään hyvinvointitasetta. Täytyy osata käyttää hyvää stressiä ja välttää liiallista stressiä. Hyvinvoinnin tuloslaskelmassa tuloja ovat muun muassa lepo tavoitteet ja motivaatio. Menoja ovat muun muassa miten asennoituu miten jakaa elämänsä stressinsietorajan ylittäminen huonot ihmissuhteet huoli tulevaisuudesta ja huono suunnittelu.
Miten yrittäjä voi pitää hyvinvointiaan yllä?
Elämän tasapaino on tärkeää. 8 tuntia työtä 8 tuntia lepoa ja 8 tuntia muuta aikaa: perhettä ja harrastuksia. Olen vakuuttunut siitä että jos tekee jatkuvasti liian pitkää päivää heikkenee tuottavuus oleellisesti. Tutkimuksen mukaan keskimäärin 8 tunnin työpäivää tekevä on tuottavampi kuin keskimäärin 10 tunnin työpäivää tekevä. Tietenkin yrittäjän työhön kuuluu jousto ja tehdään välillä pidempää päivää. Se pitää kuitenkin tasoittaa. Palautumisen tulee olla mukana kuviossa. Urheilussakaan ilman palautumista suoritus ei parane.
Olet itsekin yrittäjä. Miten pidät huolta hyvinvoinnistasi?
Olen mielestäni hyvä suunnittelemaan. Se on tärkeä juttu. Oma tekemiseni on helppoa koska olen suunnitellut asioita jo pitkälle. Suunnitelmassa on pelivaraa niin että pieni vastoinkäyminen ei kaada sitä. Tämän lisäksi vietän aikaa perheen kanssa. Jos perhesuhteet ovat kunnossa se auttaa yrittäjää pitkälle. Lenkkeilen vaimon kanssa paljon luonnossa. 15 vuotta olen laulanut kuorossa. Sillä pidän kulttuuripuolta pystyssä Hämeenlinnan mieskuorossa. Verkostoidun jatkuvasti eri tavoin. Lisäksi olen koko työurani ajan kehittänyt ja kouluttanut itseäni eri tavoin säännöllisesti.
Josi Tikkanen