Suomen Franchising-yhdistyksen puheenjohtaja Henri Häyrinen listaa tuoreessa katsauksessa 12 trendiä jotka vaikuttavat franchising-yrittämisen tulevaisuuteen.
Franchising-yrittäminen yleistyy Suomessa kun ketjujen määrä kasvaa. Suomen Franchising-yhdistyksen puheenjohtaja Henri Häyrinen listaa tuoreessa Franchising Suomessa 2015 -katsauksessa 12 alaa koskevaa trendiä.
1. Yksiköitä yrittäjävetoiseksi
Perinteisesti franchising-ketjuilla on myös omassa omistuksessa olevia yksiköitä. Viime aikoina etenkin Yhdysvalloissa ketjut ovat vähentäneet omien yksiköidensä määrää etenkin pikaruoka-alalla. Esimerkiksi Burger King omistaa maassa vain 04 prosenttia yksiköistään. Suomessa esimerkiksi R-kioski on vähentänyt omia yksiköitään viime aikoina.
2. Yhdellä yrittäjällä useita yksiköitä
Häyrinen arvioi että nykyään yhdellä yrittäjällä on useita yksiköitä. Ketjun kannalta tilanne on positiivinen koska näin hyväksi osoitettu yrittäjä pitää useaa yksikköä.
3. Franchising-antajilla useita brändejä
Erityisesti Yhdysvalloissa on yleistynyt että samalla franchising-antajalla on useita brändejä. Suomssa toimii esimerkiksi Bestseller-ketju jonka brändejä ovat muun muassa Vero Moda ja Only.
4. Uusia tuotteita
Uusia aloja ja tuotteita tulee franchisingin piiriin. Tällaisia ovat esimerkiksi terveeseen ruokaan ja kuntopalveluihin keskittyvät ketjut.
5. Naiset ja maahanmuuttujat
Naisten ja maahanmuuttajien määrä franchising-yrittäjien keskuudessa on kasvussa.
6. Väestön ikääntyminen
Väestön ikääntyminen tuo uusia kuluttajia joilla on aikaa käytössään. Tämä tuo potentiaalia myös franchising-yrityksille. Lisäksi kokeneet yrittäjät ovat ketjuille voimavara.
7. Franchising-antaja ja -ottajat lähenevät
Häyrinen ennakoi että franchising-antajat eli ketjujen hallinnoijat ja franchising-ottajat eli yrittäjät lähenevät toisiaan. Tämä johtuu koventuneesta kilpailutilanteesta. Ilmiö näkyy siten että yksittäisten yrittäjien päätöksentekovalta ketjua koskevissa asioissa kasvaa.
8. Rahoitus muuttuu
Tiukentunut rahoitustilanne näkyy siten että yrittäjien rahoituksessa kokeillaan uusia malleja. Tämä näkyy esimerkiksi siten että franchising-antajat tukevat yrittäjiään rahoitusneuvotteluissa tai jopa rahoittavat itse yrittäjiään.
9. Sopimukset
Häyrisen mukaan sopimukset franchisingissa ovat muuttuneet lyhytkestoisimmiksi ja tarkemmin määritellyiksi.
10. Teknologia
Teknologia tuo haasteita myös franchising-maailmaan. Sosiaalinen media tuo haasteita mutta myös mahdollista tehokkaamman yhteydenpidon.
11. Äänekkäät yrittäjät ja entiset yrittäjät
Sosiaalinen media mahdollistaa voimakkaan kritiikin esittämisen jos esimerkiksi yrittäjä tai entinen yrittäjä kokee tulleensa kaltoin kohdelluksi. Tämän tilanteen hallitseminen on vaikeaa. Häyrisen mukaan tilanteet kannattaa pyrkiä välttämään jatkuvalla yhteistyöllä ja viestinnällä osapuolten välillä.
12. Johtaminen
Franchising-ketjun johtaminen on monitasoista sillä mukana on paljon itsenäisiä yrittäjiä ja heidän työntekijöitään. Tämä tuo painetta ketjujohdolle jonka täytyy Häyrisen mukaan pystyä käskyttämisen sijaan myymään ideoitaan yrittäjille.
Josi Tikkanen