Patenttihakemusten määrät ovat olleet viime vuosina vähenemään päin. Vuonna 2004 Patentti- ja rekisterihallitukseen jätettiin 2 220 patenttihakemusta mutta viime vuonna hakemuksia kirjattiin enää 1 545 kappaletta.
– Taloudellisen tilanteen vuoksi tietyt yritykset patentoivat vähemmän. Syy on myös siinä että kansainvälistymisen myötä moni yritys hakee patenttia esimerkiksi eurooppapatenttihakemuksella eivätkä ne näy Suomen tilastoissa kertoo patentti- malli- ja tavaramerkkitoimisto Papula-Nevinpatin eurooppapatenttiasiamies Folke Johansson.
Kaikista yleisin Suomessa käytetty liiketoiminnan suojausmuoto on tavaramerkki. Vuonna 2013 Suomessa jätettiinkin yhteensä 5 403 kansallista ja kansainvälistä tavaramerkkihakemusta. Tämäkin luku on tosin niiannut sillä kymmenisen vuotta sitten hakemusten määrä keikkui 8 000 paikkeilla.
– Suomalaiset pk-yritykset suojaavat merkkejään kansallisesti mutta myös EU:n tasolla. Suosituimpien tavaramerkkiluokkien joukossa ovat niin sanotut palveluluokat eli esimerkiksi koulutus- ja ajanviettopalvelut sekä liiketoiminnan avustamiseen liittyvät palvelut selvittää Papula-Nevinpatin EU-tavaramerkkilakimies Jussi Mikkola.
Mallisuojaus EU-alueella on kasvattanut tasaisesti suosiotaan vaikka kansallinen mallisuojaus Suomessa on laskenut. Papula-Nevinpatin EU-malliasiamiehen Irmeli Nokkasen mukaan tietoisuus muotoilun suojaamisen tärkeydestä kasvaakin koko ajan.
– Samoin on alettu ymmärtämään että mallisuoja on todella tehokas suojausmuoto kopiointia vastaan. Pk-yrityksille ylivoimaisesti paras vaihtoehto mallisuojaukseen on yhteisömallisuojan hakeminen koska se on edullinen nopea ja maantieteellisesti kattava suoja Nokkanen selvittää.
Suomalaiset yritykset suojaavat esimerkiksi huonekaluja valaisimia pakkauksia erilaisia koneita ja kiukaita.
Kopiokone uhkaa suojatonta
Vaikka suojaushakemukset ovat osin harventuneet ovat patentit ja muut keinot silti ainoa tapa suojata liiketoimintaansa kopioijilta.
– Jos tuotteella ei ole mitään suojaa on suuri todennäköisyys että tuotetta kopioidaan. Minulla oli aikanaan asiakas joka kertoi että messuilla löytyi kilpailijan ständiltä identtiset tuotteet virheineen kaikkineen. Kun he ryhtyivät patentoimaan ei kopiointia enää tapahtunut Folke Johansson muistaa.
Patenttien mallisuojien ja tavaramerkkien lisäksi löytyy myös muita konsteja.
– Hyödyllisyysmalli toiminimi domain-nimet tekijänoikeus sekä liikesalaisuudet Johansson luettelee vaihtoehtoja.
Patentti on menetelmistä kallein sillä sen hakeminen maksaa yhdessä maassa noin 10 000 – 20 000 euroa ja esimerkiksi viidessä maassa suojaaminen tulee maksamaan keskimäärin 100 000 euroa viidessä vuodessa. Patentointiprosessi kestää keskimäärin kolmesta viiteen vuotta.
Kansallisten patenttien rinnalle on kuitenkin suunnitteilla vaikutukseltaan yhtenäinen patenttisuoja keksintöjen suojaamiseen Euroopassa. Sen on tarkoitus astua voimaan vuonna 2016.
– Tuleva yhtenäispatentti voi säästää kustannuksia jos haluaa patenttisuojaa suuressa määrässä Euroopan maita Johansson neuvoo.
Kustannussäästöä voi hakea myös kevennetyllä salkulla.
– Useita keksintöjä voi suojata myös hyödyllisyysmallilla patentin sijaan mikäli lyhyempi kymmenen vuoden suoja-aika tulee kysymykseen Folke Johansson ehdottaa.
Lue noin 40 patenttia saaneesta Veikko Ilmastista täältä.
Mikä on patentti?
Patentti antaa oikeuden kieltää muita käyttämästä keksintöä. Keksinnön käytöllä tarkoitetaan esimerkiksi tuotteen ammattimaista valmistusta myyntiä ja maahantuontia.
Jotta saisit keksinnöllesi patentin on keksinnön oltava uusi keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen.
Mikä on hyödyllisyysmalli?
Hyödyllisyysmalli antaa patentin tavoin oikeuden kieltää muita käyttämästä keksintöä ammattimaisesti.
Hyödyllisyysmallin voi saada tekniseen ratkaisuun jota voidaan käyttää teollisesti. Myös kemialliset yhdisteet ravinto- tai lääkeaineet ja mikrobiologiset keksinnöt ovat suojattavissa hyödyllisyysmallilla. Sen sijaan menetelmiä ei voi suojata hyödyllisyysmallilla.
Mikä on mallioikeus?
Mallioikeus antaa suojaa tuotteen sen osan tai yksityiskohdan ulkomuodolle. Tuote voi olla mikä tahansa käyttö- tai koriste-esine myös graafisia symboleja logoja tietokoneikoneita käyttöliittymägrafiikkaa ja kirjasintyyppejä voi suojata.
Mallin rekisteröinnin edellytykset: uutuus ja yksilöllinen luonne.
Mikä on tavaramerkki?
Tavaramerkki on tunnus jonka avulla voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa liikkeeseen lasketut tavarat tai palvelut toisten tavaroista tai palveluista. Yleisimmin tavaramerkki on sanamerkki.
Tavaramerkki voi myös olla kuvio kuvion ja sanan yhdistelmä kirjainyhdistelmä iskulause tavaran tai sen päällyksen muoto ääni tai muu graafisesti esitettävissä oleva merkki.
Lotta Tammelin