Alkuvuonna Verohallintoon on tullut jo lähes 2 000 ilmiantoa verovilpistä kun aiemmin ilmiantoja on tullut noin 3 000 vuosittain.
Verohallinto avasi tammikuun loppupuolella verkossa lomakkeen jonka kautta voi ilmiantaa henkilön tai yrityksen jonka epäilee kiertävän veroja.
Ilmiantoja on tullut vuoden alusta maaliskuun 8. päivään mennessä jo noin 1 960 kappaletta. Niistä lähes 1 400 on tullut verkkolomakkeen kautta loput puhelimitse sähköpostitse tai muuta kautta. Verkkolomakkeen kautta annetuista ilmiannoista noin puolet on lähetetty virka-ajan ulkopuolella.
– Onhan niitä nettilomakkeen kautta tullut melkoinen määrä ja kieltämättä ehkä odotettua enemmän. Tässä voi olla myös uutuudenviehätystä koska määrä on nyt tasaantunut ensimmäisistä viikoista kertoo Uudenmaan verotarkastusyksikön tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen Yrittäjäsanomille.
Ennen nettilomaketta ilmiantoja tehtiin puhelimitse kirjeitse tai sähköpostitse noin 3 000 vuosittain.
Ilmiantoja eniten rakennus- ja ravintola-alalla
Rakennus- ja ravintola-ala ovat olleet suosituimmat ilmiantojen kohteet. Eniten ilmoituksia on tullut siitä ettei asiakas saa kuittia myynti tapahtuu ohi kassan yrityksessä käytetään pimeää työvoimaa tai palkkaa vuokraa tai muita tuloja salataan. Ilmiannon kohteet ovat jakautuneet tasaisesti ympäri Suomen.
Ilmiannon voi tehdä yrityksestä tai luonnollisesta henkilöstä. Ilmiannoista noin puolet koskee henkilöasiakkaita ja puolet yritysasiakkaita.
– Ilmoitus voi tulla henkilön nimellä mutta se voi lopulta koskeakin yritystä joten on vaikea sanoa kuinka moni koskee yrityksiä ja kuinka moni luonnollisia henkilöitä Säkkinen kertoo.
Yrityksissä yhteydenotot on otettu melko asiallisesti vastaan.
– Ei se kieltämättä varmaan iloinen asia ole mutta yleensä siihen suhtaudutaan asiallisesti.
Alle 10 prosenttia johtaa verotarkastukseen
Ilmiannon eteneminen Verohallinnossa on osittain salassa pidettävä prosessi. Säkkinen kuitenkin kertoo että saatua vihjettä verrataan Verohallinnon omiin tietoihin ja mahdollisen ristiriidan tullessa ilmi punnitaan sen merkittävyyttä.
– Voimme kysyä kohteelta liikekumppanilta tai muulta kolmannelta osapuolelta lisätietoja. Sitten verotarkastuksia voidaan kohdentaa eri tavalla ja tarkistaa esimerkiksi paikan päällä että tarjotaanko kuittia.
Tällä hetkellä noin 5 – 10 prosenttia ilmiannoista johtaa verotarkastukseen. Erityisen räikeistä veronkierroista tehdään rikosilmoitus. Säkkinen kuitenkin korostaa että Verohallinto tarkastaa ja todentaa rikosilmoitukseen johtavat asiat omilla toimillaan eikä pelkän ilmiannon perustella vielä tehdä päätöksiä.
– Ilmiannon kohdetta myös kuullaan aina ennen verotuspäätöstä ja oikeusturvasta huolehditaan Säkkinen sanoo.
Verohallinto ei pidä mustaa listaa
Suurin osa ilmiannoista aiheuttaa vain rajoitettuja toimenpiteitä. Ilmiannot on saatettu täyttää puutteellisin tiedoin epäillyt veronkierrot eivät ole kovin merkittäviä tai veronkiertoa on vaikea todeta jälkikäteen.
– Toimenpiteet mitoitetaan aina asian edellyttämällä tavalla. Verohallinto voi muun muassa soittamalla ohjata yritystä jotta se voisi toimia jatkossa oikein.
Verohallinnosta tehdyistä yhteydenotoista muun muassa kirjeistä jää tieto Verohallinnon tietojärjestelmiin. Tieto ilmiannosta ja sen sisällöstä säilytetään vastaavan ajan kuin muutkin asiakkaaseen liittyvät verotusasiakirjat. Säilytysajan jälkeen tiedot hävitetään.
– Verohallinto ei laadi listauksia harmaan talouden yrittäjistä ja yrityksistä. Mitään mustaa listaa ei pidetä Säkkinen toteaa.
Katri Simola