Suomalainen keksintö on noussut sekä netti- että myyntihitiksi maailmalla. Keksijän mukaan touhu on hullun hauskaa.
Youtuben videolla Heikki Kärnä pienii itse keksimällään kirveellä autonrenkaaseen asetettua puupölliä haloiksi. Alle 30 sekunnissa jättimäinen koivupölli on muuttunut sylilliseksi polttovalmiita halkoja.
Samainen video on katsottu videopalvelu Youtubessa lähes kuusi miljoonaa kertaa aiemminkin.
– Eikä siinä vielä kaikki sillä niitä videoita on Youtubessa lukuisa määrä muitakin. Pelkästään videoitani on katsottu laskelmieni mukaan jo 12 miljoonaa kertaa. Sen lisäksi Vipukirveellä tehtävää pilkontaa on näytetty Amerikassa Kanadassa ja Unkarissa televisiossa. Uskoisin että ihmiset ovat nähneet noin 20 miljoonaa kertaa Vipukirveen toimintaa. Aikamoinen työkalu tuo netti tänä päivänä kertoo Vipukirveen keksijä Heikki Kärnä Yrittäjäsanomille.
Heikki Kärnä toi Vipukirveen markkinoille noin 10 vuotta sitten. Alun käynnistysvaikeuksien jälkeen Kärnän kirves on herättänyt maailmalla suurta kiinnostusta.
– Olen saanut maailmalta erittäin hyvää palautetta ja kivestä on kehuttu todella hienoksi keksinnöksi.
Japani innostui kirveestä ensimmäisenä. Nyt Vipukirveen päämarkkinamaat ovat USA ja Kanada mutta sitä myydään myös Australiaan Uuteen-Seelantiin Tasmaniaan kaikkiin Euroopan maihin Venäjälle sekä Skandinaviaan.
– Oikeastaan sitä menee ihan joka puolelle. Kyllä Vipukirves nyt valloittaa maailmaa. Ei siitä mihinkään pääse. Tämä juna ei enää pysähdy.
Erilaiset lehtijutut ovat tuoneet kirveen menekkiin lisäbuustia.
– Noin vuosi sitten Men’s Journal Magazine teki jutun tästä. Sain silloin yhden päivän aika 50 000 käyntiä nettisivuilleni ja koko maailma heräsi Vipukirveeseen. Parhaimpana päivänä minun nettisivuillani on käyty yli 70 000 kertaa. Keskustelupalstoilla tapellaan Vipukirveen puolesta ja vastaan. Olenkin miettinyt onko mikään keksintö saanut vastaavaa julkisuutta osakseen Kärnä pohtii Yrittäjäsanomille.
Turvallinen ja voimakas
Heikki Kärnän mukaan Vipukirves on täysin turvallinen – sillä ei voi humauttaa itseään jalkaan.
– Tämä on ollut kymmenen vuotta markkinoilla mutta yhtään onnettomuutta ei ole sattunut. Kirveen terä pysähtyy aina pilkottavan puun päälle tai jos se ei edes osu puuhun niin varsi ohjaa terän maahan. Ei ole mahdollista osua itseään jalkaan.
Vipukirveen vaivattomuuden salaisuus on se että optimaalisessa kirveen iskussa terä uppoaa puuhun vain noin viisi millimetriä jonka jälkeen terän rakenne ohjaa liikkeen kääntymään sivulle ja vipuvaikutus monikymmenkertaistaa lyönnin voiman.
– Kun tavallisen kirveen terä uppoaa puuhun häviää lyönnin voima kitkaan. Vipukirveessä laskennallinen voima on 36-kertainen eli hetkellinen alkuhalkaisuvoima on lähes 15 000 yksikköä. Se joka pystyy väittämään tämän vääräksi niin siitä vaan Kärnä lupaa.
Keksijän saamaan palautteen mukaan Vipukirveen käyttäjät ovat suorastaan addiktoituneet puunpilkontaan.
– Tämä on aivan hullun hauska peli. Monet ovat sanoneet että tähän tulee suorastaan himo eivätkä oman pihan puut enää meinaa riittää ja pitää alkaa pilkkoa naapurin puita.
Seuraaja on jo kehitetty
Keksijä katsoo kuitenkin jo tulevaan.
– Olen keksinyt nyt Vipukirves kakkosen. Se on kilon kevyempi kuin aiempi ja sen terä tehdään erittäin kovasta Duplex-teräksestä. Kevyemmällä kirveellä saadaan suurempi lyöntinopeus ja sitä kautta suurempi lyöntivoima. Kun kirves on noin kevyt käyttää voi silla naputella vaikka aamusta iltaan. Enää puunpilkontaan ei tarvitse voimaa ja se on todella hauskaa puuhaa Heikki Kärnä selvittää Yrittäjäsanomille.
Heikki Kärnä on ollut eläkkeellä päivätyöstään jo 20 vuoden ajan. Viimeiset kymmenisen vuotta on kulunut Vipukirveen parissa.
– Olen pyörittänyt tätä touhua yksin nyt aika pitkään mutta viime keväänä pääsin erään yrityksen kanssa sopimukseen Vipukirveen juoksevien asioiden hoitamisesta. Olen saanut myös pari muutakin osakasta mukaan joten kyllä tämä alkaa jo helpottaa keksijä kertoo.
Näin Vipukirves toimii:
Lotta Tammelin