Susanna Rantanen kehottaa ottamaan rekrytointitilanteisiin avuksi rikossarjoista tunnetun profiloinnin.
– Rekrytarve todettu ja hakuilmoitus kirjoitettu. Olet juuri painamassa lähetä-nappia. Stop! Tiedäthän että tämä on nyt se hetki jonka perusteella rekry tulee hyvällä todennäköisyydellä menemään joko mönkään tai onnistumaan erinomaisesti kirjoittaa Heebo Oy:n perustaja ja asiantuntijarekrytoinnin sekä yrityskulttuuriin rekrytoinnin asiantuntija Susanna Rantanen blogissaan.
Rantanen kehottaa ottamaan tässä vaiheessa avukseen profiloinnin. Profilointi tarkoittaa hänen mukaansa työtehtävän eli toimen kuvaamista suhteessa tehtäväkohtaisiin tavoitteisiin työskentelytyyliin ja asenteisiin liittyviin odotuksiin sekä organisaatiokulttuuriin.
– Jos olet rikossarjojen fani kuten minä profilointi on vähän sama juttu kun profilointi rikossarjoissa. Pyritään luomaan selkeä kuva siitä minkälainen henkilö on kyseessä Rantanen selvittää.
Suurin virhe jonka voit Susanna Rantasen mukaan tehdä hakuilmoitusta laatiessasi on harpata suoraan vaatimuslistaan jonne kirjataan vaatimuksenne koulutuksesta aiemmasta työkokemuksesta sekä tarvittavista taidoista.
– Se on se sama paikka jossa lukee myös kliseitä tiimipelureista ulospäinsuuntautuneisuudesta ja itsenäisestä työotteesta.
Vaikka lista on pitkä on se asiantuntijan mukaan tarpeellinen.
– Kokemuksesta voin sanoa että tällä tavalla tehdään tulosta. Pikavoittoja ei ole. Laskuja kylläkin hän muistuttaa.
Näin profiloit Susanna Rantasen ohjeilla:
- Liiketoiminta: yrityksen strategia ja keskeiset tavoitteet
- Kasvu vai supistaminen kiihdytys vai jäähdytys kotimaa vai ulkomaat rytinällä vai rauhalliseen tahtiin
- Organisaatiokulttuuri: ominaispiirteet
- Minkälainen osaaja teillä pärjää ja mitä teillä tarvitaan
- Tehtävän missio
- Miksi tällainen rooli on olemassa?
- Ammattilainen haluaa ymmärtää mitä roolia hänen kuuluu tässä näytelmässä pelata
- Työnantajan kannattaa varmistaa että jokainen ymmärtää oman tehtävänsä merkityksen isossa kuvassa. Se motivoi ja puskee eteenpäin silloinkin kun on hankalaa.
- Tehtävän mitattavat ja seurattavat tavoitteet sekä ajalliset odotukset tulosten saamiseksi
- Kaikkein tärkeimmät asiat koko hakuprofiilissa ja ilmoituksessa
- Jos näitä ette saa aikaan miettikää kannattaako tehtävää avata lainkaan. Minusta sijoitus jolle ei ole tuotto-odotuksia kuulostaa hirveän huonolta sijoitukselta.
- Kaikkiin tehtäviin voidaan määrittää seurattavat tavoitteet ja odotukset. Yksinkertaista asia miettimällä mitä odotat henkilön tehneet ja miten toimineen koeajan päättyessä ja ensimmäisen vuoden aikana.
- Organisaation kyky tukea ja perehdyttää tehtävään
- Kaikki työntekijät täytyy perehdyttää tehtävään yhtä erityisesti nuoret ja kokemattomat kuin kokeneetkin. Nuorille on opetettava taitoja näytettävä esimerkkiä ja annettava säännöllistä palautetta työtä ohjataksenne. Kokeneille täytyy perehdyttää tämän työpaikan pelisäännöt ja toimintatavat varmistaa että hommia tehdään siten kuin niitä teillä tehdään.
- Esimiehen odotukset työskentelytyylille ja asenteelle
- Jokainen meistä esimiehistä tarvitsee tietyntyyppisiä työntekijöitä johdettavakseen koska meidän omat tarpeet ja heikkoutemme niin edellyttävät
- Jotta esimiehen ja työntekijän suhde voisi hyvin ja nojaisi luottamukseen ja arvostukseen kannattaa tämä osio miettiä ihan yhtä tarkkaan
- Tiimi ja sen sisäiset roolit ja persoonat
- Ihan yhtä tärkeää on tunnistaa minkälaista tyyppiä tiimi kaipaa ja mitä ei
- Uusi työkaveri ei saa aiheuttaa hässäkkää vaan hänen pitää sopeutua olemassa olevaan porukkaan. Muuten hän ei pääse sisään. Pystymme varmasti kaikki kuvittelemaan tilanteen jossa vanha porukka savustaa uuden ulos. Tästä seuraa uusi kallis rekrykierros ja siitä on muuten turha osoittaa rekrykonsulttia sormella.
- Keskeiset taidot ja ymmärrys jota edellä mainittujen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää
- Nyt sinulla on listaa yrityksen tarpeista kulttuurin luomista odotuksista esimiehen ja tiimin määrittämistä tarpeista tehtävän tavoitteista ja sopivasta kokemustasosta.
- Mitä kykyjä ja taitoja edellä mainitut edellyttävät?
- Millä kokemuksella tavoitteisiin pääsee mahdollisimman suurella todennäköisyydellä?
- Tee näistä lista mutta listan pituus saa olla enintään 5 yksittäisen edellytyksen mittainen.
- Sinun täytyy kyetä yksilöimään absoluuttiset hakukriteerit eli kyllä tai ei -kriteerit. Muita kriteereitä ei tarvi edes mainita koska osaat kyllä lukea ne hakemuksista ja fiksu hakija osaa tulkata muun edellä mainitun saamansa tiedon perusteella mistä teille on hyötyä mistä ei.
Lotta Tammelin