Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Yli sadan euron perintäkulut voivat olla liikaa – ”Yrittäjän talousongelmia ei ole sallittua käyttää hyväksi”

$
0
0

Yritysperinnän kulut voivat nousta kohtuuttomiksi. Katso vinkit miten menetellä liian suurien perintäkulujen suhteen.

Suomen Yrittäjien lainopillisen asiamiehen Tiina Toivosen mukaan yrittäjäjärjestöön tulee viikoittain palautetta yritysperinnän kohtuuttomista kuluista. Toivosen mukaan perintälaki sallii että yritykseltä tai yrittäjältä voidaan periä 40 euron vakiokorvaus perintäkuluina.

– Tämän lisäksi voidaan vaatia muitakin kohtuullisia perintäkuluja jos perinnästä on aiheutunut niitä esimerkiksi perintätoimiston käyttämisestä johtuvasta syystä. Hyvin karkeasti ottaen voidaan todeta että viranomaisen kannan mukaan alle 100 euron kulut ovat usein kohtuullisia ja sen yli menevät kohtuuttomia ellei perintätoimistolla ole näyttöä tavallista työläästä perinnästä. Yrittäjän talousongelmia ja siitä mahdollisesti johtuvia maksuvaikeuksia ei ole sallittua käyttää hyväksi Toivonen painottaa.

Esimerkiksi eräässä aluehallintoviraston käsittelemässä tapauksessa perintätoimisto oli toimittanut elinkeinonharjoittajalle pääomaltaan 121024 euron suuruista saatavaa periessään yhden maksuvaatimuksen jossa perintätoimisto oli vaatinut 16700 euron suuruisia perintäkuluja. Kuluttajasaatavien osalta velalliselta olisi saanut periä maksuvaatimuksesta 50 euroa kyseessä olleen saatavan pääoman osalta.

Perintätoimisto ei ollut esittänyt selvitystä siitä kuinka paljon työtä kysymyksessä olevan perintätoimen hoitamiseksi oli mahdollisesti tehty perintäkirjeen laatimisen ja lähettämisen lisäksi. Aluehallintovirasto katsoi että perintäkuluja voitiin pitää kohtuuttomina kun perintätoimenpiteenä oli ollut ainoastaan yhden maksuvaatimuskirjeen lähettäminen.

Viranomaiset voivat valvoa

Tiina Toivonen muistuttaa että suuri osa perintätoimialasta toimii lain mukaan. Yritysten yhteydenotoista päätellen ylilyöntejäkin kuitenkin esiintyy.

– Viranomaisvalvonnalla voidaan ohjata perintätoimialaa. Jos viranomaisohjauksella ei ole vaikutusta perintäkulujen kohtuullisuuteen voidaan esittää muutoksia perintälakiin. Esimerkiksi kuluttajapuolella kuluille on asetettu ylärajat Toivonen muistuttaa.

Suomen Yrittäjien lainopillisen asiamiehen mukaan yrittäjäjärjestö on ryhtynyt toimiin ongelman kitkemiseksi.

– Olemme keskustelleet ongelmasta muun muassa oikeusministeriön asiaa hoitavan virkamiehen sekä perintätoimintaa valvovan viranomaisen Etelä-Suomen aluehallintoviraston AVI:n kanssa. Olemme sopineet yhteistyöstä AVI:n kanssa ja se on ottanut kantaa kulujen kohtuuttomuuksiin. Yritys voi kannella AVI:lle perintätoimistosta ja sen vaatimista kuluista jolloin AVI lähtee tarvittaessa selvittämään asiaa tarkemmin Toivonen selvittää.

 

Toimi kohtuuttomaksi kokemiesi perintäkulujen kanssa näin:

  1. Ota yhteyttä perintätoimistoon ja kysy mistä kulut muodostuvat.
  2. Jos syy ei vakuuta ilmoita perintätoimistolle että kulut tuntuvat mielestäsi liian korkeilta.Karkeasti ottaen yli sadan euron perintäkulut yhdestä lähetetystä perintäkirjeestä kuulostavat kohtuuttoman suurilta.
  3. Koeta sopia asia jo suoraan perintätoimiston kanssa.
  4. Jos neuvottelut eivät tuota tulosta ota yhteyttä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon ja tiedustele viranomaisen kantaa asiaan. Lisätietoa perintätoimen valvontaa koskevissa asioissa antavat ylitarkastaja Iina Hyvärinen (puh. 0295 016 076) ja ylitarkastaja Timo Korhonen (puh. 0295 016 146).
  5. Yleensä perintätoimisto on suostuvaisempi sopimaan kun viranomaisiin on oltu yhteydessä mutta jos vieläkään yhteisymmärretystä perintäkulujen kohtuullisesta ei synny on tehtävä ilmoitus aluehallintovirastoon. 

 

Asian käsittelyä varten ilmoituksessa on hyvä tuoda esiin seuraavat seikat:

Ilmoituksen tekijän yhteystiedot

Perintätoimen harjoittajan nimi

Kuvaus siitä millä tavalla ilmoituksen tekijä epäilee perintätoiminnan harjoittajan toimineen lain tai hyvän perintätavan vastaisesti

Perittävää saatavaa koskevat tiedot (jäljennökset ilmoituksen tekijälle toimitetuista perittävää saatavaa koskevista laskuista maksumuistutuksista maksuvaatimuksista ja jäljennökset mahdollisista saatavaa koskevista reklamaatioviesteistä sekä niihin saaduista perintätoimen harjoittajan tai toimeksiantajana olevan velkojan vastauksista) 

Ilmoituksen voi tehdä vapaamuotoisesti kirjallisesti tai ilmoituslomaketta apuna käyttäen. Ilmoituslomake löytyy täältä.

Ilmoituksen voi toimittaa osoitteeseen Etelä-Suomen aluehallintovirasto PL 110 00521 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.etela@avi.fi (asiakirjaliitteet skannattuina).

 

Lotta Tammelin

lotta.tammelin@yrittajat.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles