Jos tietäisimme minkälaisia tulevaisuuden menestysyritykset ovat olisimme jo perustaneet ne. Koska viisastenkivet toimivat toistaiseksi vain satukirjoissa on tyydyttävä spekulointiin.
Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen antaa yrittäjäksi mieliville neljä vinkkiä.
Vinkki yksi: Seuraa megatrendejä ja volyymi on taattu
Hiltunen pitää jatkuvasti silmällä tulevaisuuden megatrendejä eli pitkän aikavälin ilmiöitä jotka ovat jo läsnä arjessamme ja hyvin todennäköisesti tulevat muokkaamaan vahvasti tulevaisuutta. Niitä ovat muun muassa ilmastonmuutos digitalisaatio kaupungistuminen väestönkasvu ja väestön ikääntyminen.
Kun näille aloille pystyy iskemään oman bisnesideansa todennäköisyys menestyä on suurempi kuin pienemmillä aloilla. Megatrendit koskettavat laajoja ihmismassoja Hiltunen sanoo.
– Suomi ikääntyy nopeasti. Ikääntyneet eivät ole nuorelle ehkä seksikkäin kohderyhmä mutta siellä on paljon potentiaalia. Jo nyt on tekeillä paljon innovatiivisia mobiilipalveluita ja muita tuotteita ikääntyville kansalaisille.
Yksi niistä on Pieni piiri -sovellus jonka avulla voi soittaa videopuheluita muutamalla napin painalluksella ilman monimutkaisia rekisteröitymis- ja käyttöohjeita.
Vinkki kaksi: Opettele hahmottamaan tiedettä ja tutkimusta
Hiltunen kannustaa tieteen tekijöitä yrittäjiksi. Tutkijoiden ja tutkijoiksi haluavien kannattaa miettiä tarkkaan miten tutkimuksen hedelmiä tai erilaisia tutkimusmenetelmiä voisi kaupallistaa.
– Suomessa ei myydä halpoja käsiä mutta meillä on arvokasta pääomaa korvien välissä. Fakta on että kun saadaan aikaiseksi jotain uniikkia ja hinta kohdalleen kysyntää on vääjäämättä.
Yhteiskunnan tukia voisi hänen mielestään kohdistaa enemmän esimerkiksi tutkimustyötä tekeviin korkean teknologian kasvuyrityksiin. Ne voivat tuntua yrittäjän uraa aloittelevasta pelottavilta mutta on osoitettu että menestyä voi.
Hyvä esimerkki tieteeseen nojaavasta palvelusta on maailmanvalloitusta tekevä MyDogDNA. Se on korien geenitestauspalvelu jonka avulla koiranomistajat saavat tietoa muun muassa lemmikkiensä perinnöllisistä sairauksista.
Vinkki kolme: Vahvista itsetuntemusta ja viestintätaitoja
Monet aiemmin poikkeuksellisina pidetyt taidot kuten koodaaminen ja harvinaisten kielten osaaminen ovat yleistymässä. Pian koulussa opetetaan koodaamista kaikille ja pitkälle kehittyneet käännösohjelmat ratkovat yhä ketterämmin kielipulmia.
– Perustaidot unohtuvat helposti digimurroksessa Hiltunen harmittelee.
– Jos teknologia pätkäisee täysin on tärkeää osata myös pilkkoa puut ja sytyttää nuotio.
Mitä teknologiakeskeisemmäksi maailma muuttuu sitä tärkeämmiksi sosiaaliset ja kulttuuriset taidot tulevat. Nuoren yrittäjän kannattaa hioa monialaisuutta ja yleissivistystä.
– Esimerkiksi väittelytaidot itseilmaisu ja -tuntemus ovat ominaisuuksia jotka eivät saa tarpeeksi huomiota julkisessa puheessa. Omien
tunteiden ymmärtäminen ja itsensä hallitseminen ehkäisevät loppuunpalamista.
– Poikkitieteellisyyttä ja tiedonhakutaitoja kannattaa harjoittaa. Pitää olla tietoinen siitä mitä eri alojen ihmiset tekevät.
Esimerkiksi tuotekehitys ei etene pelkästään insinöörin osaamisella. Kenties tärkeimpinä taitoina Hiltunen pitää itseilmaisua ja viestintää.
– Ihan sama mitä kukakin osaa mutta jos siitä ei osaa kertoa sillä ei ole mitään arvoa.
Vinkki neljä: Muista että pelkkä hauska idea ei riitä
Pienyrittäjävoittoisessa maassa kasvuyritykset ja niiden ympärille muodostunut aktiivisuus herättävät paljon kiinnostusta. Startup-kulttuuri on Hiltusen mielestä saavuttanut miltei absurdit mittasuhteet.
– Yrittäjyyttä hypetetään nyt paljon. On hyvä että startupeista puhutaan ja yrittäjyyttä pidetään hyvänä juttuna. Mutta kun nuoria kannustetaan yrittäjiksi olisi hyvä tehdä selväksi millaisia taloudellisia riskejä siihen liittyy
Hiltunen sanoo.
Hän on huomannut trendin jossa keksitään hyvä liikeidea ja sitten jäädään odottamaan että joku ostaa sen korkealla hinnalla.
– Pitäisi painottaa enemmän sitä että pelkkä hauska idea ei riitä kannattavan ja jatkuvan liiketoiminnan pyörittämiseen.
Startup-piireissä olisi siis hyvä päästä eroon lyhytjänteisestä nopeasti bisnes isoksi ja sitten sillä rahoiksi -ajattelusta. Pitkäjänteisyyttä ja taloudellisia kestäviä perusteita yrittäjyyden peruspilareina tulisi korostaa nykyistä enemmän. Hiltunen pitää omistajanvaihdosta hyvänä väylänä yritysmaailmaan myös tulevaisuudessa.
– Sehän on ideaalitilanne! On surullista jos vanhempi sukupolvi jää eläkkeelle eikä bisnekselle löydy jatkajaa. Yrityskauppa on tosin usein tyyriimpää kuin startupin aloittaminen.
Lue lisää nuorille yrittäjille suunnatusta Enter-liitteestä.
Kristiina Markkanen