Kasvuyritystapahtuma Slushin entinen toimitusjohtaja Miki Kuusi ei ymmärrä verotuksen vatvomista ja yrittäjyyteen kohdistuvia asenteita.
Pari vuotta sitten Miki Kuusi halusi lisää tilaa Kaapelitehtaalle. Oli Kuusen luotsaaman startup-tapahtuma Slushin aika eivätkä neliöt riittäneet tuhansille kävijöille. Vaihtoehtoja tilaongelman ratkaisuksi oli kolme: Kaapelitehtaan pihalle hankittaisiin katos talo tai laiva.
Kaapelitehtaan pihalle ei koskaan raahattu risteilyalusta saati rakennettu taloa. Sen sijaan sisäpihalle järjestettiin lämmitetty teltta ja muutama pienempi vene. Niihin ei olisi päädytty ellei aluksi olisi ehdotettu laivaa ja taloa.
– Kun lähdimme tekemään Slushia ensimmäistä kertaa meille sanottiin päin naamaa ettei se tule onnistumaan Kuusi kertoo.
Parissa vuodessa Slush kasvoi niin paljon että viime marraskuussa se järjestettiin Messukeskuksessa ja esiteltiin Times Squarella.
– Jos jotain opin Slushista se on että pitää vaan uskaltaa hypätä.
Hyppy Woltiin
Kuusi hyppäsi viime vuoden lopulta Wolt-nimiseen startupiin. Käyttäjä pystyy Wolt-sovelluksella tilaamaan ja maksamaan ruokaa jo matkalla ravintolaan tai kahvilaan. Kun tilaus on valmis käyttäjä saa ilmoituksen ja räätälöidyn tervehdyksen paikan päällä.
– Ihmisillä on koko ajan taskussaan älypuhelin jossa on enemmän tehoa kuin laitteessa jolla lähetettiin ihminen kuuhun. Silti sillä tehdään tosi vähän Kuusi taustoittaa.
– Woltin pointti on pohtia pitkällä aikavälillä voitaisiinko maailmasta tehdä henkilökohtaisempi ihmiselle: esimerkiksi juuri tervehtiä nimellä kun tulee ravintolaan sisään.
Woltin perustajat ovat tunteneet toisensa pitkään ja tehneet keskenään töitä ristiin rastiin. Tiimi koostuu Kuusen lisäksi Slushin entisistä koodaajista ja graafikosta Oskari Petaksesta Elias Pietilästä ja Mika Matikaisesta sekä media-alan ammattilaisesta Juhani Mykkäsestä.
– Kun perustaa yrityksen ihmisten kanssa se on vähän kuin menisi heidän kanssaan naimisiin.
Yrityksen kokoonpano on kaikki kaikessa.
– Harvoin mennään naimisiin jonkun kanssa jota ei tunne tai jonka kanssa ei tule toimeen.
Kuusen asenne yrittäjyyteen on ihmislähtöinen. Hyvä liikeidea ei korjaa huonoa tiimiä mutta hyvä tiimi voi korjata huonon idean.
– Kaikki lähtee siitä että tuodaan ihmisiä yhteen. Kun kysyy alkuvaiheen yrityksiin sijoittavilta mihin he sijoittavat vastaus on yksimielinen: 10 prosenttia ideaan ja loput tiimiin.
Älkää vatvoko
Kuusi on viettänyt paljon aikaa Piilaaksossa ja Stanfordin yliopistossa. Siellä ihmisten asenteet ja tekemisenmeininki ovat täysin eri luokkaa kuin Helsingissä.
– Opiskelijoista huokui läpi että he ajattelevat pystyvänsä mihin tahansa. Tajusin että vaikka he olivat skarppeja eivät he olleet sen kummempia kuin muutkaan. Heillä vain oli huikea asenne.
Miki Kuusen mukaan tekemällä oppii parhaiten. On uskallettava kokeilla ottaa riskejä ja epäonnistua. Kuusta harmittaakin välillä negatiivissävytteinen kuva jota yrittäjyydestä maalataan.
– Yrittämisestä puhutaan helvettinä jossa kaikki on monimutkaista ja ikävää. Ihmiset käyttävät valtavasti aikaa yrityksen perustamiseen liittyvien velvollisuuksien ja verotuksen vatvomiseen.
Kuusen mielestä käytännön asioihin ei kannattaisi antaa hidastaa liikaa.
– Käytännön jutut selvittää helposti Googlesta. Perustin ensimmäisen yritykseni parikymppisenä tehtiin muun muassa varainhankintaa Aallolle. Googlasin alkuun kuinka perustetaan osakeyhtiö. Siitä oli hyvä lähteä rakentamaan.
Sitä yrittäminen on Kuuselle: asioiden rakentamista.
– Rakastan sitä kun tyhjästä alkaa kasvaa jotain. En haluaisi tehdä mitään muuta kuin mitä me tehdään nyt.
Lue lisää Exit-Enter-liitteestä.
Kristiina Markkanen