Työntekijöistään voi luoda myös yrityksen lähettiläitä. Katso kolme vinkkiä miten se tehdään.
Toimitusjohtaja ja yrittäjä Minna Valtari viestintätoimisto Someco Oy:stä muistuttaa blogikirjoituksessaan että yrityksen ääni on sitä vahvempi mitä useampi sen asiantuntijoista viestii yrityksen toiminnasta reaalimaailman tapaamisten lisäksi myös verkossa.
– Työntekijälähettilyydellä tarkoitetaan työntekijöiden viestinnällistä toimintatapaa yhteisöpalveluissa heidän välittäessään yrityksen viestiä eteenpäin omille verkostoilleen. Näin voidaan aidosti ja ihmisläheisesti osoittaa millaista työskentely yrityksessä on sekä kertoa yrityksen toiminnasta ja sen periaatteista Valtari kirjoittaa.
Samalla hänen mukaansa tuetaan vahvasti yrityksen markkinointia ja viestintää koska työntekijöiden luoma orgaaninen kattavuus voi nostaa sisältöjä esille paljon laajemmalti kuin esimerkiksi yhteisöpalveluissa tehtävä maksullinen mainonta.
– Yrityksen viestintä voi olla ihmisläheistä ja herättää keskustelua vain jos yrityksessä työskentelevät henkilöt osallistuvat keskusteluihin verkossa. Yritysten logojen ja brändien varaan nojautuvat viralliset sivut ja kanavat ovat toki tärkeitä mutta niiden avulla ei varsinkaan B2B-sektorilla voida luoda kovinkaan paljon keskusteluja Minna Valtari painottaa.
Valtarin mukaan yritysten kannattaa tukea asiantuntijoita ja osaajia käyttämään yhteisöpalveluja aktiivisesti.
– Työntekijälähettiläät vahvistavat toimillaan mielikuvaa yrityksestä työpaikkana eli luovat työnantajamielikuvaa. Kertomalla omasta arjesta palasia eri kanavissa leviää tieto ja ymmärrys yrityksen arjesta ja sen tavoista toimia. Me Somecossa esimerkiksi käytämme Instagramia tähän tarkoitukseen: Vuorottelemme viikoittain Instagram-vastuuta ja nostamme esille tavallisia arkisia hetkiä työpäivän varrelta yrittäjä selvittää.
Minna Valtarin vinkit työntekijälähettilyyden luomiseen:
1. Onko heitä?
Jos teillä ei vielä tueta työntekijälähettilyyteen selvitä aluksi onko yrityksessäsi jo työntekijälähettiläitä. Jos on kannusta heitä jatkamaan mutta toisaalta pyydä heitä myös kertomaan työkavereille miksi omasta aktiivisuudesta voi olla hyötyä niin omalle kuin yrityksen missiolle.
2. Kannusta ja sparraa
Aiemmin yrityksillä on ollut selkeät ohjeistukset joista on käynyt ilmi mistä asioista on julkisesti saanut puhua ja kenellä on ollut oikeus kommentoida julkisesti. Yhä edelleen monissa yrityksissä on selkeät ohjeistukset esimerkiksi median puhemiehistä. Yrityksen kannattaakin päivittää sosiaalisen median käytön ohjeet tukemaan ja kannustamaan työntekijöiden aktiivisuutta kieltämisen sijaan. Jos muutamia vuosia sitten vielä oli kiellettyä käyttää Facebookia töissä kestää myös uudenlaisen viestinnällisen työskentelytavan omaksuminen varmasti hetken.
3. Kokoa asiantuntijaryhmä
Käytännössä hyväksi todettu tapa lähteä liikkeelle työntekijälähettiläiden kannustamisessa on esimerkiksi koota pieni asiantuntijaryhmä jonka tavoitteena on aktiivisuus yhteisöpalveluissa. Säännöllisissä sparraustapaamisissa heitä voidaan motivoida jakamaan tietouttaan ja luoda heistä toisaalta ryhmä joka tukee ja kannustaa toisiaan luomaan yhä parempaa sisältöä. Näin voidaan käytännössä luoda yrityskulttuuria jossa asiantuntijat haluavat jakaa asiantuntemustaan niin blogien kuin muiden sosiaalisten kanavien kautta.
Lotta Tammelin