Tikkatauluun uppoaa 300 metriä kartonkinauhaa.
Suomalaisiin koteihin on päätynyt vuosien saatossa lähemmäs miljoona Pakkaus Piippo Oy:n valmistamaa tikkataulua.
– Saattaa olla että miljoonan taulun raja on mennyt jo rikki sillä sellainen tieto meillä on että parhaina vuosina tikkatauluja on valmistettu jopa 100 000 kappaletta arvioi kartonkitynnyreitä ja -hylsyjä valmistavan yrityksen toimitusjohtaja Tero Nystedt.
Paukkaus Piippo aloitti tikkataulujen valmistuksen 1950-luvulla kun joku yrityksen väestä keksi alkaa käyttää kartonkihylsyjen valmistuksesta ylijääneitä kartonkijätteitä taulujen pohjiksi. Nykyään tauluihin käytetään ylijäämäpalojen sijasta kuitenkin kotimaista kartonkia.
Tikkatauluja valmistettiin eniten 1970–1980-luvun vaihteessa. Huippuvuosien lukemista on kuitenkin tultu reippaasti alas sillä nykyään näitä harrastusvälineitä kootaan Pakkaus Piippo Oy:ssä joitain tuhansia kappaleita vuodessa.
– Syy on osittain kiinalaisessa halpatuonnissa mutta suomalaiset harrastustottumukset ovat myös muuttuneet eikä tikkaa enää heitetä samalla tavalla kuin ennen.
Yhden tikkataulun valmistamiseen tarvitaan aikamoinen määrä kartonkinauhaa.
– Kaikkiaan tauluun uppoaa noin 300 metriä nauhaa. Kartongin laatu ja vahvuus vaikuttavat hiukan tarvittavaan määrään.
Yhden taulun valmistamiseen kuluu kaikkine työvaiheineen noin viikon verran.
– Kartonkirullasta leikataan 16 millimetriä leveää kartonkinauhaa joka kelataan tiiviiksi kovaan muotoonsa ja se nidotaan. Sitten taulu kastetaan vihreään pohjaväriin ja valkoiset renkaat painetaan silkkipainolla. Metallirenkaan laiton jälkeen lisätään kiinnityskoukku. Sitten taulu on valmis selvittää Nystedt.
Pakkaus Piippo Oy valmistaa yrityksille myös mainostikkatauluja.
– Sellaisiakin tauluja on tehty joilla ei voi tikkaa edes heittää. Niissä on ollut esimerkiksi vain ysi ja kymppi. Muuten tikkataulun ulkoasu ja koko on tarkkaan määritelty. Parittomien numeroiden renkaat pitää esimerkiksi olla vaaleita. Taulun halkaisijan pitää puolestaan olla ykkösen ulkokehältä mitattuna 341 millimetriä ja kympin halkaisija on 35 millimetriä.
Jonkin verran tikkatauluja menee myös vientiin.
– Pieniä määriä menee Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa niitä on ostettu verkkokauppaan joka myy perinteisiä ruotsalaisia ja suomalaisia tuotteita Tero Nystedt kertoo.
Lotta Tammelin