Pk-yritysten into käyttää rahaa markkinointiin ei ole järin suuri.
Noin puolella pk-yrityksistä markkinointibudjetti on alle tuhat euroa tai yrittäjä ei osannut sanoa budjetin suuruutta. Yli 5 000 euroa vuodessa markkinointiin käyttää vajaa viidennes yrityksistä.
Tutkimuksen tehnyttä Fonectaa yrittäjien konservatiivisuus markkinoinnin suhteen ei yllätä.
– En sanoisi että se olisi yllättävää. Odotuksemme oli että iso joukko on muutosnopeudeltaan hidasta sanoo seniorianalyytikko Sami Suominen Yrittäjäsanomille.
Iso pulma markkinoinnissa on se että rahaa ei budjetoida erikseen markkinointiin ja siten sitä ei suunnitella.
Suomisen mukaan markkinoinnin varovaisuus ei selity yritysten toimialalla tai täysin edes koolla. Myös isommissa pk-yrityksissä markkinoinnin suunnitelmallisuus ja budjetointi voivat olla vähäistä.
Yrittäjien varovaisuutta markkinoinnin suhteen selittää tiedon puute pysyminen vanhoissa malleissa ja se että markkinointia ei nähdä ydintoimintana.
– Uskon että kyse on siitä että markkinointia nähdään mainonnan synonyymina. Kun markkinointia ei nähdä ydintoimintona panostus kokonaisuutena jää pieneksi ja siirtymävaihe on aika hidas.
Harva yrittäjä rakentaa markkinointia suunnitelmallisesti monen kanavan varaan.
Kannattaisi sillä ne ovat usein avain menestykselliseen yritystoimintaan. Fonectan Suomisen mukaan tutkimuksen tuloksista näkee että markkinoinnin suunnitelmallisuus monikanavaisuus ja asiakaslähtöisyys yhdistävät menestyviä yrityksiä.
Vähän markkinointiin panostavan yrityksen kannattaa aloittaa pistämällä tavoitettavuus kuntoon.
– Täytyy olla löydettävissä myös digitaalisissa kanavissa. Sieltä asiakkaat etsivät palveluita. Sen jälkeen yritys on tilanteessa jossa voidaan lähteä laaja-alaisemmin pohtimaan brändin rakennusta ja muuta markkinointia.
Josi Tikkanen