Talous kasvaa tällä hetkellä nopeimmin kehittyvissä maissa joissa on tilausta muun muassa cleantech-alan toimijoille.
Talouskasvu on tällä hetkellä nopeinta kehittyvissä maissa joissa keskiluokka kasvaa ja vaurastuu. Moni Afrikan kehittyvä maa kasvaa jo Kiinaa nopeammin.
Tekesin ja ulkoasianministeriön Business with Impact -ohjelma (BEAM) kannustaa suomalaisyrityksiä hakemaan uuttaa liiketoimintaa kehittyvistä maista. Team Finland -ohjelman alainen ohjelma on uudenlainen työkalu kehitysyhteistyöhön ja bisneslähtöiseen innovaatiotoimintaan.
– Suomalaisten yritysten läsnäolo Afrikan ja Aasian maissa lukuun ottamatta Kiinaa on vielä varsin vähäistä. Kuitenkin esimerkiksi suomalaiselle cleantech-alan toimijoille Aasian maat antavat merkittävän mahdollisuuden kasvuun toteaa BEAM-ohjelman päällikkö Pia Salokoski tiedotteessa.
– Hyvinvointi ja terveysalan toimijat ovat vasta heräämässä mahdollisuuksiin samoin erilaisia oppimisjärjestelmiä suunnittelevat toimijat. Jätehuolto vesikysymykset ja erilaiset mobiilipalvelut ovat myös alueita joissa suomalaisilla yrityksillä on paljon osaamista Salokoski jatkaa.
Tekes ja ministeriö rahoittavat 25 miljoonalla
Kehittyvät maat kiinnostavat muun muassa lahtelaista pk-yritys Nocartia joka on vienyt tuotteitaan jo Keniaan Nigeriaan ja Nepaliin. Nocart tarjoaa uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä ratkaisuja pienvoimalaitosten energiantarpeisiin.
– Esimerkiksi Itä-Afrikassa on tolkuton potentiaali paikallisille hajautetun energian ratkaisulle ja uusiutuvalle energialle. Suomalaiset yritykset tarvitsevat nyt malleja ja eväitä toimia näillä uusilla markkinoilla sekä tietoa rahoituksesta sanoo toimitusjohtaja Vesa Korhonen tiedotteessa.
BEAM on viisivuotinen ohjelma jonka rahoituksen laajuus on noin 50 miljoonaa euroa. Tekes ja ulkoasiainministeriö vastaavat noin 25 miljoonasta ja toinen puoli rahoituksesta tulee ohjelmaan osallistuvilta.
Yritykset voivat hakea rahoitusta koko ohjelman ajan eli 30.9.2019 saakka. Rahoituksen hakijan tulee olla suomalainen toimija mutta kumppani tai esimerkiksi alihankkija voi olla kehitysmaasta.
Katri Simola