Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Tämä on Suomen paras kunta: Vinkit miten muutkin pärjäävät

$
0
0

Pienellä pohjoissavolaisella Keiteleen kunnalla on kova meriitti josta muut Suomen kunnat ovat kateellisia.

Kunta nousi vuosi sitten julkistetussa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä ykköseksi koko maassa. Kyselyssä yrittäjät arvioivat elinkeinopolitiikan onnistumista kunnissa.

Keitele sai yrittäjiltä kouluarvosanaksi 87 kun paras suuri kaupunki Vantaa jäi 67:ään.

Keiteleen kunnanjohtaja Hanna Helaste sanoo ettei kunnan ja yrittäjien välisessä yhteistyössä tarvita mitään poppakonsteja.

– Meillä elää Keitele-henki jossa politikoinnille ei ole sijaa.

Helasteen mukaan henki alkoi rakentua kymmeniä vuosia sitten kun näivettynyt kunta oli vaarassa hävitä kuntaliitoksen syövereihin. Kuntaliitosta ei kuitenkaan haluttu. Neljä miestä joita alettiin kutsua Keiteleen Kummisediksi alkoivat kuumeisesti etsiä yrityksiä ja investointeja. He myös onnistuivat ja liitoskeskustelut kariutuivat.

Lisää keskustelua

Helaste ja Keiteleen Yrittäjien puheenjohtaja Helena Tolonen jakoivat ajatuksiaan Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa joka päättyi keskiviikkona. Seminaarissa oli paikalla lähes 800 kuntapäättäjää ja yrittäjää.

Molempien vinkit kulminoituvat yhteen sanaan: vuoropuhelu.

– Yritykset luovat kunnan identiteetin. Meillä on pieniä ja isoja yrityksiä. Kaikilla on mahdollisuus olla yhteydessä kuntaan. Yrittäjät ovat niin tärkeitä että kunnalla pitää olla aikaa heitä myös kuunnella Helaste ja Tolonen sanovat.

Kunnanjohtaja kertoo että kunnilta pyydetty apu riippuu paljon yrityksen koosta.

– Pieniä aloittavia yrityksiä autetaan tiloista lähtien. Se on arkista tukea pieniin arjen haasteisiin. Isommat tarvitsevat apua muun muassa kaavoitukseen maankäyttöön infraan ja työvoiman hankkimiseen Helaste luettelee.

Keitele on pieni vähän yli 2 000 asukkaan kunta. Helasteen mukaan koko ei ole ongelma. Myös suurissa kaupungeissa on mahdollista auttaa yrittäjiä.

– Lopulta kaikki on asenteesta kiinni.

Neljä vinkkiä parempaan yhteistyöhön:

1) Ymmärrys ja luottamus

– Olemme samassa veneessä vastakkainasettelu on syytä unohtaa. Esimerkkinä vastakkainasettelusta on viime aikoina ollut sote-uudistus. Tuotetaanko palvelut yksityisten yritysten vai julkisen sektorin voimin.

2) Vuorovaikutus ja kommunikointi

– Kunnan pitää tietää mitkä ovat yritysten kipupisteet ja toisaalta kasvumahdollisuudet. Se vaatii avointa kommunikointia.

3) Aktiivisuus

– Yrittäjän pitää ottaa rohkeasti yhteyttä kuntaan. Kynnys matalaksi.

4) Nopea reagointi

– Kunnan pitää reagoida nopeasti jos yrityksellä on tarpeita esimerkiksi maankäytön osalta.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles