Kuntien tulee laatia palvelustrategia, jossa määritellään suhde oman ja ulkopuolisen palvelutuotannon välillä.
Samalla kunnan toimijoiden pitäisi nähdä yrityksen kumppaneina eikä kilpailijoina. Siinä kiteytettynä työ- ja elinkeinoministeriön julkistama sosiaalipalvelujen toimialaraportti.
Raportista selviää myös muuta mielenkiintoista.
Sen mukaan yritykset ja järjestöt ovat kasvattaneet osuuttaan sosiaalipalvelujen tuotannosta nopeasti. Jotta yksityiset sosiaalipalvelut voisivat kasvaa jatkossakin, pitäisi palvelumarkkinoiden kehittyä. Tämä edellyttää muun muassa sitä, että kunnat suunnittelevat palvelutuotantoaan pitkällä aikavälillä.
Sosiaalipalvelujen arvo vuonna 2010 oli 8,9 miljardia euroa, ja yritysten ja järjestöjen eli yksityisen sektorin osuus siitä oli 31 prosenttia. Yritysten osuus sosiaalipalveluiden tuotannosta on 15 prosenttia ja järjestöjen 16 prosenttia.
Yritykset tarvitsevat menestyäkseen verkostoja ja investointipääomia. Pienet yritykset eivät jatkossa menesty kilpailutuksissa, joissa aiempaa suuremmat yksiköt ostavat isoja kokonaisuuksia. Pienet yritykset eivät voi kilpailla hinnalla vaan laadukkaalla erikoistumisella.
Sosiaalipalvelut ovat tällä hetkellä pienyritysvaltaista toimintaa kotimaan markkinoilla. Mahdollisuus kehittyä ja kasvaa Suomessa luo yrityksille edellytyksiä toimia kansainvälisillä markkinoilla.
Vuonna 2010 sosiaalipalveluyrityksiä oli Suomessa 3 301, ja ne työllistivät yhteensä 25 127 henkilöä. Yrityksistä sosiaalihuollon laitospalveluissa toimi 1141 ja avopalveluissa 2160. Yritysten suurimmat toimialat olivat ikääntyneiden palveluasuminen, lasten ja nuorten laitokset ja ammatillinen perhehoito sekä mielenterveysongelmaisten asumispalvelut. Avopalveluissa oli monia ikääntyneille ja vammaisille kotipalveluja tarjoavia yrityksiä.
Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 1,36 miljardia euroa. Se kasvoi 11 prosenttia vuodesta 2009. Avopalveluyrityksistä yli 94 prosenttia ja laitospalveluyrityksistäkin 60 prosenttia oli mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 henkilöä.
Todennäköisimpiä kansainvälistymiskohteita suomalaisille sosiaalipalveluyrityksille ovat Suomen lähialueet, erityisesti Venäjä.
toimitus@yrittajat.fi