Timo Nurminen perusti yrityksen Arabiemiraatteihin. "Päivääkään ei ole tarvinnut katua" Nurminen kertoo.
Arabiemiraateissa yrittäjänä toimiva Timo Nurminen lähti maailmalle jo 6-vuotiaana.
– Isäni työ vei perheeni Irakiin. Sen jälkeen olen asunut Kuwaitissa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa jossa suoritin yliopistotutkinnot. Päädyin Arabiemiraatteihin yrittäjäksi vuonna 2008 kun myin perustamani Trackway-ohjelmistoyhtiön puoliksi Stora Ensolle ja Elisalle Nurminen kertoo Yrittäjäsanomille.
Kun Nurminen perusti vientiyrityksiä neuvovan Frontier-yrityksensä Arabiemiraatteihin oli Finpro ainut samoilla markkinoilla toimiva taho.
– Tilanne haiskahti lupaavasti monopolilta joten halusin tarjota vaihtoehtoisen tavan toimia. Näin ison mahdollisuuden auttaa suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään Lähi-itään ja Arabiemiraatit oli paras paikka yrityksen perustamiselle.
Arabiemiraateissa on monta yrittäjän sydäntä lämmittävää asiaa. Maa muun muassa sallii 100-prosenttisen ulkomaisen omistuksen vapaakauppa-alueilla sekä nollaverotuksen 100 vuoden ajaksi.
– Sellaisesta tarjouksesta ei voinut kieltäytyä joten otin pankkilainaa ja muutin tänne. Päivääkään ei ole tarvinnut katua Nurminen kertoo.
Töitä on riittänyt. Frontier on toteuttanut jo yli 130 kansainvälistymisprojektia eri toimialojen yrityksille.
– Emme niinkään tee markkinaselvityksiä vaan lähdemme heti kentälle kädet savessa tekemään myyntiä tai etsimään hyvää paikallista jälleenmyyjää.
"Yrittäjä on todella yksin"
Nurminen on huomannut että yrittäjyyteen suhtaudutaan Arabiemiraateissa hyvin eri tavalla kuin Suomessa.
– Suomessa yrittäjät tuntuvat usein itse korottavan omaa arvostusta ja asemaansa yhteiskunnassa. Täällä yrittäjyys on niin arkinen osa elämää ettei kenenkään tarvitse sitä erikseen korostaa Nurminen toteaa.
Toisaalta Suomi on Nurmisen mukaan maailman kärkimaita kun punnitaan yrittäjien tukemista.
– Täällä yrittäjä on todella yksin mikä saattaa monelle tulla shokkina Nurminen kertoo.
Arabiemiraateissa yrittäjänä menestyminen vaatii läsnäoloa sopeutumista kulttuuriin kontaktiverkostoa ja kovaa työtä. Erityisen tärkeää on henkilökohtainen vuorovaikutus.
– Jos aloitat palaverin kertomalla yrityksestäsi tai tuotteesta ennen kuin tutustut vastapuoleen henkilönä olet jo lähtenyt väärään suuntaan Nurminen kertoo.
Toisinaan työnteko takkuilee kun toimintatavat ja aikakäsitykset eivät kohtaa.
– Välillä byrokratia turhauttaa ja asiat eivät mene kuten Strömsössä. Palaverit peruuntuvat tuntia ennen ja ihmiset vastaavat huonosti sähköposteihin.
Hyvät puolet vievät kuitenkin voiton huonoista.
– Arabiemiraatit on monikulttuurinen ja turvallinen paikka asua eikä se auringonpaistekaan pahitteeksi ole Nurminen summaa.
Katri Simola