Yli 60 prosenttia yrityksistä kokee painostusta pidennettyihin maksuaikoihin selviää Intrum Justitian maksutaparaportista.
Maksuaikojen piteneminen aiheuttaa yrityksille monenlaisia ongelmia. Suomessa joka viidennes yrityksistä on joutunut pidättäytymään uusien työntekijöiden palkkaamisesta pidentyneiden maksuaikojen takia. Noin 33 000 tuhatta yritystä kertoo voivansa palkata uusia työntekijöitä jos maksuajat lyhentyisivät.
Kymmenes yrityksistä kertoo että pidentyneet maksuajat ovat yhteydessä irtisanomisiin.
Tiedot selviävät Intrum Justitia Oy:n maksutaparaportista joka perustuu kuluvan vuoden helmi–maaliskuussa 29 Euroopan maassa toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa.
Tulonmenetyksiä kasvun estymistä ja likviditeettiongelmia
Suomessa kyselyyn vastanneista pitkät maksuajat aiheuttavat kolmannekselle tulonmenetyksiä reilulle neljännekselle kasvun estymistä sekä noin 40 prosentille likviditeettiongelmia.
– Maksuaikojen venyminen on merkittävä ongelma etenkin pk-yrityksille. Kun yritykset eivät saa ajallaan maksua tuottamistaan tuotteista tai palveluista he joutuvat usein myös lykkäämään omien laskujensa maksua. Pahimmillaan venyvät maksuajat aiheuttavat yrityksille vakavia taloudellisia ongelmia kertoo Intrum Justitian johtaja Juha Iskala tiedotteessa.
Kyselyn mukaan lähes kolmannes suomalaisista yrityksistä kokee että asiakkaista johtuva luottoriski tulee kasvamaan seuraavan vuoden aikana. Yrityksistä 62 prosenttia kokee että heitä painostetaan pidentämään maksuaikoja kun Euroopan maiden keskiarvo painostuksen kokemisen kohdalla on 46 prosenttia.
– Valitettavasti ei näytä siltä että maksuajat olisivat jatkossakaan lyhentymässä. Äskettäin voimaan tullut uusi maksuehtolaki on askel oikeaan suuntaan mutta koska maksuajoista voidaan uudenkin lain mukaan sopia osapuolten kesken se tuskin muuttaa nykytilannetta Iskala arvioi.
Viisi vinkkiä taloudenhallintaan
Intrum Justitia antaa tiedotteessaan viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintoon.
1. Huolehdi että yritykselläsi on johdonmukainen ja ajantasainen luottopolitiikka.
2. Varmista että myyt asiakkaille joiden maksukykyyn voit luottaa. Tarkista myös jo olemassa olevien asiakkaiden maksukyky säännöllisesti.
3. Muistuta viivästyneistä maksuista nopeasti. Mitä tuoreempi saatava on sitä todennäköisemmin se maksetaan.
4. Huolehdi että myynti- ja talousosasto toimivat yhteistyössä luottotappioiden torjumiseksi.
5. Tasapainota asiakasrakennetta riskien ja kasvupotentiaalin perusteella.
Katri Simola