Vuoden alussa käyttöön tullut netti-ilmoituslomake on innostanut suomalaiset tekemään ilmoituksia epäilemästään verovilpistä.
Harmaan talouden ilmoituslomake kasvattanut reippaasti kansalaisten tekemiä ilmiantoja aiempiin vuosiin verrattuna. Nyt koossa on jo 4650 ilmoitusta kun aiemmin vuodessa on tullut keskimäärin 3000-3500 ilmoitusta.
Yli puolet ilmoituksista ei johda tunnistamisen kirjaamisen ja tietosisältöön perehtymisen jälkeen jatkotoimenpiteisiin Verohallinnossa. Tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen Uudenmaan verotarkastusyksiköstä arvioi että kaikkiaan 40-45 prosentille tehdään jatkoselvityksiä ja 15-20 prosenttia johtaa verotarkastukseen.
Noin 30 prosentille tehdään muita toimenpiteitä kuten esimerkiksi tiedusteluja liikekumppaneille tai pankkiin.
– Yrittäjä ei kuule aina että hänestä on tehty ilmianto. Ilmiannon kohteena oleva asiakas voi saada tiedon ilmiannosta esimerkiksi verotarkastuksen tai verotuspäätöstä edeltävän kuulemisen yhteydessä Säkkinen sanoo Yrittäjäsanomille.
Yrittäjä voi saada tiedon häntä vastaan tehdystä ilmoituksesta jos kysyy asiaa kirjallisesti Verohallinnolta.
– Harva yrittäjä on kysynyt asiasta Säkkinen kertoo.
Asiakkaita ja työntekijöitä
Ilmoituksen verovilppiepäilystä voi tehdä sekä yrityksestä että yksityishenkilöstä. Suurin osa ilmoituksista on kohdistunut yrityksiin. Verohallinnon arvion mukaan 55 prosenttia ilmoituksen kohteista on yhtiömuotoisia yrityksiä. Loput ovat yksityishenkilöitä ja toiminimiä.
Ilmoituslomake on anonyymi eikä Verohallinnolla ole siten tietoa lomakkeen täyttäjistä.
– Ilmiannoista näkee että usein ilmiantaja on ollut asiakkaana ja on tehnyt havaintoja tai on ollut tyytymätön palveluun Säkkinen sanoo.
Kyse on Säkkisen mukaan ollut kyse esimerkiksi siitä että asiakas ei ole saanut kuittia tai ei ole nähnyt että myyntiä olisi lyöty kassaan.
Yksi ilmiantajaryhmä ovat yrityksen työntekijät. Joukossa on sekä entisiä että nykyisiä työntekijöitä.
– Sitten on muuten valveutuneita kansalaisia jotka ovat tehneet havainnon mahdollisesta verovilpistä. He ovat tehneet havaintoja esimerkiksi työmaasta ja ovat alkaneet pohtia ovatko veroasiat ok kaikkien työntekijöiden osalta Säkkinen sanoo.
Ilmoitusten määrän kasvusta kertoi Maaseudun Tulevaisuus maanantaina.
Josi Tikkanen