Uusi tietosuoja-asetus teettää päällekkäistä työtä ja kaksinkertaistaa kuluja kertoo Yle.
Venäjällä toimivat suomalaisyritykset saavat syksyllä varautua uuteen vaatimukseen. Syyskuun alussa voimaan tulevan asetuksen mukaan kaikkien maassa toimivien ulkomaisten yritysten on säilytettävä venäläisten asiakkaiden henkilötiedot palvelimella joka sijaitsee fyysisesti Venäjällä.
Asiakastietokantoihin pitää tallentaa vain Venäjän kansalaisia koskevat tiedot. Uuden asetuksen taustalla on Venäjän tavoite valvoa internetin käyttöä nykyistä paremmin kertoo Yle.
Asetus teettänee enemmän töitä suurempien yritysten keskuudessa joilla on yleensä pk-yrityksiä enemmän esimerkiksi kanta-asiakkaita mutta koskee kaikkia Venäjällä toimivia ulkomaisia yrityksiä. Sen arvioidaan teettävän päällekkäistä työtä ja kaksinkertaistavan kuluja.
– Se aiheuttaa konservatiivisen arvion mukaan muutaman kymmenen tuhannen euron kulut ja on siis merkittävä investointi sanoo Stockmannin ulkomaantoimintojen kehitysjohtaja Lauri Veijalainen Ylelle.
S-ryhmä sen sijaan ennakoi jopa satojen tuhansien eurojen laskua. Yle tiedusteli asiaa myös Keskolta ja Finnairilta jotka eivät uskaltaneet vielä edes arvioida asetuksen aiheuttaman laskun suuruutta.
Kahden kuukauden päästä voimaan tulevan asetuksen osalta moni asia on vielä epäselvä vaikka asetuksesta päätettiin jo viime kesänä. Esimerkiksi tietojen tallentamisen osalta ei ole vielä varmaa voidaanko tiedot ensisijaisesti tallentaa Venäjälle mutta kuitenkin kopioida Suomeen.
– Kaikille yrityksille on nyt jännittävää nähdä kuinka piiruntarkkaa asetuksen soveltamista tullaan vaatimaan. Se on meille kaikille vähän epäselvää sanoo Ylen haastattelema SOK:n tietohallintojohtaja Raimo Mäenpää.
Asetus koskee myös esimerkiksi Googlea ja Twitteriä. Jos ne eivät tallenna tietoja Venäjälle niitä uhkaa palvelujen sulkeminen maassa.
Venäjä aikoo vaatia asiakastiedoille myös venäläistä tietosuojausta.
Katri Simola