Perheyritykset voivat hyvin PwC:n kansainvälisen perheyritystutkimuksen mukaan.
Niillä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet ja vahva usko kykyynsä saavuttaa tavoitteensa. Maailmanlaajuisesti perheyrityksistä 65 prosenttia on kasvattanut myyntiään viime vuonna, ja peräti 81 prosenttia ennakoi joko tasaista tai nopeatempoista kasvua seuraavan viiden vuoden sisällä. Suomalaisissa perheyrityksissä markkinatilanne koetaan kuitenkin vaikeana.
Tiedot ilmenevät PwC-ketjun yli 30 maata kattavasta perheyritysselvityksestä, johon haastateltiin 1 952 perheyrityksen johtajaa. Suomesta tutkimukseen haastateltiin 50 perheyrittäjää.
PwC:n globaalin johtoryhmän jäsen Norbert Winkeljohann luonnehtii perheyrityksiä aikamme hiljaisiksi sankareiksi.
- Ketjumme kysely osoittaa, että tietyt perheyrityksille ominaiset piirteet - kuten ketteryys ja pitkä tähtäin - ovat etu paitsi perheyrityksille itselleen, myös yhteisöille ja talouselämälle. Haasteita toiminnalle silti riittää. Perheyritykset eivät edelleenkään koe saavansa riittävää tukea tai tunnustusta valtioilta. Verotus ei tue perheyritysten toimintaa ja rahoituksen saatavuus on usein haasteellista.
Vaikea markkinatilanne
Suomalaisyrittäjät kokevat tutkimuksen mukaan liiketoimintansa isoimmaksi haasteeksi markkinatilanteen.
- Globaalin tutkimuksen tulokset ovat tulevaisuuden kasvun osalta positiivisia, mutta yleinen taloudellinen tilanne on synkentynyt Suomessa syyskuun alussa päättyneen kyselyn jälkeen. Viime viikkoina useiden perheyrittäjien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella yrittäjien huolet ovatkin lisääntyneet nyt loppuvuotta kohden, sanoo PwC Suomen omistaja- ja perheyrityspalveluiden vetäjä Markku Tynjälä.
Perheyrittäjät kokevat markkinatilanteen lisäksi haasteeksi myös muun muassa oikeiden osaajien rekrytoinnin, verotuksen ja euron vahvuuden.
Mitä pidemmälle katse ulottuu, sitä keskeisemmäksi kysymys osaavista työntekijöistä muodostuu. Jopa 82 prosenttia vastaajista kokee tämän haasteeksi seuraavan viiden vuoden aikana.
- Samaan aikaan kun työttömien määrä maassamme kasvaa, perheyrittäjät kokevat, että he eivät löydä oikeita tekijöitä palvelukseensa. Vuonna 2010 asian koki ongelmaksi 36 prosenttia vastaajista, kun nyt kaksi vuotta myöhemmin luku on noussut 46 prosenttiin, Tynjälä kertoo.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi