Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Tältä näyttää ensi vuoden verotus

$
0
0

Yrittäjäsanomat on listannut tärkeimmät veromuutokset ensi vuodelle.

Lopputulos on yrittäjän kannalta tylsää luettavaa. Miinuslista on pitkä, vaikka kovimmat veronkorotukset astuivatkin voimaan tänä vuonna. Tammikuussa kiristyivät muun muassa pääomatuloverotus, perintö- ja lahjaverotus, arvonlisäverotus sekä leikattiin kotitalousvähennystä.

Valtio hakee lisää rahaa osittain samoista puroista myös ensi vuonna, vaikka yhteinen nimittäjä uusille korotuksille onkin huono ajoitus.

- Kun näitä valmisteltiin, näkymät ja sen hetkinen tilanne olivat paljon paremmat. Nyt iskee monta päällekkäistä asiaa, jotka pidättelevät yritysten kasvua ja estävät työntekijöiden palkkaamisen, sanoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm.

Hänen mukaansa yritysten kassan niukkuus, heikko kysyntä, rahoituksen tiukkuus ja veronkorotukset ovat yhdessä myrkkyä.

Ikävimpinä Lindholm pitää kahta työn verotukseen selvästi vaikuttavaa veronkiristystä.

- Tuloveroasteikkoon ei nyt tehdä inflaatiotarkistuksia eikä arvonlisäverotuksen alarajahuojennus nouse. Se koskee isoa osaa pieniä yrityksiä, Lindholm arvioi.

Miinukset:

ALV 23 -) 24

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 23 prosentista 24 prosenttiin. Elintarvikkeisiin, rehuihin sekä ravintola- ja ateriapalveluihin sovellettava verokanta nousee 13 prosentista 14 prosenttiin.
 
Muun muassa kirjoja, lääkkeitä, liikuntapalveluita ja majoituspalveluita koskeva vero nousee yhdeksästä prosentista kymmeneen.
 
Vaikutukset: Arvonlisävero on lähinnä läpilaskutusta, mutta etenkin pienissä yrityksissä yrittäjä ei aina pysty siirtämään veronkorotusta hintoihin kysynnän tai kilpailutilanteen takia. Erityisiä kärsijöitä ovat käsityövaltaiset alat, joilla vero nousi viime vuonna yhdeksästä prosentista 23 prosenttiin.
 
Solidaarisuutta
 
Inflaation ja ansiotason nousun verokompensaatioista luovutaan vuosina 2013 ja 2014.
 
Lisäksi vuoden 2013 tuloveroasteikkoon sisältyy uusi tuloluokka 100 000 euroa ylittäville tuloille. Vero on voimassa myös vuosina 2014 ja 2015.
 
Vaikutukset: Yli 100 000 euroa ansaitsevien verotus kiristyy kaksi prosenttiyksikköä ja uuden tuloluokan keskimääräinen palkansaaja maksaa enemmän veroja 415 euroa tulojen ollessa 130 000 euroa.
 
Vähemmän kilometrikorvausta
 
Verosta vapaa kilometrikorvaus laskee nykyisestä 45 sentistä 43 senttiin kilometriltä. 15 000 kilometriä vuodessa ylittäviltä kilometreiltä korvaus puolittuu lisäksi 25 senttiin. Tätä osaa sovelletaan kuitenkin vasta vuoden 2014 alusta.
 
Vaikutukset: Järjestelmän radikaalilla muuttamisella voi olla merkittäviä vaikutuksia halukkuuteen tehdä matkatyötäerityisesti paljon ajavien osalta, ja sitä kautta yritysten toimintaan ja työllistämiseen.
 
Yle-vero iskee  
 
Televisiolupamaksut korvataan Yle-verolla, jota peritään henkilökohtaisen Yle-veron lisäksi myös osakeyhtiöiltä. Yle-vero peritään yrityksen tuloksen perusteella. Jos osakeyhtiön tulos on alle 50 000 euroa, Yle-veroa ei peritä lainkaan. Rajan ylittyessä vero on 140 euroa ja nousee enimmillään 3 000 euroon tuloksen ylittäessä 867 143 euroa.
 
Henkilökohtaisen Yle-veron määrä on 0,68 prosenttia ansio- ja pääomatuloista, vähimmillään maksettavaksi tulee 50 euroa ja suurin henkilökohtainen vero on 140 euroa vuodessa.
 
Vaikutukset: Tulosrajan ylittyessä vero on 140 eurosta 3000 euroon japahimmillaan 3 280 euroa vuodessa, jos puolison tulot lasketaan mukaan. Potti kasvaa, jos hyvin pärjääviä yrityksiä on monta.
 
Perintö- ja lahjavero kiristyy
 
Sekä perintöveroa että lahjaveroa koskeviin veroasteikkoihin lisätään väliaikaisesti vuosina 2013 – 2015 uusi porras miljoona euroa ylittävän perintöosuuden tai lahjan osalta. Ensimmäisessä veroluokassa veroprosentti on 19 ja toisessa veroluokassa 35 prosenttia.
 
Vaikutukset: Kiristys vaikeuttaa tarpeettomasti sukupolvenvaihdoksia etenkin työllistävissä keskisuurissa yrityksissä. Sukupolvenvaihdos on edessä tuhansissa yrityksissä seuraavan kymmenen vuoden aikana.
 
Eläkesäästäjää kohdellaan huonosti
Vapaaehtoinen eläkesäästäminen edellyttää jatkossa, että eläke-etua voi saada vasta 68 ikävuoden jälkeen. Raja on nykyisin 63 vuotta.
 
Vaikutukset: Lisäeläkkeet ovat tärkeitä monille pienyrittäjille, sillä etenkin yrittäjäuran alussa tulotaso on matala. Yrittäjän sosiaaliturvalla on merkittävä vaikutus muun muassa yrittäjäksi ryhtymiseen ja erot palkansaajien kanssa aiheuttavat edelleen sen, että yrittäjyys pelottaa etenkin nuoria.
 
Auto – Oiva rahasampo
 
Ajoneuvovero nousee ja veron alin määrä on 43 euroa vuodessa. Sitä sovelletaan, kun ajoneuvon hiilidioksidipäästö on 0 grammaa kilometrillä. Ylin veron määrä on 606 euroa vuodessa. Vuoden 2012 tasoon nähden korotus on päästöistä riippuen 23-92 euroa. Myös kokonaismassan perusteella määräytyvää veroa on korotettu 50 eurolla kaikissa painoluokissa vuoteen 2012 verrattuna.
 
Vaikutukset: Auto on valtiolle niin hyvä rahasampo, että veronkorotuksia on luvassa jatkossakin.
 
Katse korkomenoihin
 
Konsernin korkomenojen vähennysoikeutta rajoitetaan ja uudistus tulee voimaan vuoden 2014 alusta. Tarkoitus on hillitä verosuunnittelua, jossa konsernin korot ohjataan lievästi verotettuun valtioon. Jos konserniyrityksen nettokorkomenot ovat verovuonna enintään 500 000 euroa, ne voidaan kuitenkin vähentää kokonaan. Jos nettokorot ovat yli 500 000 euroa, niitä voi vähentää enintään 30 prosenttia tuloksesta. Rajoitus koskee sekä kansallisia että rajat ylittäviä korkoja.
 
Vaikutukset : Rajoituksen euromääräinen raja on 500 000 euroa ja se ei siksi kohdistu tyypillisesti pk-yrityksiin. Rajoitus soveltuu vain, jos koron maksajalla ja saajalla on yhteinen omistuspohja tai määräysvalta.
 
Lainan saanti vaikeutuu
 
Päätös pankkiverosta iskee yrittäjiin mutkan kautta. Lähtökohta on kuitenkin se, että pankit maksattavat veron asiakkaillaan.
 
Vaikutukset:  Lainan saanti on tiukentunut jo eurokriisin ansiosta ja pankit keskittyvät vakavaraisuuden parantamiseen. Pankkivero kiristää lainan saannin ehtoja ja korottaa lainamarginaalia. Ei lisää yritysten intoa investointeihin.
 
+/-
 
Lisääntyvätkö investoinnit?
 
Uusien tehtaiden ja työpajojen sekä tehtaissa ja työpajoissa käytettävien koneiden sekä laitteiden hankintamenoista saa tehdä kaksinkertaiset poistot vuosina 2013-2015. Ongelmallista on kuitenkin se, että palveluyritykset on jätetty verokannusteen ulkopuolelle.
 
Vaikutukset: Poistojen korotuksilla kannustetaan investoimaan, vaikka määräaikaisuus ei välttämättä ole tehokkain investointien kannustin. Korotetut poistot voivat myös kiristää yrityksen ja sen omistajan kokonaisverorasitusta, koska poistot pienentävät yrityksen nettovarallisuutta.
 
Verotilin myöhästymismaksu alenee
 
Verotili-ilmoituksen tehostamiseksi säädetty myöhästymismaksu alenee 20 prosentista 15 prosenttiin vuoden 2013 alusta lukien.
 
Vaikutukset: Myöhästymismaksu on ollut kohtuuton  muuhun verokorotuskäytäntöön nähden ja alentaminen on periaatteellisesti tärkeä.
 
+
 
Lisää tuotekehitystä
 
Yritykset voivat tehdä tutkimus- ja kehittämistoiminnastaan lisävähennyksiä vuosina 2013-2015. Lisävähennykseen ovat oikeutettuja osakeyhtiöt ja osuuskunnat työntekijöilleen maksamiensa t&k-toiminnan palkkojen perusteella. Yritys voi vähentää tulostaan 100 prosenttia yrityksen t&k-toiminnan hankkeisiin kohdistuvista palkoista. Lisävähennyksen enimmäismäärä verovuonna olisi 400 000 euroa ja alaraja 15 000 euroa.

Vähennystä koskeva vaatimus on tehtävä veroilmoituksen antamisen yhteydessä.

Vaikutukset: Alkuperäiseen ehdotukseen tehtiin muutoksia, mutta luvassa on varsin sekava soppa. Miten verottaja osaa arvioida, mikä on oikeaa tuotekehitystä ja mikä ei? Vain osakeyhtiöt saavat vähennysoikeuden ja alihankkijat jäävät samassa rytäkässä ilman vähennysoikeutta.

Sijoituksia kasvuyrityksiin
 
Kohdeyhtiöstä riippumaton bisnesenkeli voisi vähentää pääomatulostaan 50 prosenttia vuosina 2013–2015 lain voimaantulon jälkeen osakeyhtiöön sijoittamansa osakepääoman määrästä.
 
Vähennyksen vähimmäismäärä olisi 5 000 euroa ja enimmäismäärä 75 000 euroa vuodessa. Vähennyksen saisi siis 10 000–150 000 euron suuruisen sijoituksen perusteella. Yksittäinen sijoittaja voisi tehdä sijoituksia useampiin kohteisiin. Vähennyksen saa pienyritykseen tehdystä sijoituksesta.
 
Verotuksessa vähennettyä määrää vastaava määrä vähennettäisiin osakkeiden hankintamenosta osakkeita myöhemmin luovutettaessa. Esityksen mukaan vähennys palautetaan sijoittajan tuloon myös silloin, kun osakkeet luovutettaisiin vastikkeetta tai kohdeyhtiö lopetettaisiin.
 
Vaikutukset: Suurin vaikutus vasta-aloittaviin startupeihin. Onneksi 20 prosentin vähimmäissijoitusvaatimus otettiin pois, samoin sijoituksen maksimiaika.

?

Koulutusta vai ylimääräinen vapaa?

Työmarkkinajärjestöt ovat kiistelleet vuoden työntekijän kolmen päivän koulutusoikeudesta, joka lisättiin niin sanottuun Raamisopimukseen. Koulutuskeskustelu on tällä hetkellä jäissä.

Vaikutukset: Työntekijöitä koulutetaan ja on koulutettu yrityksissä tarpeen mukaan. Sopimukseen juntattu koulutusoikeus lisää kuluja ja byrokratiaa. Palkkakulut, tuotannon menetykset ja koulutuskulut tuovat pelkästään Suomen Yrittäjien jäsenyrityksille 600 miljoonan euron ylimääräisen laskun.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles