Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Suomen Yrittäjien syksy 2012

$
0
0

Mitä saimme aikaan vuoden 2012 jälkipuoliskolla?   
 

HUOM! Joulutervehdyksemme lähettämisen jälkeen yrittäjille koitti ilouutinen: Verohallinto ilmoitti, että kilometrikorvaus on 45 senttiä kilometriltä myös vuonna 2013! Eli aiemmin ennakoimamme tieto 43 sentistä oli virheellinen.

Mistä väärä tieto sitten johtui? Tehdyn lakimuutoksen mukaisesti Verohallinto vähentää vuodesta 2013 alkaen yksityisajojen osuutena viisi prosenttia Valtion työmarkkinalaitoksen laskemista kilometrikorvausten enimmäismääristä. Hallituksen esityksessä oli käytetty vuoden 2012 korvaustasoja, jolloin 45 sentistä olisi viiden prosentin vähennyksen jälkeen jäänyt jäljelle 43 senttiä.

Verohallinto on nyt kuitenkin antanut päätöksen, jonka mukaisesti vuonna 2013 korvaus tulee tuon viiden prosentin vähennyksen jälkeen olemaan 45 senttiä kilometriltä. 

 


Kilometrikorvausten korotusta lykättiin vuodella paljon ajavien osalta

Valtiontalouden tasapainottamistarve korostui vuoden 2013 veromuutoksissa, ja hallituksen budjettilinjauksiin tehtiin ylipäätään vähän muutoksia. Suomen Yrittäjät (SY) nosti kuitenkin budjettiverolakien valmistelussa esiin eräitä kysymyksiä.

Kilometrikorvausten leikkauksen voimaantuloa ns. paljon ajavien osalta onnistuttiin lykkäämään vuoden 2014 alkuun. Asiassa tehtiin yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa. Yleinen km-korvaus säilyy vuonna 2013 alusta 45 sentissä per kilometri.

Käyttöön otetaan samalla alempi korvaustaso paljon ajavia varten. Jos ajoja on yli 15 000 km vuodessa, verovapaa km-korvaus on näissä 55 % Valtion työmarkkinalaitoksen laskemasta korvaustasosta. Leikkauksen syynä on se, että ajoneuvojen kiinteät kulut tulevat laskentakaavan mukaan katetuiksi jo 15 000 ajokilometrin kohdalla ja työmatkoista ei katsota syntyvän ylimenevältä osalta todellista menoa.

SY suhtautui esitykseen etenkin paljon ajavien osalta kielteisesti ja vaati hallitusta pohtimaan koko kilometrikorvausleikkauksen peruuttamista. Suomeen tarvitaan kasvua, eikä ole järkevää toteuttaa uudistuksia, jotka koetaan epäoikeudenmukaisiksi. Jos huomataan, että laskentakaavojen keskimääräisyys on voinut olla liian karkeaa, niin kuin nyt oli tehty, tulisi joka tapauksessa välttää liian nopeita muutoksia sekä palkanmaksuriitoja työpaikoilla ja estää liian nopeat kustannusten muutokset etenkin paljon pitkiä matkoja ajavilla aloilla.

Muutoksen voimantuloa lykättiin asian saaman voimakkaan vastustuksen vuoksi paljon ajavien osalta vuoden 2014 alkuun.  Eduskunta edellytti myös, että lain vaikutuksia seurataan. SY:n mielestä tulee vieläkin etsiä vaihtoehtoja ratkaisulle paljon ajavien osalta esim. porrastamalla korvauksia ajojen määrän mukaan.

Ajoneuvojen hankinnat ovat pitkävaikutteisia investointeja ja voimaantulon lykkäys auttaa varautumaan uuteen korvausmenettelyyn. Km-korvauksia maksetaan vuosittain yrityksissä noin 700 000 henkilölle. Näistä vähän alle 40 000 henkeä ajaa yli 15 000 km vuodessa.

Lisätietoja:  
Anna Lundén, Petri Malinen
etunimi.sukunimi@yrittajat.fi 
 

 

Verotilin myöhästymismaksu alenee viisi prosenttiyksikköä   

Verotiliuudistus oli Suomen Yrittäjien pitkäaikainen tavoite, joka on keventänyt byrokratiaa ja aiheuttanut säästöjä yrityksille ja hallinnolle. Eri verolajit on koottu yhteen ja tilitetään kuukausittain yhtenä eräpäivänä. Ongelmiltakaan ei ole kuitenkaan vältytty. SY on siksi tehnyt verottajalle matkan varrella pelisääntötarkennuksia. SY:n toiminnan seurauksena paljon kritiikkiä saanut verotilin myöhästymismaksu 20 % alenee vuoden 2013 alusta 15 %:iin.

Myöhästymismaksulla on haluttu varmistaa, että yritykset suhtautuvat verotili-ilmoituksiin huolellisesti, koska verotulojen jako eri veronsaajien kesken tapahtuu yritysten ilmoitusten perusteella. Myöhästymismaksu voi seurata verotilin ilmoitusvirheistä. Vuotuisena korkokantana myöhästymismaksu 20 % on ollut korkea ja suhteeton myös muuhun verokorotuskäytäntöön nähden. Koska veronsaajien tiedonsaantia voidaan turvata myös kohtuullisemmalla sanktiolla, SY on vaatinut myöhästymismaksun alentamista.

Hyväksikin koettujen uudistusten merkitys voi muodostua kielteiseksi, jos oikeudenmukaisuuteen ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Menettelyiden tulee siksi toimia kohtuullisesti etenkin sellaisten yritysten näkökulmasta, jotka pyrkivät toimimaan moitteettomasti. Verotilissä on edelleen eräitä joustotarpeita, joita tulee toteuttaa tarvittaessa lainsäädäntömuutoksilla. Yhteistyötä tehdään Taloushallintoliiton kanssa.

Lisätietoja: 
Anna Lundén, Laura Kurki
etunimi.sukunimi@yrittajat.fi 
 

 

Alv:n nousua kompensoiva perusvähennyksen korottaminen ei edennyt tänä vuonna  

Valtiontalouden tasapainottamistarve on näkynyt selvimmin vuosien 2012 ja 2013 alkuun ajoittuneissa arvonlisäverokantojen korotuksissa. Korotukset ovat olleet valtiontalouden kannalta välttämättömiä, sillä esim. vuonna 2013 yhden prosenttiyksikön korotuksella saavutetaan hallituksen esityksen mukaan lähes 600 miljoonan euron verotulojen lisäys.

Nousulla on kuitenkin yrittäjyyttä ja työllisyyttä heikentävä vaikutus, jota tulisi kompensoida pienyrityskentässä nostamalla arvonlisäveron liukuva alarajahuojennus nykyisestä 22 500 eurosta 50 000 euroon. Erityisiä kärsijöitä ovat olleet käsityövaltaiset alat, joilla vero nousi vuoden 2012 alussa hyppäyksellisesti 9 %:sta 23 %:iin. 

SY on siksi ajanut pienyrityshuojennuksen korotusta vuoden 2013 budjettineuvotteluiden yhteydessä. Tätä ei kuitenkaan toteutettu. SY jatkaa vaikuttamistyötä edelleen vuoden 2013 aikana.

Lisätietoja:
Anna Lundén, Petri Malinen
etunimi.sukunimi@yrittajat.fi


Joulutervehdys ja laajempi katsaus syksyyn 2012
 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11212

Trending Articles