Itäsuomalaiset ovat näreissään opetusministeriölle, joka on tyrmännyt aloitteen valinnaisen venäjän kielen opettamiseksi.
Aloitteen mukaan koululainen saisi valita b-kieleksi venäjän kielen ruotsin sijaan niin halutessaan. Esimerkiksi Tohmajärvellä halukkaita olisi joka neljäs koululainen. Suurin osa siis opettelisi jatkossakin ruotsia.
- Meillä ei ole mitään ruotsin kieltä vastaan, mutta yrittäjyyden takia meidän täytyy osata venäjää. Ministeriössä kuitenkin vain levitellään käsiä ja vedotaan perustuslakiin, sanoo rehtori ja kunnan sivistysjohtaja Arto Juntunen.
Tohmajärven lisäksi aloitetta olivat tekemässä muun muassa Lappeenranta, Savonlinna ja Mikkeli.
Juntunen kertoo, että venäläiset haluavat palveluja omalla äidinkielellään ja yrittäjät tarvitsevat venäjän taitoisia työntekijöitä. Esimerkiksi viiden tuhannen asukkaan Tohmajärven läpi kulkee vuosittain 1,5 miljoonaa venäläistä turistia.
Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Matti Vuojärvi latoo myös laskelmia pöytään.
Venäläiset kuluttivat pelkästään viime vuonna Joensuussa 40 miljoonaa euroa ja tänä vuonna määrä kasvaa 60 miljoonaan.
- Venäjän kielen opetuksesta pitää käydä reilu keskustelu. Matkailijamäärät kasvavat viisinkertaiseksi, jos viisumivapaus toteutuu tulevaisuudessa. Miten saamme yhtäkkiä venäjää osaavia työntekijöitä, jotka selviytyvät normaalista palvelutilanteesta, Vuojärvi ihmettelee.
Hän kertoo esimerkin.
- Olen urheiluvälineitä myyvän yrityksen hallituksessa ja yrityksessä on 17 työntekijää. Venäläiset tuovat liikevaihdosta 12 prosenttia. Jos sitä rahaa ei olisi, katoaisi myös työpaikat kolmelta työntekijältä, Vuojärvi laskee.
Arto Juntunen ei aio luovuttaa, vaikka anomuksia on lähetetty jo kolme. Ensimmäisen kerran valinnaista venäjän kieltä ehdotettiin vuonna 1991.
- Aiomme tehdä vielä neljännenkin anomuksen, Juntunen naurahtaa.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi