Järjestöjen mukaan vammaisten ja pitkäaikaissairaiden työnhakijoiden rekrytointiprosessi päättyy liian usein ilman haastattelukutsua.
Vammaisjärjestöjen asennetiedotuskampanja pyrkii muun muassa työnhakuvideoiden ja kumppanuustyöpajojen kautta muuttamaan asenteita niin, että vammaiset ja pitkäaikaissairaat työnhakijat huomioidaan työnhaussa yksilöinä.
Kaksivuotinen Reilu Rekrytointi -hanke käynnisti tänään haastekampanjan asenteiden muuttamiseksi. Haasteen aikovat lähettää myös sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja työministeri Lauri Ihalainen. Hankkeessa on mukana myös työnantajakenttää, kuten ATK-palvelu Gigabitti ja Manpower Group.
– Haasteen heittämällä, haastat vastaanottajan katsomaan videon yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta. Vastaanottajan vastuulle jää, jatkaako hän haastetta edelleen, kertoo projektipäällikkö Karoliina Joutsia.
Joutsia kertoo, että hankkeen tavoitteena on määrittää vammaisten rekrytointia yritysten yhteiskuntavastuun näkökulmasta.
Työllistämiseen tukea
– Olemme tietoisia, että vammaisten työllistäminen koetaan monimutkaiseksi ja siihen toivotaan toimien yksinkertaistamista ja yhden luukun periaatetta, Joutsia toteaa.
Vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden palkkaamiseen on mahdollista anoa tukea. Tietoa tuista löytyy kootusti Työ- ja elinkeinoministeriön Vammoista Viis -oppaasta. Oppaassa kerrotaan mm. työolosuhteiden järjestelytuesta, palkkatuesta, apuvälinetuesta sekä kuntien ja Kelan vammaispalveluista.
Rohkaisevia esimerkkejä vajaakuntoisia työllistävistä yrityksistä löytyy. Muun muassa valaisinalan yrityksen Innojok Oy:n työntekijöistä noin neljännes on vajaakuntoisia. Yritys saikin vuonna 2008 Vuoden esimerkillinen vammaistyöllistäjä -tunnustuksen.
Haasta yrittäjäkollega mukaan kampanjaan
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi