Yritysten hallussa olevien lisenssien arvo saattaa nousta merkittävästi.
Euroopan Unionin tuomioistuimen 3.7. antamalla päätöksellä tietokoneohjelmistojen lisenssejä voi myydä päivityksineen eteenpäin. Näin ollen suomalainen yritys voi myydä käyttämänsä lisenssin vaikkapa Oraclen ohjelmistoon eteenpäin, eikä alkuperäinen tekijä voi tähän puuttua.
Yrityksen pitää tehdä oma kappaleensa käyttökelvottomaksiomaksi jälleenmyyntihetkellä.
Päätös mahdollistaa koko unionin laajuiset tietokoneohjelmistojen jälkimarkkinnat, tosin niiden luomiseen voi mennä vuosia. Käytännön vaikutuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida.
– Päätös ehkä syö niiden myyntiä, jotka valmistavat lisenssituotteita, W3 Group-ohjelmistoyrityksen omistava Ilkka O. Lavas pohtii.
– Toisaalta jos jälleenmyyntiä ei sallittaisi ja yrityksen koko liiketoiminta myytäisiin, niin uusi omistaja ei saisi käyttää ohjelmistoja.
Käytännössä jälleenmyynti ei Suomessa ole ollut laitonta ja tämä on myös vahvistettu korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2003.
– Pienissä yrityksissä tätä on aina tehty, Lavas vahvistaa.
– Käytännössä kuitenkin ohjelmistoteollisuus on jo mennyt sellaiseen malliin, ettei myydä enää kertalisenssejä, vaan vuosilisenssejä. Nämä sisältävät muutakin kuin softan käyttöoikeuden, esimerkiksi koulutusta.
Lavas kertoo, että myös hänen omalla yrityksellään on useimmiten käytössä kuukausihinnoittelumalli.
EU-tuomioistuin päätti myös, että mikäli yrityksellä on käytössä lisenssi suuremmalle käyttäjämäärälle kuin se itse tarvitsee, lisenssistä ei saa erottaa jälleenmyyntiä varten tietyn käyttäjämäärän suuruista osuutta. Lisenssin saa siis myydä vain kokonaisuudessaan.
Lähteet: EU-tuomioistuimen päätös C-128/11, Suomen Yrittäjien asiantuntijat ja Ilkka O. Lavas.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi