Yrittäjien keskuudessa kiukkua herättänyt muutos vuosiloman sairauskarenssin poistumisesta saa sinetin huhtikuun alussa, kun uusi laki astuu voimaan.
Lakiesitys on siirtynyt torstaina hallitukselta eduskunnalle.
Nykyisin lomalla sairastunut työntekijä saa vuosilomaansa siirrettyä vasta seitsemän sairauspäivän jälkeen. Lakiehdotuksen mukaan siirto-oikeus koskee jo ensimmäistä sairauspäivää.
Yrittäjät pillastuivat lakimuutoksesta, kun asia tuli julkisuuteen joulukuun puolivälissä. Suomen Yrittäjien verkkosivuille tuli kymmeniä viestejä, joissa sanottiin lainmuutoksen johtavan saikutteluun.
Myös yrittäjäjärjestö ilmoitti tilanteen olevan kestämätön työnantajalle.
– Nyt esitettävä muutos tulee väistämättä lisäämään työnantajalle aiheutuvia kustannuksia sekä osaltaan myös lisäämään työnantajan hallinnollista taakkaa. Tällaiset ratkaisut ovat erittäin haitallisia tilanteessa, jossa suunta johon tulisi pyrkiä on täysin päinvastainen, kommentoi Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Atte Rytkönen joulukuussa.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus ehdotti, että lomakarenssin poistuminen korvattaisiin yleisellä sairauspäivän karenssilla.
Muutoksia loma-ajan palkkaan
Myös kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön siirtyneiden loma-ajan palkka muuttuu.
Jatkossa palkka lasketaan lomanmääräytymisvuoden ansioiden mukaan. Sama koskee vastaavasti osa-aikatyöstä kokopäivätyöhön siirtyneitä.
Jos työntekijän työaika ja vastaavasti palkka muuttuvat lomamääräytymisvuoden aikana, lomapalkka laskettaisiin jatkossa prosenttiperusteisella laskentasäännöllä. Tällöin lomapalkka on 9 prosenttia lomanmääräytymisvuoden ansioista alle vuoden jatkuneissa palvelussuhteissa ja sen jälkeen 11,5 prosenttia.
Muutosten taustalla ovat EU-tuomioistuimen ratkaisut.
Katso taustaa täältä ja täältä.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi