Suomessa on jo kymmeniä tuhansia nuoria, jotka jäävät syystä tai toisesta peruskoulun jälkeen opintojen tai työmarkkinoiden ulkopuolelle.
Yksi syy tähän on se, että Suomessa ammattiin opiskellaan oppilaitosmuotoisesti.
- Kaikille koulumainen opiskelu ei vain sovi. Nämä nuoret tarvitsevat uusia keinoja, jotta he pääsevät työmarkkinoille, sanoi Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simolinna avatessaan Keski-Suomen Yrittäjäjuhlan Jyväskylässä lauantaina.
Niissä Keski-Euroopan maissa, joissa jopa puolet ammattiin opiskelevista hankkii osaamisen työssä opiskellen, myös nuorisotyöttömyys on selkeästi alle kymmenen prosentin tasolla.
Suomen Yrittäjät ehdottaakin hallituksen puolivälitarkasteluun, että peruskoulun tai lukion päättäneitä nuoria varten luodaan uusi koulutusjärjestelmä, koulutussopimus. Sen ansiosta kouluttautumispaikkoja tarjoavien yritysten lukumäärä voisi nousta huomattavasti nykyisestä.
Suurin ero nykyiseen oppisopimuskoulutukseen olisi se, että niin sanotussa koulutussopimuksessa ei olisi kysymys työsuhteesta eikä siihen sovellettaisi työehtosopimuksia.
Tällä hetkellä Suomessa vain pari sataa nuorta opiskelee ammattiin oppisopimuksella. Syy on Simolinnan mukaan selvä: yrityksen on mahdotonta maksaa lähes täyttä palkkaa opiskelijalle, jonka työsuorite ei tietenkään heti voi vastata koulutetun ammattilaisen työpanosta.
- Palkkatukien hakemismahdollisuuskaan ei tässä ole auttanut, kun oppisopimusjärjestelmä jo yksinäänkin koetaan pienissä yrityksissä hallinnollisesti hyvin vaativaksi.
Simolinnan mukaan näyttää siltä, että palkkaustasoa ei työehtosopimuksin kyetä Suomessa oppisopimuksen osalta muuttamaan keskieurooppalaisen mallin mukaiseksi.
- Siksi tulisi siirtyä järjestelmään, jossa nuorten ammattiin opiskelua työn yhteydessä ei enää katsottaisi työsuhteessa tapahtuvaksi vaan nimenomaan opiskeluksi, jota se asiallisesti onkin.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi