Lähes neljä viidestä niin sanotun Y-sukupolven johtajista uskoo innovaatioihin yritysten kasvun keskeisenä edellytyksenä.
Tiedot selviävät asiantuntijayritys Deloitten Millennial Survey -raportista, jonka tulokset julkistettiin Davosin World Economic Forumin yhteydessä. Toista kertaa toteutetun selvityksen teemana oli innovaatioiden rooli yrityksissä ja yhteiskunnassa. Kyselytutkimukseen vastasi lähes 5 000 vuonna 1982 tai sen jälkeen syntynyttä.
- Organisaatioilta vaaditaan ajattelumallin muutosta, jotta uudet ideat voivat päästä aidosti esille ja niillä on mahdollisuus menestyä. Nykyiset yritysjohtajat keskustelevat jo innovoinnin tavoista ja paikoista, mutta kyselyvastausten perusteella tuleva johtajasukupolvi antaa innovaatioille heitäkin suuremman painoarvon. Innovaatioita ei nähdä enää vain yritysten kasvun lähteenä, vaan mahdollisuutena löytää ratkaisuja suurempiin yhteiskunnallisiin ongelmiin, sanoo Deloitten toimitusjohtaja Teppo Rantanen.
- Tämän päivän johtajien näkökulmasta juuri nuoren sukupolven työntekijät ja kuluttajat ovat avainasemassa, kun pyritään pysäyttämään kasvava luottamuspula yrityksiä kohtaan.
Tulokset tukevat Deloitten edellisvuoden selvityksen havaintoa, jonka mukaan Y-sukupolvi odottaa yrityksiltä huomattavaa roolia yhteiskunnan haasteiden ratkaisussa.
- Tuote- ja palveluinnovaatioita sekä suurempaa arvoa luovia liiketoimintamalleja pitäisi taloushaasteiden keskelläkin saada käyttöön yhä nopeammin", toteaa Suomen Deloittella innovaatiotoiminnasta vastaava partneri Kari Ekholm.
Kaksi kolmasosaa Millennial-vastaajista totesi innovatiivisuuden olevan keskeinen tekijä työnantajan valinnassa. Havainto on erityisen olennainen elinkeinoelämälle: yritysten on pystyttävä houkuttelemaan ja sitouttamaan Millennial-sukupolven työntekijöitä, joita on jatkuvasti suurempi osuus työvoimasta.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi