Noin 90 prosenttia Dialogi 2012 -kyselyn vastaajista toivoo työnantajalta mahdollisuutta etätyöhön. Vastaajat kyseenalaistavat myös työelämän nykyisen ajankäytön.
Ristiriita todellisuuden ja toiveiden välillä on huomattava, sillä tällä hetkellä vain 14 prosenttia työvoimasta työskentelee Työterveyslaitoksen mukaan säännöllisesti etänä. Tilanne ei ole viime vuosina muuttunut, vaikka työvälineet mahdollistavat joustavan työnteon.
Nykyiset työnteon mallit kaipaisivatkin ravisteluja, jotta myös työtavat päivittyisivät, kysely osoittaa. Dialogi-hankkeen mukaan myös työnantaja hyötyy, jos työntekijä saa vapauden päättää työnteon tavoistaan itse.
− 80 prosenttia vastaajista totesi saavansa enemmän aikaan, kun he voivat itse työtehtävien perusteella valita työnteon paikan, on se sitten kotitoimisto, kahvila tai juna, Dialogi-hankkeesta vastaava Joonas Pikkarainen viestintätoimisto Ellun Kanoista sanoo.
Vastauksissa näkyy voimakas halu muuttaa myös työelämän ajankäyttöä. Kyselyssä kysyttiin, pitäisikö työpäivän päättyä, kun tietyt työtunnit on tehty vai kun sovitut työtehtävät on tehty. Vastaajista kolme neljästä toivoo, että työpäivä päättyy kun sovitut työtehtävät on tehty. Työtä ei siis haluta mitattavan tunneissa.
Moni kokee lisäksi kokousten vievän työajasta liian suuren osan. Opiskelijoista kolme neljästä ja työntekijöistä neljä viidestä toivoo, että viikko jaettaisiin etä- ja läsnäpäiviin, jolloin tietyt päivät olisivat kokousvapaita ja pyhitettyjä muille työtehtäville.
Dialogi 2012 selvitti opiskelijoiden ja jo työelämässä olevien asenteita ja toiveita suhteessa liikkuvaan työhön. Kyselyyn vastasi 500 Aalto-yliopiston opiskelijaa eri tieteenaloilta ja lähes 2 000 työntekijää kuudesta Dialogi-yrityksestä, joita ovat Accenture, Elisa, LähiTapiola, UPM, Wärtsilä ja Yle. Opiskelijoiden ja työntekijöiden asenteet eivät kyselyn valossa eroa merkittävästi.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi