Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan viime viikolla antama mietintö kuljetusyrittäjien työaikalaista ei aiheuta riemunkiljahduksia alan etujärjestössä.
Suomen Kuljetus ja Logistiikan eli SKALin puheenjohtaja Teppo Mikkola pitää yrittäjien työajan säätelyä ylipäätään outona. Uudessa laissa säädetään itsenäisten yrittäjäkuljettajien viikoittaisesta enimmäistyöajasta, tauoista ja yötyöstä.
- Nauloja tulee taas lisää arkkuun, Mikkola sanoo.
Lain mukaan yrittäjäkuljettajan täytyy pitää työajoistaan työaikakirjanpitoa tai muuta luotettavaa selvitystä, josta ilmenevät työajat ja tauot. Viikkotyöaika ei saa ylittää 48 tuntia. Viikkotyöaikaa voi säädellä niin sanotulla neljän kuukauden tasoittumisjaksolla.
Ajoaikojen lisäksi yrittäjäkuljettajan pitää seurata kuljetukseen liittyviin oheistöihin kuluvaa työaikaa.
- Tässä käy varmasti niin, että autot pesevät itse itsensä, kuormat tulee kuormattua itsestään ja huollotkin hoituvat automaattisesti, Mikkola kertoo.
- Yrittäjiä halutaan valvoa, mutta kuka valvoo kuljettajia? Hehän voivat tehdä muita töitä illalla, hän jatkaa.
Lain noudattamista alkavat valvoa työsuojeluviranomaiset, mikäli laki menee läpi eduskunnassa. Mikkola laskee, että laki lisää yrittäjien kustannuksia 70 miljoonalla eurolla vuodessa.
Työaikalain piiriin eivät kuulu kirjanpito, laskutus tai kuljetusten suunnittelu. Lain taustalla on EU:n maantieliikenteen työaikadirektiivi.
Mikkolan mukaan viime aikaiset päätökset eivät ole olleet muutenkaan kuljetusyrittäjien kannalta rohkaisevia. Hallitus päätti kehysriihessä korottaa liikennepolttoaineiden veroa.
- Jatkamme polttoaineveron palautusjärjestelmän runnomista läpi, Mikkola sanoo.
toimitus@yrittajat.fi