Kirjaston Kokeilupisteessä Helsingissä on otettu käyttöön palvelu, jossa kuluttajat voivat tutustua yritysten tuotteisiin tai palveluihin, kokeilla niitä ja osallistua niiden kehittämiseen.
Kirjaston Kokeilupiste-hankkeeseen voivat tuottaa sisältöjä muun muassa pk-yritykset, korkeakoulut ja järjestöt. Yhteistä esiteltäville ratkaisuille on, että niiden käyttöönotolla on yhteiskunnallista merkitystä. Niiden on myös liityttävä johonkin kolmesta teemasta: kestävä kehitys ja ympäristö, terveys ja hyvinvointi tai uudet yhteiskuntapalvelut.
Helsingin ydinkeskustassa Lasipalatsin kirjastossa on esillä kymmenkunta tuotetta tai palvelua, joita kävijä voi tutkia ja kokeilla. Yksi niistä on Addoz-lääkekello. Se on potilaan apuväline lääkkeenoton muistamiseen ja lääkitykseen sitoutumiseen. Hoitaja täyttää sen, eikä käyttäjä voi avata sitä. Laite ajoittaa lääkkeenoton oikein ja voi pidentää ikääntyvän itsenäistä selviytymistä kotona tai auttaa mielenterveys- tai päihdekuntoutujaa hoitamaan lääkityksensä itse. Reaaliaikainen lääkkeenoton seuranta internetissä kertoo hoitohenkilöstölle potilaan lääkkeiden käytöstä. Tieto mahdollistaa myös muistutussoiton annostelijan käyttäjälle. Ilman kelloa lääkkeenotto voisi unohtua tai päihdepotilas joutuisi hakemaan annoksensa päivittäin klinikalta.
Laite on siis periaatteessa hoitajan ja potilaan yhteiskäytössä. Terveysasemat eivät kuitenkaan voi jakaa tuotetta (noin 200 euroa) kaikille, joten kuluttaja hankkii sen yleensä itse.
– Lääkekello lanseerattiin jo 2004, mutta Kokeilupisteessä esitellään kehitettyä secure-versiota. Halusimme korostaa ratkaisun turvallisuutta, kertoo myyntipäällikkö Antti Törmänen forssalaiselta Addozilta.
Huomisen arki -hankkeen aikana toteutetaan 10–15 kokeilua Uudenmaan alueen kirjastojen kanssa. Hankekoordinaattori Lari Aho uskoo uudenlaisen, julkisen ja yksityisen sektorin rajoja haastavan toiminnan mahdollisuuksiin.
Teksti: Oili Valkila, Will & Way
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi
toimitus@yrittajat.fi