Julkisissa hankintamenettelyissä on kauppakamarien yritysjohtajakyselyn mukaan runsaasti kehitettävää. Kaksi kolmesta julkisiin hankintakilpailuihin osallistuneesta yritysjohtajasta on tyytymätön menettelyjen sujuvuuteen.
- Surkeimpia ovat pienten kuntien hankinnat, osaaminen on olematonta, kyselyt tulkinnanvaraisia ja päätösten perustelut kuin lottokoneesta. Poliittiset päättäjät innostuvat jostakin, rahaa käytetään onnettomiin konsultteihin ja suunnitteluun. Lopulta oikeudessa selvitellään, mitä oikeastaan olisi ollut tarkoitus tehdä, totesi eräs yritysjohtaja.
Toisen tyytymättömän johtajan mukaan kilpailutusalueet ovat aivan liian laajoja, jolloin paikallisilla yrityksillä ei tällöin ole mitään mahdollisuuksia osallistua. Kauppakamarit kuitenkin muistuttavat, että hankintalaki antaa useita mahdollisuuksia ottaa pk-yrityksiä suunnitelmallisesti mukaan tarjouskilpailuihin, joissa voidaan esimerkiksi pilkkoa hankinta pk-yritysten suorituskyvyn rajoissa oleviin osatarjouksiin. Useampi yritys voi myös jättää konsortiona yhteisen tarjouksen tai käyttää alihankintaa.
Kauppakamarien yritysjohtajakyselyn vastaajayrityksistä 74 prosenttia oli osallistunut julkisiin hankintakilpailuihin Suomessa. Yleisin syy jäädä syrjään hankintakilpailuista oli se, ettei omalla yrityksellä ole tarjottavaa (67 prosenttia). Kuitenkin jo toisiksi yleisimmäksi syyksi nousi menettelyn liiallinen työläys tai hankaluus (20 prosenttia).
Kilpailuihin osallistuneista tarjouspyyntöjä taas piti selkeänä vain alle puolet julkisiin hankintakilpailuihin osallistuneista (43 prosenttia). Hankintojen valintakriteerien ja painotuksien selkeyteen ja perusteltavuuteen oli tyytymättömiä yli puolet (60 prosenttia).
Kauppakamari muistuttaa kuntia ja valtiota niiden vastuusta toimivien markkinoiden luomisessa.
- Ennen tarjouspyynnön laatimista hankintayksiköiden tulisi tutustua markkinoilla tarjottaviin vaihtoehtoihin esimerkiksi lähettämällä tietopyyntö yrityksille. Pelkän hinnan sijasta valintakriteerinä voi painottaa myös laatua ja innovatiivisuutta, sanoo johtaja Marko Silen Helsingin seudun kauppakamarista.
Huhtikuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 58 yritysjohtajaa 370:stä.
toimitus@yrittajat.fi