Latinalaisen Amerikan taloudet investoivat voimakkaasti satamiin ja lentokenttiin, arvioiden mukaan jopa 60 miljardia dollaria.
Yksi Etelä-Amerikan massiivisimmasta hankkeista on APM Terminalsin sataman modernisointiprojekti Perussa.
– Maiden infrastruktuuri ei ole riittävä, ja nyt talouden kasvaessa 3–6 prosentin vuosivauhdilla siihen investoidaan, kertoo Heidi Virta, Finpron Andien alueen vientikeskuksen vetäjä.
Latinalaisen Amerikan maat ovat tottuneet ostamaan korkeatasoista kansainvälistä teknologiaa.
– Mailla on tarve laadukkaille teknologisille tuotteille, koska suurimmassa osassa maita ei ole vielä infrastruktuurin valmistamiseen tarvittavaa teknologiaa, Virta sanoo.
Perussa laajennetaan parhaillaan yhtä Etelä-Amerikan suurinta satamaa. APM Terminals Callaon toimitusjohtajan Henrik Kristensenin mukaan satama on täysin modernisointi vuoteen 2022 mennessä, ja siihen investoidaan jopa 750 miljoonaa dollaria.
– Olemme muuttaneet sataman infrastruktuuria ja tehneet satamasta syvemmän, modernisoineet portteja, turvallisuusteknologiaa ja toimistoja. Tarvitsemme modernia teknologiaa ja ostamme paljon uusia välineitä, kuten esimerkiksi nostureita. Meillä ei ole vielä suomalaisia toimittajia, mutta uskon, että meillä olisi heille paljon mahdollisuuksia, Kristensen kertoo.
Satama ei ole ainutlaatuinen hanke Latinalaisessa Amerikassa, vaan pikemminkin jäävuoren huippu.
– Vastaavia infrastruktuurihankkeita on satoja. Toinen konkreettinen jättiurakka on Chilen Santiagon kansainvälinen lentokenttä, johon ollaan investoimassa 500 miljoonaa dollaria. Tarjouskilpailu alkaa tänä vuonna, ja ensimmäiset uudistamistyöt alkavat 2017, sanoo Matti Landin, Finpron Latinalaisen Amerikan aluejohtaja.
EU:lla on vapaakauppasopimukset Etelä-Amerikassa Meksikon, Chilen ja Perun kanssa. Kolumbian kanssa sopimus on tulossa voimaan tänä vuonna.
– Suomalaisyritysten on suhteellisen helppo käydä kauppaa näissä maissa. Esimerkiksi Brasiliassa on enemmän kaupan esteitä kuten tuontitulleja, mikä voi vaikeuttaa bisnestä. Maailmanpankin tämän vuoden ”Liiketoiminnan helppous” -julkaisun mukaan Etelä-Amerikan vapaakauppamaissa on helpompi tehdä bisnestä kuin vaikkapa Puolassa tai Luxemburgissa, Virta kertoo.
– Menestyäkseen suomalaisyritysten pitää olla paikan päällä, valita hyvä paikallinen kumppani, tehdä hyvin myyntityö ja myynnin jälkeen laitteiden huoltotyö – toisin sanoen koko ketju. Finprossa pystymme paikallistoimistojen avulla edistämään suomalaisyritysten kauppaa Latinalaiseen Amerikkaan, hän jatkaa.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi