Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Meneekö sormi suuhun somessa? Katso tästä perusvinkit eri kanavien käyttöön

$
0
0

Sosiaalinen media on laaja yleiskuvaus, joka kattaa käytännössä kaikki internetin reaaliaikaiset yhteyspalvelut. Ne poikkeavat staattisista nettisivuista ja ahdollistavat nopean viestinnän. Useat mieltävät lähinnä Facebookin ja Twitterin yrittäjän some-palveluiksi, mutta todellisuudessa muutkin some-kanavat soveltuvat yrittäjän työkaluiksi.

Yrittäjän kannattaa tutustua ainakin YouTubeen, LinkedIniin, Instagramiin ja Pinterestiin. Lisäksi Whatsapp ja Snapchat voivat sopia erikoiskäyttöön yllättävän hyvin.

Some-sisällössä kannattaa lähteä liikkeelle kopioimalla ideoita. Kannattaa seurata eri brändejä ja yrityksiä eri palveluissa ja tarkastella, mitkä jutut, videot ja ideat miellyttävät itseä. Sen jälkeen voi pohtia, millaista sisältöä voi järkevästi tuottaa tukemaan omaa yritystään ja tuotteitaan.

Jutussamme esimerkkiyrittäjänä oleva Ville Ruso on uniikkeja tauluja tekevän Karusoma-brändin luoja, joka on ollut aktiivisesti mukana sosiaalisessa mediassa yrittäjyyden alusta ja kasvattanut asiakaskuntaansa pääsääntöisesti sen kautta. Vinkkeinä Ruso sanoo, että kaikkiin palveluihin kannattaa heti rekisteröityä, vaikkei niihin sisältöä tekisikään. Näin välttyy kädenväännöiltä jälkikäteen, jos joku muu nappaa brändin nimen ennen sinua.

Pääkanavinaan Ruso käyttää Facebookia (7000 seuraajaa) ja Instagramia (1600), joihin päivityksiä tehdään päivittäin. Aktiivisuus ja markkinointi tuovat uusia seuraajia, jotka ovat aina potentiaalisia asiakkaita. Tavallinen yrittäjä ei saa ilmaiseksi mitään - toisin kuin poliitikot ja julkkikset. Tuloksiin päästään vain kovalla työllä. Samoja kuvia ja tekstejä hän ei jaa eri some-kanavien kesken, vaan jokaiseen tuotetaan palveluun räätälöityä materiaalia.

Kannattaa miettiä, millä kielellä eri some-kanaviin panostaa. Karusoman Facebook-sivusto on suomeksi, mutta Instagramissa kieli vaihtuu englanniksi. Panosta mieluummin yhteen hyvin kuin moneen heikosti, sillä kaikkiin some-kanaviin ei pienyrittäjä pysty tuottamaan hyvää materiaalia. Mainoksiksi kannattaa nostaa vain oikeasti mielenkiintoiset uutiset, jotka poikivat kommentteja ja tykkäyksiä ja nousevat uutisvirtoihin tehokkaammin.

Facebook

Facebook korvaa nykyään monilla pienyrityksillä perinteiset kotisivut. Yrityksen perustiedot ja turvallisen perusilmeen saa talteen Facebookiin siinä missä nettisivuillekin. Sivujen perustaminen, muokkaus ja tietojen päivitys on Facebookiin kuitenkin huomattavasti halvempaa, eikä ylläpitokustannuksia tarvitse maksaa tasaiseen tahtiin. Säästyneet rahat voi käyttää vaikka tuotteiden täsmämarkkinointiin suoraan Facebookissa.

Some-kanavana Facebook on erittäin monipuolinen. Sinne on helppo jakaa tuotekuvia ja videoita. Tapahtumiin voi kutsua kootusti sivun seuraajat ja samalla saada käsitystä osallistujien lukumäärästä ilmoittautumisten kautta. Moni yritys järjestää kilpailuja sivuillaan tehostamassa markkinointia. Omia uutisia voi käyttää suoraan maksulliseen markkinointiin ja seurata niiden saamaa kiinnostusta. Facessa voi lisäksi jakaa linkkejä sivuihin, missä on omaan aiheeseen sopivaa mielenkiintoista sisältöä.

Seuraajien lukumäärän kasvattaminen on olennaisessa osassa asiakaskuntaa haaliessa. Sisältöä kannattaa tuottaa tasaiseen tahtiin, jotta seuraajat voivat tarttua niihin tykkäysten ja jakojen myötä. Facebook on some-mediana erittäin joustava ja soveltuu käytännössä kaikkien yritysten käyttöön.

Youtube

Videobloggareiden eli vloggareiden suosikki YouTube soveltuu aktiivisille yrittäjille, jotka haluavat kertoa tuotteistaan ja palveluistaan elävällä kuvalla. Videoita ei kuitenkaan kannata tehdä YouTubeen, jollei niihin aio panostaa tai ne tuntuvat kovin irrallisille yrityksen muun toimenkuvan osalta. Kevyemmille videoille parempi some-kanava on Snapchat tarina-sivujensa kautta.

YouTubeen voi luoda esimerkiksi esittelyvideoita tekijästä, tuotteista ja paikoista, missä ne tehdään. Lyhyet 60-120 sekunnin videot toimivat parhaiten. Videoissa pitää olla selkeä idea ja sanoma. Materiaalin tulee olla hyvin editoitua ja tekstitettyä, jotta se kiinnostaa potentiaalista asiakasta ja toimii myös ilman ääniä. Kukaan ei halua katsella käsivaralta kuvattua pitkää videota, missä henkilö puhuu kameran edessä. Kuvassa kannattaa keskittyä tuotteisiin oman naaman sijaan. Panosta hyvään kameraan, lisävalaistukseen ja erilliseen mikrofoniin, jotta videot eroavat edukseen miljoonista, täysin turhista videoista. YouTubeen tuotettuja videoita on helppo jakaa muihin some-kanaviin tukemaan muuta viestintää.

Twitter

Twitter on markkinointikanavana haastava. Se on luotu lyhytkommenttiseen keskusteluun ja hashtageihin, jolla eri aiheiden ja tuotteiden twiitit löytyvät nopeasti. Twitterissä voi tuoda esiin tekijöitä itse töiden sijaan. Palvelu sopii henkilöbrändäykseen mainiosti julkkiksilla ja politikoilla, mutta seuraajien haaliminen on pienelle yritykselle hankalaa.

Twitterin maailmaan kuuluvat toisten henkilöiden tai yritysten twiittien uudelleentwiittaus. Näin käyttäjä voi jakaa itseään kiinnostavaa tietoa kuratoiden palvelun massiivista uutisvirtaa seuraajille omien twiittien ohella. Twiittien maksimipituus on 280 merkkiä, mikä pakottaa keskittymään olennaiseen. Omat twiitit ovat käytännössä lyhyitä tietoiskuja, kuvia ja linkkejä nettiin.

Aktiivisuus, kilpailijoiden seuraaminen sekä yleinen ajankohtaisuus ovat asioita, joita seuraajat odottavat. Hashtageilla voi luoda helppoja linkityksiä muihin osapuoliin. Keskustelu syntyy toisten twiittejä kommentoimalla. Sanavalmis twiittaaja pystyy hauskuuttamaan ja koukuttamaan seuraajiaan hyödyntämällä hashtageja, mutta henkilöbrändäyksen ohella kanavaa on vaikea hyödyntää markkinoinnissa.

Instagram

Instagram on kuvien jakoon erikoistunut some-palvelu. Se soveltuu erittäin luontevasti luovan työn tekijöille. Palvelu on erinomainen visuaalisten teosten esittelyyn, mutta aggressiivisena myyntikanavana ei ole paras vaihtoehto. Yrittäjän kannalta on tärkeää pitää huolta profiilin tiedoista, jotta potentiaaliset asiakkaat voivat lähestyä yritystä sähköpostin tai kotisivujen kautta.

Twitterin tavoin hashtagit ovat oleellisessa osassa instagramin postauksia. Kuviin kannattaa aina liittää mukaan kattavasti metatietoja, jotta kuvien löytyminen helpottuisi ja avaisi kanavan uusille seuraajille ja asiakkaille. Sopivia hashtageja pohtiessa kannattaa miettiä, haluaako ne tehdä suomeksi vain englanniksi vai molemmilla kielillä. Yritysnimen ohella kannattaa tuotteita kuvailla ainakin niiden kategorian perusteella.

Pelkkien tuotekuvien ohella voi jakaa fiilistelykuvia, jossa esitellään työnkulkua sekä valmiita tuotteita lopullisissa sijoituspaikoissa. Brändäystä ajatellen palvelussa voi hyvin jakaa myös itseään miellyttäviä ja toivottavasti toisia piristäviä kuvia.

LinkedIn

LinkedIn soveltuu pienyrittäjälle parhaiten aktiiviseksi ja päivittyväksi cv:ksi ja kanavaksi, josta toiset yrittäjät ja isommat firmat voivat rekrytä tekijöitä sekä tehdä tilauksia hallitusti. LinkedIn:ssa pyritään vakuuttamaan omaan verkostoon haalitut henkilöt/yritykset omasta osaamisesta. Oleellista on osata syöttää palveluun oma koulutus- ja työhistoria merkkipaaluineen.

Palvelussa on mahdollista vahvistaa omien kontaktien taidot eri alojen tehtävissä rekrytoijia varten. Vastapainoksi palvelu ehdottaa omaan tuotekuvaan soveltuvia työpaikkoja aktiivisesti käyttäjille ja kertoo, ketkä ovat tarkastelleet profiiliasi ja kuinka monessa haussa olet esiintynyt viikon aikana.

Perussometukseen ja yksityisasiakkaille suunnattuun tuotemarkkinointiin LinkedIn ei sovellu. Business-maailmaan suunnatussa palvelussa on hyvä esitellä lehdistötiedotteet, saavutukset, toimenkuvamuutokset ja isommat kolmansien osapuolien huomiot yrityksen ympärillä. LinkedIn:n viestit eivät sovellu henkilökohtaiseen ilmoitteluun, vaan paremmin b2b-tietokanavaksi. Palvelu ei vaadi jatkuvaa aktiivisuutta päivitysten muodossa.

Pinterest

Pinterest on luotu ideakuvastoksi ja mielletään usein graafisen alan ammattilaisten suosimaksi. Erilaisuutensa ansiosta se on tutustumisen arvoinen myös muiden alojen yrittäjille. Pääteemana on visuaalisuus ja kokoelmat, joita luodaan omaksi ja asiakkaiden iloksi. Suurin ero aikaleimapohjaisiin kilpailijoihin on selkeä jaottelu, jolla ideoita ja tuotteita saadaan helposti saman otsikon alle sekavan uutisvirran sijaan.

Palveluun kootaan linkkejä joka puolelta nettiä. Linkit kootaan eri albumeihin/seiniin, joita käyttäjillä voi olla useita salaisina ja jaettuina. Yhtenä vaihtoehtona on kerätä muitten tekemiä, siistejä ideoita ja tuotteita, jotka liittyvät omaan toimialaan. Näin voi tuoda esille omaa makuaan ja löytää seuraajia ja heimonveljiä jopa eripuolilta maailmaa ja verkostoitua.

Luonnollisesti omille seinilleen voi tehdä albumit omista tuotteistaan, jolloin palvelun luonne muuttuu markkinointikanavaksi. Tuotteet toimivat suorina linkkeinä omaan nettikauppaan ja mahdollistavat nopeat ostopäätökset potentiaalisilta asiakkailta. Tavoitteena on saada seuraajat uudelleenpinnaamaan omia tuotteita omiin kokoelmiin, jolloin ne alkavat leviämään kanavassa.

Osku Kannisto

Juttu julkaistu Yrittäjä-lehdessä 3/2018



Ministerit huolissaan yrittäjien jaksamisesta: Yksinyrittäjistä joka neljäs ansaitsee alle tonnin kuussa

$
0
0

”Suomi elää yrityksistään ja yrittäjistään. Suomen tulevaisuuden kannalta on elintärkeää, että meillä on jatkossakin elinvoimaisia, yhden tai useamman henkilön työllistäviä yrityksiä eri puolilla maata”, kirjoittavat ministerit Lintilä ja Saarikko muun muassa Aamulehdessä ja Satakunnan Kansassa julkaistussa puheenvuorossaan.

Ministerit ovat huolissaan yrittäjien jaksamisesta ja toimeentulosta.

”Markkinavoimia manatessa voi helposti unohtua, että monen tavallisen yrittäjän arki on sitkeää selviytymistä päivästä toiseen. Esimerkiksi yksinyrittäjistä joka neljäs ansaitsee alle tonnin kuussa. Suurin osa taloutemme pyörien liikuttajista on hyvin pienituloisia. Erityisesti näin on naisvaltaisissa yrityksissä, kuten kampaamoissa ja käsityöalalla. Näistä pienituloisista yrittäjistä meidän tulee kantaa huolta entistä enemmän ja kehittää heidän yrittämisensä edellytyksiä”, Lintilä ja Saarikko kirjoittavat.

Yrittäjien jaksaminen huolettaa

Yrittäjien jaksamisesta huolestuneet ministerit huomauttavat puheenvuorossaan, että yleisin syy yritystoiminnan lopettamiseen tai konkurssin tekemiseen ei liity rahaan, vaan uupumiseen.

”Yksittäisen yrittäjän hartioilla on paitsi oman perheen, usein myös työntekijöiden perheiden toimeentulo. Vastuu painaa, eikä omasta henkisestä ja fyysisestä jaksamisesta ehditä pitää huolta. Työn imu ja yksin selviytymisen eetos voivat nekin viedä mukanaan.”

Ministerit Mika Lintilä ja Annika Saarikko painottavat, että myös yrittäjien työssäjaksamisen tulisi olla yhteinen asia, jota ei pidä sysätä yksinomaan yrittäjän itsensä vastuulle. Vertaistuki ja läheiset ovat usein tärkein apu arjessa. Niiden lisäksi tarvitaan sekä ennaltaehkäisevää että hoitavaa palveluverkostoa, johon turvata, kun oma jaksaminen ei enää riitä.

Oikeus hyvinvointiin

”Arvioiden mukaan vain noin 10–20 prosenttia yrittäjistä kuuluu työterveyshuollon piiriin. Asennemuutosta tarvitaan myös yleiseen ilmapiiriin; yrittäjälle kuuluu sairasloma silloin, kun sen tarve on.

Julkisen vallan lisäksi yrittäjäjärjestöt tarjoavat yrittäjille monenlaista tukea ja apua. Haasteena on usein se, että moninaiset palvelut ovat pirstallaan ja niiden löytäminen hankalaa. Vaikeuksien keskellä hyötyä olisi jo siitä, että joku ohjaisi oikealle ovelle koordinoidusti.

Myös yrittäjillä ja heidän perheillään on oikeus hyvinvointiin ja turvaan. Yrittäjyyteen kuuluvat riskinotto ja vastuu, ei loppuun palaminen”, Lintilä ja Saarikko toteavat puheenvuorossaan.

Katso ministereiden koko kirjoitustäältä

Tuliko Lauri Salovaarasta miljonääri 500 päivässä?

$
0
0

Yrittäjä, mediapersoona Lauri Salovaara aloitti helmikuussa 2017 projektin nimeltä Miljonääriksi 500 päivässä. Hänen tavoitteenaan oli kerätä miljoonan euron omaisuus käyttämättä omaa pääomaa.

– Minulla oli ollut jo pitkään ajatus, että haluan miljonääriksi ennen 40:ää ikävuotta. Toissa uutenavuotena, 38-vuotiaana tajusin, että jos en tee mitään ja ainoastaan toivon tätä asiaa, niin mitään ei luultavasti tapahdu, Salovaara kertoo.

– Päätin, että nyt teen sen oikeasti. Ja kerron siitä koko maailmalle. Ja samalla kun ollaan siinä niin eikö se melkein pitäisi tuotteistaa koko roska. Laittaa nättiin pakettiin ja myydä koko keissi medialle. Ja kun kerta on aloitettu niin tempaistaan kerralla isot nimet mukaan, ettei tarvitse yksin olla, Lauri Salovaara kertoo Facebook-sivullaan.

Projekti päättyi tänään maanantaina ja hänen omistustensa arvo projektissa on Salovaaran oman ilmoituksen mukaan reilut 1,1 miljoonaa euroa. Salovaara neuvonantajineen päätyi omistajaksi kahdeksaan eri yritykseen, joiden osuuksista summa koostuu. Projektin aikana yli 500 yritystä otti yhteyttä.

Miljonääriprojektia hallinnoivan 7Figures Oy:n hallituksen puheenjohtaja on teollisuusneuvos Jorma Terentjeff ja hallituksen jäsenenä on muun muassa somesta ja tv:stä tuttu kauppias Sampo Kaulanen.

Lauri Salovaara ei ole käyttänyt rahaa omistuksiin, vaan on tarjonnut osaamistaan, jota hänellä on muun muassa viestinnästä ja sosiaalisesta mediasta.

Tuhannet ihmiset ovat seuranneet Salovaaran projektia sosiaalisessa mediassa. Hankkeen nettisivuilla on ollut erillinen laskuri, josta on nähnyt reaaliaikaisesti omistusten arvon.

Maanantaina, samana päivänä kuin Lauri Salovaara juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä, julkaistaan myös kirja Miljonääriksi 500 päivässä, joka on matkakertomus projektista.

– Olipa sinun hankkeesi mikä tahansa – aloita nyt! Et tule katumaan päätöstäsi, Lauri Salovaara kannustaa.

Analyytikko: Yksi nolla pois miljoonasta

Kauppalehden analyytikon Ari Rajalan mukaan Salovaaran omistusten arvottaminen 1,1 miljoonaan euroon rahoituskierrosten arvon perusteella ei ole firmojen lukujen valossa järkevää.

Jos kaikkien kahdeksan sekä Salovaaran oman sijoitusyhtiön 7figuresin tuoreimmat luvut laskee yhteen, liikevaihto on Kauppalehden mukaan kaikkiaan 3,37 miljoonaa euroa, liiketulos -1,1 miljoonaa euroa ja omaa pääomaa kaikkiaan 1,2 miljoonaa euroa.

"Aika vaikea on näillä luvuilla saada edes koko yritysryppään arvoksi miljoona euroa. Lähes kaikki yritykset ovat tappiollisia tai tekevät minimaalista voittoa", Rajala toteaa Kauppalehdessä.

Salovaara omistaa yhtiöistä vain pieniä osuuksia. Esimerkiksi Kleveristä hän omistaa 0,18 prosenttia, jonka arvo on joukkorahoitusannin kyseenalaisella 5,5 miljoonan euron valuaatiollakin vain 10 000 euroa.

"Vähintään yhden nollan saa ottaa miljoonasta pois, jotta päästäisiin salkun todelliseen arvoon. Tuskin arvo on edes lähellä 100 000 euroa", analyytikko Rajala summaa.

 

toimitus(at)yrittajat.fi

Yrittäjä, jos julkaiset kuvan näpistelijästä, voit saada tuomion ja korvaukset maksettavaksi

$
0
0

STT:n mukaan Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kuvaajan maksamaan päiväsakkoja. Hän kuvasi myymälänäpistelijän ja jakoi tilanteesta kuvan ja videon kyseisen K-kaupan Facebook-sivulla.

Kuvaaja joutuu sakkojen lisäksi korvaamaan näpistelijän oikeudenkäyntikuluja ja kärsimyskuluja. Näpistelijä oli tekohetkellä alaikäinen ja hän on jo aiemmin saanut teosta sakot.

Kuvaaja myönsi teon, mutta kiisti syyllistyneensä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Mies oli liittänyt oheen tekstin, jossa kertoi kuvissa näkyneen miehen syyllistyneen rikokseen.

Ei auttanut, että kuvaaja vetosi siihen, että näpistys todella oli tapahtunut. Sakoilta ja korvauksilta ei myöskään pelastanut kaupassa ollut kyltti, jossa kerrotaan, että näpistelijöistä ja varkaista laitetaan kuvat Facebookiin.

Kyseisessä kyltissä oli lisäksi varoitusteksti, jonka mukaan henkilö antaa itse omalla näpistelyllään hyväksynnän Facebook-päivityksille.

Käräjäoikeus katsoi, että pelkkä kaupassa oleva ilmoitus ei oikeuta kuvien julkaisemiseen.

Sarjanäpistelijöille jatkossa vankeutta?

Kauppiaita ja muun muassa huoltamoyrittäjiä piinaavat, rangaistuksetta jäävät paatuneet näpistelijät halutaan saada kuriin. Jatkossa seitsemän kertaa vuoden sisällä esimerkiksi kaljavarkauksiin syyllistyneiden sakot voidaan muuntaa vankeudeksi.

Näin esitetään lakiluonnoksessa, joka julkaistiin kuukausi sitten. Lakimuutos tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

- Rikosvastuun on toteuduttava järjestelmän uskottavuudenkin takia. Nyt valmistuneen lakiluonnoksen mukaan poliisin tulisi ohjata sakkorikos käräjäoikeuden käsiteltäväksi silloin, kun toistuvasti sakkoja saaneen henkilön toiminta osoittaa piittaamattomuutta, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lakiesityksen julkistamisen yhteydessä.

Toistuvuuden rajaksi esitetään seitsemää samankaltaista sakkorikosta vuoden sisällä.

Tuomioistuinten määräämät sakot ovat muunnettavissa vankeudeksi, mutta poliisin määräämät sakot eivät. Nykyjärjestelmää on pidetty epäoikeudenmukaisena sellaisissa tilanteissa, joissa sakotettu syyllistyy toistuvasti sakkorikoksiin, mutta sakkoa ei voida muuntaa vankeudeksi, koska se on poliisin määräämä.

Lakiehdotuksen mukaan alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta tuomitut sakkorangaistukset olisivat muuntokelvottomia.

toimitus(at)yrittajat.fi

Marjayritys harmittelee: Nuorisoa ei saada metsään

$
0
0

Metsämarjojen poimintasesonki odottaa käynnistymistään, mutta marjayhtiölle urakka teettää haasteita.

Kauppalehden haastattelema villiruokayritys Polarican marjapuolen toimitusjohtaja Jukka Kristo kertoo, että thaipoimijoiden määrä jää toivotusta.

– Valitettavasti saimme poimijoita noin puolet siitä, mitä olisimme halunneet. Meillä on ollut aiemmin 700 poimijan kiintiö, mutta nyt emme saa kuin rapiat 500. Ihannetapauksessa ottaisimme 900–1 000 poimijaa, Kristo sanoo.

Kauppalehden mukaan Thaimaasta saapuu tänä vuonna yhteensä noin 2 500 poimijaa.

– Marjapuolella kaikki kertoo siitä, että meillä on edessämme todella hyvä tulevaisuus. Suurin rajoituksemme on se, miten saamme raaka-­aineen kerättyä metsistä.

– On hyvin vaikea tehdä enää mitään. Emme saa innostettua suomalaisia poimijoita. Nuorisoa ei saada metsään, ja vanhemmat ihmiset poimivat perheelle ja lapsenlapsille, Kristo toteaa KL:ssä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

 

 

Olisiko robotista apua yrittäjälle? Raportti: Näillä aloilla se voisi onnistua

$
0
0

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta on selvittänyt tekoälyä robotiikassa ja palvelurobotiikkaa Suomessa.

Raportin mukaan palvelu- ja ohjelmistorobotiikka voivat tarjota henkilöstön työtä tukevia ratkaisuja ei pelkästään sote-aloilla vaan myös muualla mikäli tehtävät ovat hyvin määriteltyjä.

– Hoitotyöntekijän viisipäiväisestä työviikosta välitöntä potilastyötä on nykyisin arviolta alle kolme päivää. Jo käytettävissä olevan robotiikan avulla se voitaisiin nostaa liki neljään työpäivään viikossa, arvioitiin aiemmin Elinkeinoelämän valtuuskunnan Robotit töihin -julkaisussa.

Sote-alalla palvelurobotteja ovat omahoidon robotit (robotisoidut proteesit, eksoluurangot, kävelyrobotit ja kuntoutusrobotit), kotiapu-, opetus- ja ohjelmistorobotit. Lisäksi palvelurobotteja löytyy leikkausalista sekä hoiva- ja hoitotyöstä (hoitajarobotit ja sosiaaliset robotit).

– Tulevaisuudessa älykodit ja kotiapurobotit muodostavat yhdessä kokonaisuuden, joka kerää ja ohjautuu pilvipalveluun kerätyn datan perusteella. Tällöin kotiapurobotti voi tarjota automaattisesti tarpeenmukaisia palveluita asukkaille, mahdollistaen iäkkäille ja vammaisille sekä itsenäisemmän kotona asumisen että itsenäisemmän elämän, Jyväskylän yliopiston raportissa todetaan.

Robotiikkaa voisi hyödyntää myös muissa yrityksissä, esimerkiksi logistiikassa - niin ruoka-, lääke-, jäte- ja vaatekuljetuksissa sekä jakelussa, työvuorolistojen suunnittelua unohtamatta.

Teollisuudessa robotteja käytetään jo mm. auto-, elektroniikka-, kemian-, metalli- ja ruokateollisuudessa.

– Tulevaisuuden mahdollisuuksia teollisuuden kentällä ovat esimerkiksi yhteistoiminnallisten robottien, IoT-laitteiden ja koneoppimisen hyödyntäminen tuotannon tehostamiseksi. Älykkäät robotit voisivat hyödyntää pilviteknologioita ohjelmistojen joustavassa käytössä. Ihmisen kanssa myös yhteistyötä tekevät kevyet apurobotit tulevat osaksi arkea, raportissa luonnehditaan.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

 

 

Höperön pöperöt ja muut uudet yritykset − katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 246 yritystä. Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

 

 

KotipaikkaYritys 
AkaaAana Ilona 
AlavusPP Shop 
EspooT:mi Anneli Nikulainen 
EspooML Hieroo 
EspooAKS Group Oy 
EspooKiekko-Espoo Oy 
EspooTundrapuu 
EspooRakennus Oy Sundström 
EspooMarkus Nummela Consulting Oy 
EspooTammer Ravintolat Oy 
EspooMovemelt Oy 
EspooAML Capital Oy 
EspooTaksiliikenne Metsä Oy 
Espoo11L Salama 
EspooSolmunavaaja Oy 
EspooTasty pizza 
EspooT:mi Vuokko Katainen 
EspooPassera Design 
EspooWarka 
Espooomar baburow 
EspooHNY Consulting Tmi 
EspooOLEG KUROPATKIN TMI 
EspooTmi Jaakko Tähkä 
EspooHenri Kolpakov 
EspooFirstSpark Capital Oy 
EspooViemerö DataPro 
EspooAyah Kuljetus TM 
EspooMarja Torvinen 
HaminaOy Emmeretail Finland Ltd 
HankoBoss Lady 
HarjavaltaAvunsydän 
HattulaTili Pähkylä Oy 
HeinolaTmi J-Ekstrand 
HelsinkiYläsävel 
HelsinkiYourCab 
HelsinkiGalleoni Oy 
HelsinkiAb Innoroihu Oy 
HelsinkiSatua Pukkaa 
HelsinkiMapple analytics Oy 
HelsinkiAdvisus Oy 
HelsinkiLong Waves consulting and trading Ltd. Co. Oy
HelsinkiCity Pearls Ky 
HelsinkiKiinteistö Oy Eurajoen Vihermaantie 1 
HelsinkiKonsko Oy 
HelsinkiElmarino Oy 
HelsinkiCREME CARAMEL 
Helsinkiself.project OY 
HelsinkiChaindata 
HelsinkiM-Linja Oy 
HelsinkiTaslima Akhter Zaman Tmi 
Helsinkimyvents Oy 
HelsinkiAreal Bonus Oy 
HelsinkiCowboy Cab Oy 
HelsinkiEwa Weckström Design 
HelsinkiSafi Kahvilat Tmi 
HelsinkiLoimuava Design 
HelsinkiD kosare Kuljetus TM 
HelsinkiTiina Raitanen 
HelsinkiQOORE ALAS NAIMA 
HelsinkiRIDAB 
HelsinkiTuomas Pöysti 
HelsinkiSIRI Rakennus- ja Siivouspalvelu 
HelsinkiJishan Ahmed 
HelsinkiHouzuo Guo (hz.gl) 
HelsinkiM.A.N-Taksi 
HelsinkiAdan m taksipalvelu 
HelsinkiKetene 
HelsinkiVMCook 
HelsinkiPK taksi 
HelsinkiJAMAMO 
HelsinkiTemes Autohuolto 
HelsinkiJoni Broström 
HelsinkiEyu tiepalvelu 
HelsinkiNanaFit Oy 
HelsinkiRuiqi Guan 
HelsinkiKANA THE KID 
HelsinkiAJ TAKSI 
HelsinkiArb Tree Services 
HelsinkiGumbo Service 
HelsinkiHabi taksi 
HelsinkiElla Boucht 
HelsinkiIAL Consulting 
HelsinkiParturi-kampaamo Selma 
HelsinkiPuuartesaani Tommi Raivio 
HelsinkiAyubi 
HelsinkiFaahiye 
HelsinkiTmi Koulutettu Hieroja Rasmus Eerikäinen 
HelsinkiHairsalon Susan Helsinki 
HelsinkiOsteopaatti Ilmari Nevasmaa 
HelsinkiKoy Kvartsikodit 
HirvensalmiVeivaus Oy 
HirvensalmiToiminimi Markku Puntala 
HyvinkääPuuha Puonti 
HämeenkyröMahnalan LVI-Palvelu ja Tekniikka Oy 
Hämeenlinnatmi tero nyqvist 
HämeenlinnaMadame Rustique 
HämeenlinnaBloomington 
HämeenlinnaDois Amores 
IiChuan Yi 
IlmajokiTmi Janika Kivisaari 
ImatraOlipas Investment Oy 
InariKaisan Taksi Ky 
InariTmi Kimmo Laakso 
InkooT:mi Stefan Othman 
JoensuuJT Pirttiaho Oy 
JoensuuTaksipalvelut Tuononen 
JoensuuVakuutusmyynti Joonas Jolkkonen 
JoutsaTmi Eva Vikman 
JyväskyläJari Tuomanen Oy 
Jyväskyläclaudeho 
JyväskyläKorpi Illusions 
JyväskyläEllios 
JämsäJämsän Lasi ja Kehys Oy 
JärvenpääEleko Pintakäsittely Oy 
JärvenpääSvp Rakennus 
JärvenpääMielen pesä 
KaarinaRx Finland oy 
KajaaniTilipalvelu Able Oy 
KalajokiVuollet Yhtiöt Oy 
KalajokiSofia Emilia 
KangasniemiNL Music Ky 
KauniainenKonsultointipalvelut Sandelius OY 
KempeleHakalan marjatila 
KeravaJL Work Force Oy 
KeravaTmi VHCom 
KeravaMonitoimi JYV 
KirkkonummiAmberS 
KokkolaHillwood Design 
KokkolaJaakon matkat 
KokkolaAdeto Oy 
KotkaTaksipalvelu Ikonen Tmi 
KotkaJuKe-Tuotanto 
KotkaExt 
KouvolaLEN TAM OY 
KouvolaKatajiston Visa Oy 
KuopioPursiainen Antti Tapio 
KuopioUMiPark Oy 
KuopioJulian ilo & valo 
KuusamoNorthern Lights Expedition Oy 
KuusamoT:mi Essi Airisniemi 
LahtiTulipyörä Oy 
LahtiLinda Laitinen Tmi 
LahtiKiropraktikko Maiju Karjalainen 
LahtiGrande Bordello 
LaihiaKotopuoti 
LaitilaMHW-Consulting Oy 
LaitilaLaitilan Katto- ja korjaustyö Oy 
LapinlahtiHyvinvointimentorointi Pirkko O 
LappeenrantaSV Hevospalvelu 
LappeenrantaKotiapu Marik 
LaukaaGorok 
LempääläBoatmove Finland Oy 
LempääläLillilumi 
LeppävirtaFysio Annika 
LietoTaksi Baran Tmi 
LohjaT&S Quality Life Avoin yhtiö 
LohjaTmi A. Pihlajamäki 
LohjaKV-Edustus 
LoviisaRieppo Productions Oy 
MaalahtiRebeccan Maatiaiskanat - Rebeccas Lanthöns
MikkeliRanch Pohjola 
MikkeliTmi Ira Mikkanen 
MuhosRisto Männikkö 
MynämäkiVeljekset Heino Oy 
MäntsäläErsuar Group Oy 
MäntsäläPiiaBrows 
NokiaM. Välimäki Oy 
NurmijärviLJ Career Oy 
OrimattilaKorpiArt 
OrimattilaManager Projekt Oy 
OuluPuheterapeutti Tanja Pikkuaho 
OuluOulux Ovet ja Ikkunat Oy 
OuluWaipio 
OuluHöperön pöperöt 
OuluOoka 
OuluLinneakaroliinams piercings 
OuluTurvaniemi 
OuluMasha Innovations 
OuluHieronta Valtanen 
PaimioDATAN OY 
PaimioAmanda Butik 
ParainenPia Vuori Tmi 
ParainenMutsihoitaa 
Pedersören kuntaAb Coponen Enterprise Oy 
PirkkalaTulosaalto Oy 
PoriOy Herrkompaniet Ab 
PoriSaneerauspalvelu Tofferi 
PoriTaksipalvelu Tommi Niemi 
PoriTmi KaMiSu 
PorvooPäihdetuki Päivätär 
PorvooTaxi Haikkoo 
Pudasjärvitmi Rotaatio 
PyhäjärviTmi Pesonen Tero 
PälkäneTossatrans 
PöytyäSiimeksen Luomutila 
PöytyäWS Motors Oy 
RaaseporiMarias Munhygien 
RaumaTmi: Eija Tarujoki 
RaumaPronteus 
RiihimäkiTaksi Kim Sinkkonen 
RovaniemiKiinteistö Oy Rovaniemen Yhdystallit 
RovaniemiLapin Uudiskodit Oy 
RovaniemiPäiväkoti Ninnikka Oy 
SaarijärviPelsalo 
SaloVilikkaniemi Oy 
SavitaipalePikku Kaspian 
SavonlinnaAnton Sokolov tmi 
SeinäjokiDesignaitta Oy 
SeinäjokiInsinööritoimisto Johan Forsström OyAb 
SieviMemo Design 
SonkajärviHongan tila 
TamperePJL Holding Oy 
TampereTalousfiidi Oy 
TampereToni Kulju 
TampereHienopuuseppä Tommi Pyhtilä 
TampereMarkus Karkkulainen Photography 
TampereSanni Laurén 
TampereAcai Natural 
TampereFabricAI Oy 
TurkuRafay avoin yhtiö 
TurkuJH Siivous Oy 
TurkuASTE-Rakennus Oy 
TurkuKotipalvelu Et ole yksin 
TurkuPort Cafe 
TurkuBest kielipalvelut 
TuusulaT:mi Matti Holmström 
TuusulaTmi Tinja Nieminen 
UrjalaT:mi Johanna Hänninen 
VaasaL8 Group Oy 
VaasaProviesti 
ValkeakoskiPappila Consulting Oy 
ValkeakoskiRakennus Jorma 
VantaaAnah Oy 
VantaaZitting & Zitting Lakiasiaintoimisto Oy 
VantaaRyhtiTuote Oy 
VantaaAK Ratkaisut Oy 
VantaaTasmak Oy 
VantaaLaac & Co. puutyöverstas Klaf.fi Tmi 
VantaaSunlandia 
VantaaTaxi Andrea 
VantaaBear Storage Oy 
VantaaShade focus logistics 
VieremäMetsä-Jarmo 
VihtiRakennus/Vihertyö Tuomenharju 
VihtiELITE VISION 
YlitornioVoiHuh 
 
 Sunny Solutions EOOD, Suomen sivuliike 
 
 AXA France VIE - Sivuliike - Suomi 
   

Samulin, 17, yrityksellä jo kuusi työntekijää - "unelmanani on työllistää mahdollisimman monta ihmistä"

$
0
0

Vantaalainen Samuli Markkanen perusti oman piha- ja puutarhatöitä tekevän yrityksensä 15-vuotiaana.

Nyt 17-vuotias nuorukainen työllistää jo muita nuoria.

– Viikon työtunnit lähentelivät sataa, eikä siinä ole järkeä. Jouduin sanomaan ihmisille, etten voi ottaa tehtäviä vastaan, Markkanen muistelee viime kesää Vantaan Sanomien haastattelussa.

Nyt Markkanen työllistää osa-aikaisesti kuusi nuorta.

– Se oli riski, mutta halusin laajentaa. Pelkäsin, että yritykselleni luoma hyvä imago menee, jos hommia ei tehdä hyvin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Arkipäivät hän on palkkatyössä sähköfirmassa. Oman yrityksen työt alkavat iltapäivisin kello 15 jälkeen.

– Talvella kävin ennen koulua kolaamassa lumet ja uudelleen koulun jälkeen, Markkanen kertoo Vantaan Sanomille.

– Minulla on minuuttiaikataulu, mutta en stressaannu siitä. Tykkään tehdä töitä. Haluan tehdä töitä nuorena, jotta minulla on tulevaisuudessa aikaa olla perheeni kanssa. Kun muilla asuntolainat painavat päälle, toivon, että minä voin keskittyä perheeseeni.

"Hyvä esimies on samalla viivalla työntekijöiden kanssa"

Hän tietää myös esimiestyön haasteet.

– Hyvä esimies on samalla viivalla työntekijöiden kanssa, eikä koskaan ylempänä. Hän tekee samoja töitä ja ohjeistaa ennemmin kuin pomottelee.

– Mietin mitä haluan ja panostan siihen. Unelmanani on työllistää mahdollisimman monta ihmistä, Markkanen toteaa lehtihaastattelussa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuvituskuva: Istockphoto

 


Luulitko, että tablettien aikakausi on ohi? Microsoftin uutuus kosiskelee Apple-käyttäjiä

$
0
0

Työkäyttöön suunnitelluissa kannettavissa pieni koko ja keveys ovat usein tärkeitä valintakriteerejä. Microsoft on tuonut ennakkotilattavaksi uuden Surface Go -hybriditabletin, joka haastaa markkinoilla muun muassa Applen iPadit.

Tablet-tietokoneiden markkinoilla on ollut viime aikoina suhteellisen hiljaista valmistajien keskittyessä lähinnä kannettaviin. Surface Go on osoitus siitä, että uusia kiinnostavia tablet-laitteita tupsahtelee edelleen myyntiin.

Surface Go on 522 grammaa painava ja 8,3 millimetrin paksuinen laite. Samalla se on tähän astisista Surface-malleista edullisin. Laitteen kanssa käytetään aikaisemmista Surface-malleista tuttua kosketuskynää, joka myydään erikseen.

Valmistaja lupaa laitteen akun kestoksi yhdeksän tuntia. Tabletin edestä löytyy viiden ja takaa kahdeksan megapikselin kamera. Laitteeseen voi kirjautua perinteisin metodein, mutta myös kasvontunnistuksella.

Edullinen hinta näkyy kalliimpia Surface-malleja hitaammassa suorittimessa. Tehoa on silti riittävästi työskentelyyn.

 

 

Surface Gon hinta on 469 euroa (4 Gt / 64 Gt -malli) ja 619 euroa (8 Gt / 128 Gt -malli). Laite on ennakkomyynnissä Microsoft Storessa ja Gigantin verkkokaupassa. Laite tulee myyntiin 28.8. alkaen. 

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

 

 

 

 

Huijareiden uusin villitys: Älä haksahda tähän ansaan – Asiantuntija toppuuttelee pahimpia pelkoja

$
0
0

Moni yrittäjä on törmännyt huijausyrityksiin, joista merkittävä osa paljastuu huijauksiksi ensikatsomalta. Joukossa on kuitenkin monia yrittäjiä, jotka maksavat huijauslaskussa pyydetyn summan ja huomaavat vasta myöhemmin tulleensa huijatuksi.

Luottolista-lehden haastatteleman Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijan Helena Tuorilan mukaan osa yrittäjistä pysyy hiljaa huijauksista, vaikka niistä olisi aina hyvä raportoida viranomaisille.

– Pienehköt taloudelliset tappiot saatetaan vain niellä oppirahoina ilman jatkotoimenpiteitä. Huijauksista ja etenkin pienistä huijauksista vain pieni osa nousee julkisuteen. Huijatuksi tulemista hävetään ja asia halutaan pitää omana tietona, Tuorila toteaa haastattelussa.

Uusin trendi huijauksissa on se, ettei huijari lähetä laskua vaan uhkaa yrittäjää tratalla ja luottotietojen menetyksellä. Näissä tapauksissa korostuu tietämys omista oikeuksista. Pelkoa ei yleensä ole, jos oikeudet ovat selvillä.

– Tällöin on yrittäjän hyvä tietää, että hänellä ei ole mitään hätää, koska perinnässä ei ole toimittu lainsäädännön mukaisesti, Tuorila neuvoo.

Huijareiden uhkauksista tekee katteettomia myös se, että Suomen Asiakastieto Oy ei rekisteröi trattaprotesteista maksuhäiriömerkintöjä, jos tratalla uhkaava yritys ei ole tehnyt trattaussopimusta.

Apua Suomen Yrittäjiltä

Huijauksissa menetetyt tappiot saatetaan Tuorilan mukaan kuitata tekemällä aikaisempaa enemmän töitä tai ääritapauksissa realisoimalla yrityksen omaisuutta.

Huijarin kanssa neuvotteleminen ei yleensä johda mihinkään. Jos omat oikeudet eivät ole tiedossa, yrittäjä saattaa haksahtaa maksamaan rahaa toistamiseen.

– Huijari suunnittelee toimintansa tulevia riitatilanteita silmällä pitäen ja keskittyy hankkimaan omia väitteitään tukevaa näyttöä. He ovat oma alansa asiantuntijoita, Tuorila muistuttaa.

Tuorilan tekemässä selvityksessä kuultiin myös viranomaisten mielipiteitä. Selvityksessä kävi ilmi, että Suomeen on pesiytynyt huijauksia suosiva ilmapiiri.

– Huijareiden toimintalogiikka perustuu osittain juuri siihen, että pienet summat tulevat maksetuiksi, jolloin edellytykset rikollisen toiminnan jatkumiselle jäävät elämään, Tuorila jatkaa haastattelussa. Hänen mukaansa paras tapa torjua huijausta on seurata tiedotusvälineitä ja esimerkiksi Suomen Yrittäjien kotisivuja. Näitä seuraamalla pysyy kärryillä, millaiset huijaustavat ovat kulloinkin ajankohtaisia - kuten esimerkiksi valelaskut kesälomien aikaan.

Asiantuntija neuvoo opettelemaan, miten huijaukset tunnistaa.

– Huijaaminen on sitä vaikeampaa, mitä paremmin yrittäjä tuntee oikeutensa ja velvollisuutensa sopimuksia laadittaessa, maksuliikenteen hallinnassa ja saatavien perintäprosessissa, Tuorila korostaa Luottolista-lehdelle.

Katso Suomen Yrittäjien tietopaketti harhaanjohtavista laskuista täältä.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Helpota yhteystietojen jakamista: Tällä sovelluksella skannaat käyntikortin tiedot suoraan puhelimeen

$
0
0

Käyntikortit ovat pitäneet pintansa yhteystietojen vaihdossa myös mobiililaitteiden aikakaudella. Ongelmana on usein kuitenkin se, että kortit hukkuvat ja näin myös yhteystiedot häviävät.

Adobe Scan on äskettäin julkaistu sovellus, jonka avulla käyntikortin tiedot voi skannata suoraan puhelimeen. 

Sovellus käyttää Adoben kehittämää teknologiaa, joka tunnistaa automaattisesti, mitä kohdetta käyttäjä on skaannaamassa. Sovellus tunnistaa käyntikorttien lisäksi esimerkiksi taksikuitit.

Käyntikortin skannaamisen jälkeen sovellus erottelee käyntikortin tekstin ja muuntaa sen PDF-formaattiin.

Tarvittaessa sovellus osaa poistaa kuvasta tiettyjä elementtejä kuten otokseen eksyneen sormen, joka jäi valokuvaan käyntikorttia kuvattaessa.

Sovellus erottaa käyntikorteissa olevat nimet, puhelinnumerot, osoitteet ja sähköpostiosoitteet. Sähköpostiosoite tunnistetaan osoitteessa olevan .com-, .org- tai vastaavan päätteen perusteella.

Tällä hetkellä Adoben sovellus toimii englanniksi. Katso videolta (Adoben Youtube-tili), miten skannaaminen sovelluksen avulla onnistuu!

Kuva: Kuvakaappaus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Panimoyrittäjä käärmeissään verottajalle: "Täysin mielivaltainen tulkinta"

$
0
0

Suomen tunnetuimpiin kuuluva pienpanimoyrittäjä Pekka Kääriäinen on tuohtunut verottajan toiminnasta. Syynä on yrittäjän saama verotuspäätös, jonka mukaan Kääriäisen osittain omistama panimoravintola Bryggeri Helsinki (Rakuuna Olut Oy) on menettämässä sille kuuluvat pienpanimoiden verohuojennukset. Lain mukaan enintään 500 000 litraa olutta valmistava panimo saa valmisteveroista 50 prosentin alennuksen.

Verotuspäätöksen perusteella jo alle 10 prosentin omistus toisesta yrityksestä luo oikeudellisen ja taloudellisen riippuvuussuhteen. Yrittäjä vetoaa EU-yritystukien ohjeistukseen, jossa riippuvuuden rajaksi on määritelty yli 25 prosentin osuus. Nyt panimoyritykselle lankeavat maksettaviksi yli 100 000 euron vuotuiset ylimääräiset verot.

Verottajan päätös koskee myös Lammin Sahtia, jolle veropäätös merkitsee kymmenien tuhansien lisäveroja vuodessa.

Taustalla on Kääriäisen keväällä Verohallinnolta pyytämä ennakkopäätös Lammin Sahdin ja Bryggeri Helsingin keskinäisistä riippuvuussuhteista. Kääriäisen perustama ja aiemmin omistama Lammin Sahti Oy omistaa vajaat 10 prosenttia Rakuuna Olut Oy:stä, joka pyörittää Bryggeri Helsingin toimintaa.

– Pidän verottajan tulkintaa täysin mielivaltaisena. EU:n määrittelemää osakkeiden enintään 25 prosentin riippumattomuusrajaa noudattavat omissa tukipäätöksissään mm. Finnvera, Tekes ja Business Finland. Verottaja vetää päätöksellään omavaltaisesti mutkat suoriksi tulkitsemalla, että jo alle 10 prosentin osuus luo yrityksille riippuvuussuhteen, Kääriäinen jyrähtää.

"Ei todellakaan hyvää hallintotapaa"

Verohallinto toteaa päätöksessään, että Lammin Sahdin tulee luopua täysin Rakuuna Olut Oy:n omistuksesta, jotta oikeudellinen ja taloudellinen riippumattomuus toteutuisi.

Kääriäisen mukaan hän on luopunut osakkuudesta jo keväällä. Yrittäjän mukaan ennakkoratkaisun hakeminen kestää kuukausia ja on johtanut hänen kohdallaan aina uusiin hakemuksiin ja valituksiin hallinto-oikeuteen. Toiveista huolimatta verottaja ei ole antanut ohjetta, miten yrittäjän pitäisi toimia.

– Tämä ei todellakaan ole hyvää hallintotapaa. Ei näin ennakoimattomassa ympäristössä ole mahdollista harjoittaa yritystoimintaa.

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on aikaisemmin tulkinnut, että Lammin Sahdilla ja Bryggeri Helsingillä ei ole riippuvuussuhdetta, joten Bryggeri voi tällä hetkellä myydä valmistamiaan vahvoja oluita suoraan asiakkaille. Verottajan mukaan sitä eivät sido muiden viranomaisten tulkinnat ja näkemykset.

– Ihmettelen, kuinka verottaja voi päätöksillään asettua eduskunnan säätämien lakien, lain hengen ja sen tarkoituksen yläpuolelle. Verohallinto kävelee päätöksenteossaan kylmästi alkoholilakia valvovien lupaviranomaisten Valviran tai AVI:n yli. Myöskään EU:n linjauksilla ei ole mitään merkitystä silloin kun kyse on valmisteveroista ja verottajan edusta, Kääriäinen pahoittelee.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Hyrynsalmi nousee ensi viikonloppuna otsikoihin: Paikalliset yrittäjät kiittävät "hullua" urheilutapahtumaa

$
0
0

Tulevana viikonloppuna Hyrynsalmella järjestettävä Suopotkupallon MM-turnaus on jo vakiinnuttanut asemansa perisuomalaisena kesätapahtumana.

MM-ottelut pelataan kahdellakymmenellä 35 x 60 metrin suuruisella suokentällä, joista jokainen on upottavuuden suhteen erilainen. Joukkueessa on maalivahti ja viisi pelaajaa, jotka joutuvat rämpimään suossa kaksi kertaa kymmenen minuutin pituisen erän kerrallaan. Pelejä jokaisella joukkueella on 4-6 viikonlopun aikana, ja yhteensä viidessä sarjassa pelataan lähes tuhat  ottelua.

Hyrynsalmelle ja sen yrittäjille suopotkupalloturnaus on lähes elintärkeä.

– 2500 asukkaan kunnan väkimäärä tuplaantuu yhden tapahtuman ansiosta. Se on jokaisen matkailuyrittäjän unelma. Ja myös jokaisen kunnan unelma, tapahtuman puuhamiehenä vuosien ajan toiminut hiihtokeskus Ukkohalla Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä kommentoi.

Tapahtuma jättää jälkensä etenkin taksiautoilijoiden ja paikallisten markettien tilipusseihin.

– Matkailutuloja koostuu siitä että ihmiset kulkevat, syövät ja majoittuvat. Tässä ne kaikki toteutuvat. Lisäksi ihmiset juhlivat ja pitävät hauskaa. Se on iso asia myös leirintäalueyrittäjille, Kyhälä iloitsee.

Seuroille merkittävä tulonlähde

Suopotkupalloturnauksen on laskettu tuovan Hyrynsalmelle puolesta miljoonasta miljoonaan euroa. Siitä järjestäjille jää Kyhälän mukaan vain murunen.

– Uskon, että tapahtumasta voisi saada enemmänkin irti. Kunnalla on tässä merkittävä rooli.

Suopotkupallon aikana Hyrynsalmen kunta hoitaa tapahtuman puitteet. Urheilu- ja metsästysseurat saavat omassa mittakaavassaan merkittävät tulot järjestystöistä.

– Toista sataa ihmistä on mukana lämmittämässä suosaunoja, ohjaamassa liikennettä ja tuomitsemassa pelejä, Kyhälä listaa.

Viime vuosina turnaukseen osallistuvien joukkueiden määrä on ollut laskussa, mutta tänä vuonna määrä on piristynyt hieman vuoden takaisesta. Nyt mukana on 170 joukkuetta.

Hyrynsalmen Vuorisuolla järjestettiin ensimmäinen suopotkupallon SM-turnaus vuonna 1998. Seuraavana vuonna oli vuorossa EM- kilpailut. Vuodesta 2000 suopotkupalloa on pelattu MM-tasolla.

Tänä vuonna osallistujia tulee Suomen lisäksi muun muassa Venäjältä, Ruotsista ja Saksasta.

Kuva: Tapahtumajärjestäjä

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

GDPR:stä jo kymmeniä tapauksia tutkinnassa

$
0
0

EU:n tietosuoja-asetus, GDPR, astui voimaan toukokuussa. Henkilötietojen käsittelyn on oltava yrityksissä asetuksen mukaista.

Kauppalehden mukaan uusi asetus on tuonut tietosuojavaltuutetun toimistoon jo kymmeniä tapauksia.

– Pelkästään ulkomailta on toisten EU-maiden viranomaisten kautta tullut monta kymmentä tapausta. Näissä tapauksissa selvitystä vetää jonkin toisen, usein isomman EU-maan viranomainen, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo KL:lle.

Näiden osalta tietosuojavaltuutettu harkitsee tapauskohtaisesti osallistumisensa selvitykseen.

– Päätökseen vaikuttaa esimerkiksi se, onko yrityksellä asiakkaita tai käyttäjiä Suomessa, onko yrityksellä tai taholla suomenkieliset verkkosivut ja kuinka merkityksellisestä asiasta on kyse.

Aarnio kertoo myös kansalaisten aktivoituneen GDPR:n suhteen.

– Kansalaisilta on tämän lisäksi tullut huomattavasti enemmän yhteydenottoja. Usein niissä viitataan suoraan GDPR:ään. Puhelinneuvonnan volyymi on kasvanut ja käynnit verkkosivuillamme ovat lisääntyneet, hän luonnehtii Kauppalehden haastattelussa.

– Kaikkiaan olemme kirjanneet tänä vuonna jo 4 200 tietosuojaan liittyvää asiaa. Koko viime vuodelta vastaava luku oli 3 956 asiaa.

Useat eurooppalaiset yrittäjäjärjestöt, mukaan lukien Suomen Yrittäjien kattojärjestö UEAPME, ovat pyytäneet Euroopan komissiota suosittelemaan jäsenvaltioille, että asetuksen soveltamisen ensimmäisenä vuonna pääpaino olisi neuvonnassa ja ohjauksessa, ei siis sanktioiden määräämisessä. Voit lukea lisää aiheesta täältä.

Olemme myös kasanneet yrittäjälle kuuden kohdan GDPR-listan, joka ainakin tulisi olla kunnossa. Tutustu neuvoihin täällä. Yrittäjien kattavan GDPR-oppaan puolestaan löydät täältä.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

 

Ravintola- ja kahvilayrittäjät odottavat maanantain huipputapaamista - "emme ole ajatelleet mitään Putin- tai Trump-menua"

$
0
0

Yrittäjät.fi uutisoi viime viikolla kuopiolaisesta pienpanimosta, joka suunnitteli oman oluen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingin huipputapaamisen kunniaksi.

– Ottaen huomioon yleisen tilanteen ja keskustelujen vakavuuden tämä on meille hieno tilaisuus tarjota apua. Oma ongelmanratkaisumalli, jolloin mikään kysymys ei jää käsittelemättä, RPS Brewingin toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen hehkutti.

Helsingin Sanomien haastattelemat pääkaupungin ravintoloitsijat ja kahvilanpitäjät eivät ole suunnittelemassa mullistavia tempauksia Trumpin ja Putinin tapaamisen ajaksi.

– Lounas pidetään ihan normaalisti, mutta teemme vain vähän enemmän ruokaa, sanoo tapaamisen mediakeskuksen viereisen Café Huvilan omistaja Joonas Kyllönen HS:lle.

– Varmaan normaalia enemmän markkinoidaan paikkaa ja viedään Finlandia-talon lähistölle jotain kylttejä.

Helsingin keskustassa sijaitseva ravintola Savotta on sen sijaan varautunut täydellä miehityksellä.

– Toivotaan, että lomilta ei tarvitse pyytää ketään töihin, sanoo A&S -ravintoloiden markkinointipäällikkö Heli Laakkonen lehtihaastattelussa.

– Sitten tulee kyllä henkilökunnan osalta haasteita, jos joudutaan avaamaan ravintola, joka normaalisti olisi kiinni sunnuntaisin.

 

Mitään erikoisempaa ei kuitenkaan ole luvassa.

– Ihan perus à la carte -listalla mennään. Emme ole ajatelleet mitään Putin- tai Trump-menua, Laakkonen sanoo.

Tulevat liikkumisrajoitukset mietityttävät.

– Tavarantoimittajilla voi olla haasteita. Mutta meillä ei ole ollut tarvetta valmistautua suurempaan tai pienempään väkimäärään. Kesäaikaan meillä on muutenkin kiireistä, niin emme ole siinä mielessä noteeranneet tapahtumaa, toteaa pizzeria Via Tribunalen yrittäjä Sami Benamed Helsingin Sanomissa.

Startup-yritykseltä kuvakisa, palkintona tuhat euroa

Startup-yritys Bcaster sen sijaan räväyttää huipputapaamisen kunniaksi. Uudenlaista media-alustaa rakentava Bcaster tarjoaa käyttäjilleen tuhat euroa parhaasta yrityksen sovelluksella kuvatusta päämiesten tapaamisesta.

– Kilpailun kautta annamme mahdollisuuden jokaiselle kertoa aitoja tunnelmia päivästä, jolloin Suomi ja Helsinki ovat kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Näyttää minkälainen Helsinki on meidän mattimeikäläisten silmin tuona päivänä. Teknologiamme ansiosta pystymme myös varmistamaan joukkotuotetun sisällön aitouden tuona päivänä, sanoo BCasterin toimitusjohtaja Janne Neuvonen, joka huhtikuussa kertoi Yrittäjät.fi:lle Bcasterin tulevaisuuden suunnitelmista.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuvat: Istockphoto ja RPS Brewing

 


197 yritystä ponnisti parhaaseen AAA-luokkaan – katso lista

$
0
0

Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjät.fi julkaisee tietoja myös vastikään perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 5.-11.7. AAA-joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 197 yritystä.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on noin 20,7 miljoonaa euroa ja tuloksen keskiarvo noin 2,9 miljoonaa euroa.

toimitus (at) yrittajat.fi

 

 

KotipaikkaYritysPerustettuLiikevaihto, euroaTulos, euroa
AKAAJarintori, Jari Hakala Oy198519542000838000 
ALAJÄRVITI-Garnjet Oy19972953000900000 
ALAJÄRVISilmäseutu Oy1995325000140000 
ALAVUSSähköasennus A-P Manninen Oy199739600053000 
ENONTEKIÖKilpishalli Oy199312345000373000 
ESPOOPohjolan Kiinteistökehitys Oy20113434900032360000 
ESPOOEstadent Oy201024300033000 
ESPOOOy Elnetto Ab199369100017000 
ESPOOIdaElina Oy201521600035000 
ESPOOKotifiltterit Oy Ab201630300044000 
ESPOOOptatech Oy19955682000671000 
ESPOORealpro Oy201124600059000 
ESPOOSiteTec Oy201117700094000 
ESPOOA Class Beauty and Design Oy2007103100084000 
ESPOOCHAGUA OY2008648000142000 
ESPOOInternational Talent Management Company ITMC Oy201319900028000 
ESPOOKaitos Oy198999330001405000 
ESPOOOkulus Oy200135600018000 
ESPOOTableOnline Finland Oy2010681000106000 
FORSSAKJR-Asennus Oy201637700063000 
FORSSAJanvas Oy20141250000113000 
HAAPAJÄRVIEneferm Oy201224700087000 
HAAPAJÄRVIHaanpään kiinteistö ja kuljetus Oy19981562000448000 
HELSINKIAdvicon Oy200317700070000 
HELSINKIFootbalance System Oy200396380001085000 
HELSINKIHelsingin Tietokeskus Oy200117913000750000 
HELSINKIIda Fram Group Oy20022939000253000 
HELSINKIKuwano Oy20161394000309000 
HELSINKINasto-Polar Rakennuspalvelut Oy2004149900035000 
HELSINKIOsuuskunta Tradeka1918550711000108006000 
HELSINKIArjessa Oy2010525530003365000 
HELSINKIAro Yhtiöt Oy198643025000620000 
HELSINKIAronia Group Oy19931250000517000 
HELSINKIAvescapes Oy201419900011000 
HELSINKIBiohit Oyj198889790006406000 
HELSINKIEast Office of Finnish Industries Oy2008129100072000 
HELSINKIHelsingin Kaukokiito Oy - Helsingfors Fjärr-Express Ab19531956880004374000 
HELSINKIInfraOne Oy20172844000488000 
HELSINKIMaavoima Oy201176600015000 
HELSINKIMainostoimisto Frank Oy201118900037000 
HELSINKIMarimekko Oyj19511023240007130000 
HELSINKIOSS Oil Ship Service Oy20161885000365000 
HELSINKIReateh Oy201222000025000 
HELSINKIRH Events Oy201618400032000 
HELSINKISenya Oy20141248000347000 
HELSINKISieni Honkonen Oy198933200044000 
HELSINKISirdar Oy201319000037000 
HELSINKIVERCORSO OY2011748000136000 
HELSINKIArme Oy1972385280003587000 
HELSINKIDACHSER Finland Air & Sea Logistics Oy1996357020001313000 
HELSINKIFuturice Oy2000502460004908000 
HELSINKIGaia Group Oy19944381000595000 
HELSINKIHelvar Oy Ab2002676950003636000 
HELSINKIMaliner Oy199031000074000 
HELSINKIMartnok Oy2010189340002890000 
HELSINKIPakastamo Oy195863280001985000 
HELSINKIPistefi Oy198918000032000 
HELSINKIPohjarakennus-Ekspertti Oy, Helsinki1988492000107000 
HELSINKIPrise Oy2000163730003638000 
HELSINKIRestel Oy199041766600058437000 
HELSINKISolnet Green Energy Oy2014245400091000 
HELSINKISuomen Jääputkisto Oy199527100013000 
HELSINKITerrene Oy201481400080000 
HELSINKITradeka-Yhtiöt Oy201355101800096025000 
HELSINKITRK-Kaivu Oy1989377000110000 
HELSINKIUros Oy201148307600013971000 
HELSINKIFudge Love OY201329200058000 
HELSINKIGamlas Ändringsverkstad Oy Ab201118000031000 
HELSINKIOy Persons Productions Ltd200717100065000 
HELSINKISuoramarkkinointi Mega Oy198681670001031000 
HELSINKITaitoa Kuntaperintä Oy20151612000437000 
HELSINKIThe Creativity Family Oy2016281470002613000 
HELSINKIWoodnotes Oy20062874000240000 
HELSINKIGatosol Oy201022900028000 
HELSINKIHelsingin Kumi Oy19511664000343000 
HELSINKIInternational Market Link Oy198918400016000 
HYVINKÄÄTieluiska Oy200724880000736000 
HYVINKÄÄSAMETEC Oy2011680000108000 
HÄMEENLINNAX.O. Yhtiöt Oy200919200069000 
JANAKKALALaatuterä Oy1986894000166000 
JANAKKALAFerro2 Oy20153445000368000 
JOENSUUFinndecofi Oy2007119100080000 
JOENSUUPP Joensuun Auto Oy200830500038000 
JOENSUUHammaspalvelu Karelia Oy201030200047000 
JOENSUUJoensuun SAR Oy19981137000110000 
JYVÄSKYLÄPRO-Carservice Oy200259700023000 
JYVÄSKYLÄLVI-Peltola Oy201627000037000 
JYVÄSKYLÄAdafy Oy201270200061000 
JYVÄSKYLÄA-Sammutinhuolto Oy198931200040000 
JYVÄSKYLÄLääkäripalvelut Rossi Oy2007229000124000 
JYVÄSKYLÄPalokan Puutuote Oy20023996000176000 
JYVÄSKYLÄPivotech Oy201045500069000 
JÄRVENPÄÄJärvenpään Sähköasennus OY201127300023000 
KAARINAKaarjoki Oy2010124070001382000 
KAJAANIGuud Invest Oy2009761000823000 
KANGASALARKH Raskaan Kaluston Huolto Oy19871152000221000 
KAUHAVAE-P:n Media Oy200843300025000 
KAUHAVAMSK Group Oy197910327900011543000 
KAUSTINENOmout Oy201118300094000 
KEMINMAAErkkilän Kone ja Huolto Oy200827400064000 
KEMIÖNSAARIBrownells Finland Oy200360700031000 
KERAVAHammaslaboratorio Hammastaiturit Oy201651600076000 
KERAVATwinputki Oy19902840000295000 
KIRKKONUMMIInto Lifestyle Oy201654500044000 
KIRKKONUMMISecurity Trading Oy20054062000103228000 
KOKKOLAKari A. Rantala Oy199528100038000 
KOKKOLANOMESA OY201539800025000 
KOKKOLA3K Service Ab2010272000156000 
KOKKOLAAb Kokkolan Kärrynpyörä Oy199334300024000 
KOTKATimantti-Eerola Oy1999145300096000 
KOUVOLAElinan Elementit Oy2001121170001470000 
KUHMOLouhintaliike Hannu Kilpeläinen Oy19981139000171000 
KUOPIOPin Arctic Oy1993261550005450000 
KUOPIOKuljetusliike Seppo Rissanen Oy1990776000199000 
KURIKKAJJ. Maansiirto Oy201624400026000 
KURIKKAKurikka-lehti Oy1946935000138000 
LAHTILääkäripalvelu Nyberg Oy2014252000135000 
LAPPEENRANTARoister Group Oy20074789000692000 
LAPPEENRANTAKaivupalvelu J. Särkkä Oy1990948000257000 
LEMPÄÄLÄHankerakennus Oy20103733000235000 
LIETOScandinavian Sports Group Ab2016361000167000 
LOHJABarberi Oy201644300071000 
LOHJAPerttilän ravintola Oy201656600055000 
LOPPIAuto Craft Vauriokorjaukset Oy201224200059000 
LOVIISAAmixi Cool & Heating Oy200819700029000 
LUUMÄKINevaka Oy200851300066000 
MAARIANHAMINAMRH Entreprenad & Fastighets Ab19983947000231000 
MIKKELIKivijoen Vihannes Oy201099200076000 
MUHOSHJ PROJEKTI OY201633000049000 
MUSTASAARIRethink New Media Solutions Ab Oy199820100042000 
NAANTALIReSiCal Kalibrointi Oy201524300057000 
NOKIAVostok Consulting Oy20121700009000 
NURMIJÄRVITEKNIK-GROUP OY201621600053000 
ORIVESIASV-Health Oy201617800056000 
OULUOulun Autokuljetus Oy1947584120002266000 
OULUPäiväkoti Villivadelma Oy199917000020000 
OULUPartnera Oy20003360900014811000 
OULUDesign Ninja Creative Oy201520200045000 
OULUSÄHKÖ-ARKTIA OY199969510001187000 
OULUWay4U Oy200126200025000 
PARAINENAb Archi-Rest Oy1998125600024000 
PIRKKALAEnwin Oy200120100014000 
PORVOOPorvoon Tilipalvelu Oy198625400033000 
PORVOOA. Kupsu Oy19992599000413000 
PORVOOSoundfocus Oy2015191000101000 
PORVOOSanico Oy200529600031000 
PYHÄJÄRVILameltec Oy19941306000168000 
RAISIORaision Sähkö-Insto Oy1988109970001558000 
RAISIORemoka Group Oy201356600066000 
RAISIOFinnsiirto Oy198992570001226000 
RAISIOJuterak Oy20031950007000 
RAUMARiekkomäen Palvelu Oy20032268000517000 
RAUMAForchem Oyj201212658200016070000 
RAUTJÄRVIPro Info Kuparinen Oy2002181000103000 
ROVANIEMIAuto Aho Oy1980249560002431000 
ROVANIEMIVakuutusvälitys Arktia Oy199518100021000 
ROVANIEMILappset Group Oy1975507510003012000 
ROVANIEMILVI-Asennus J. Ryynänen Oy2010803000107000 
ROVANIEMIKuljetustilaukset AJ Oy1998945000231000 
SALOPerniön Rullakebab -tehdas Oy2008828000136000 
SALOPamesor Oy199930700035000 
SASTAMALASuunnittelu Kuusinen Oy2016301000182000 
SAVONLINNASähkö-Saimaa Oy201267800080000 
SEINÄJOKIYOCOSTA INTERNATIONAL OY200620200015000 
SIILINJÄRVIIlona-keittiöt Oy201678500086000 
SÄKYLÄBetonisahaus Kaino Kupela Oy198734100039000 
TAIPALSAARICarel Capital Oy200027710003902000 
TAMPEREBundes Popstar Oy201138900043000 
TAMPEREKoutoubia Oy199723100019000 
TAMPEREKP Tuote Pitkänen Oy199644100075000 
TAMPERENoiseless Imaging Oy2011521000259000 
TAMPERESijoitusseppo Oy1986391000155000 
TAMPEREYR-Kuljetus Oy199360100098000 
TAMPERETasowheel Group Oy2009218090002811000 
TAMPEREFerrami Oy199818100035000 
TAMPEREIlmiö-tuotanto Oy200827200019000 
TURKUKasinonkulman Hammaslääkärit Oy1999508000138000 
TURKUK-Rakenne Oy201628400021000 
TURKUPromek Oy201626600078000 
TURKUCerion Oy20043991000479000 
TURKUVan de Velde Finland Oy200622600033000 
TURKUDeltamarin Oy2001358460004913000 
TURKUHuimarakennus Oy201423800032000 
TURKUProjecta Oy201118663000528000 
TURKURaudoitusliike Risto Haaki Oy19884722000503000 
TUUSULASensofusion Oy20161455000824000 
ULVILASimo Aarnio Oy2016230000171000 
VANTAAAll Furry Animals Oy20102535000221000 
VANTAAAsianajotoimisto Kokko & Tiainen Oy199123000072000 
VANTAASoppakanuuna Terho Oy199836400026000 
VANTAAAre Oy19943982760008356000 
VANTAAGraniittirakennus Kallio Oy198317296900013495000 
VANTAAInfoCare Oy2004147080001270000 
VANTAALVIS-insinööritoimisto Karlsson, Karves & Co Oy1987350000128000 
VANTAA1087 Hämäläinen ja Hämäläinen Oy20141899000134000 
VANTAAIT-Takomo Oy20131790008000 
VIHTIPL House Renovation Oy200663500021000 
      

Oululaiselle älysormukselle lisää rahoitusta

$
0
0

Älysormuksestaan tunnetun oululaisen Oura Healthin yksityisen rahoituksen määrä on noussut 12,5 miljoonaan euroon. Viimeisimmällä rahoituskierroksella yritys sai mukaansa yhdysvaltalaisen Bold Capital Partnersin sekä Teollisuussijoituksen.

Yhtiön tavoitteena on voimakas kansainvälinien kasvu etenkin Yhdysvalloissa, josta jo tällä hetkellä tulee noin 60 prosenttia uuden Oura-sormuksen tilauksista.

Oura-sormus ja mobiilisovellus mittaavat ja analysoivat käyttäjänsä unen laatua, kehon palautumista ja päivän aikaista aktiivisuutta. Yrittäjä-lehti kertoi Ouran syntytarinan numerossa 3/18. Voit lukea jutun täältä.

Yhtiö ilmoitti myös vaihtavansa toimitusjohtajaa. Toimitusjohtaja ja yhtiön perustajajäsen Petteri Lahtela jatkaa innovaatiojohtajana. Ouran uutena toimitusjohtajana aloittaa Harpreet Rai.

– Uuden Oura-sormuksen onnistunut julkistus on osoitus yrityksemme ammattitaidosta ja innovaatiokyvystä. Panostamme edelleen tuotekehitykseen, mutta tavoittenamme on lisätä myös tunnettuutta ja myyntiä kansainvälisillä markkinoilla ja etenkin Yhdysvalloissa, kertoo Rai.

– Arvostan Harpreetin osaamista ja laajoja verkostoja suuresti. Hänellä on vahva markkinatuntemus Yhdysvalloissa, ja hän pystyy johtamaan meidät entistä nopeampaan  kasvuun. Tavoitteeni on Ouran perustamisesta saakka ollut auttaa ihmisiä löytämään tasapaino toiminnan ja levon välille, niin että pysymme energisinä päivästä toiseen. Intohimoni on luoda ratkaisuja, jotka käyttäjät kokevat merkitykselliseksi ja jotka todella auttavat heitä parantamaan elämänsä laatua. Olen innoissani siitä, että jatkossa pystyn taas enemmän keskittymään tällaisten uusien tuoteominaisuuksien, tuotteiden ja palveluiden innovoimiseen, sanoo Lahtela.

Lahtela uskoo puettavan teknologian toimialaan.

– Käyttäjämme yli 60 maassa ovat erittäin sitoutuneita ja pysyvät asiakkainamme selvästi paremmin kuin mihin puettavan teknologian tuotteissa on yleensä totuttu. Pioneeriasemamme säilyttämiseksi meidän tulee jatkaa tutkimusta ja innovointia kaikilla em. osa-alueilla ja panostaa yhtä aikaa vahvaan kansainväliseen kasvuun. Työmme hyvinvoinnin edistämiseksi ja puettavan teknologian alan kehittämiseksi jatkuu siis entistäkin vahvempana.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Oura Health

 

Saitko tällaisen kirjeen "PRH:lta"? Lue sisältö ennen maksamista

$
0
0

Viranomaisten varoitukset valelaskujen "kesäsesongista" jatkuvat. Kesäkuun alussa Viestintävirasto neuvoi yrityksiä olemaan tarkkana laskuilta näyttävien huijausten kanssa. Voit lukea Yrittäjät.fi:n uutisen aiheesta täältä.

Nyt Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) varoittaa "harhaanjohtajista, laskunnäköisistä tavaramerkkien tarjouskirjeistä".

PRH:n mukaan se saa säännöllisesti yhteydenottoja asiakkailtaan, jotka hämmästelevät saamiaan kirjeitä. Kyseisissä kirjeissä viitataan aitoihin tavaramerkkien rekisteri- tai hakemusnumeroihin ja kehotetaan maksamaan esimerkiksi rekisteröinti- tai uudistamismaksu.

– Useat asiakkaat ovat erehtyneet luulemaan, että kirjeen lähettäjä on PRH tai Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO), PRH toteaa.

Erityiseen huolellisuuteen on aihetta sellaisten kirjeiden kanssa, joissa tarjotaan tavaramerkin uudistamiseen tai rekisteröityihin yksinoikeuksiin liittyviä palveluita.

PRH korostaa, että kaikissa sen lähettämissä kirjeissä on lähettäjänä "Patentti- ja rekisterihallitus".

Tutustu myös Yrittäjien oppaaseen, jonka avulla tunnistat harhaanjohtavan markkinoinnin ja huijauslaskut.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

 

Terassiluvat tiukassa kioskiyrittäjille – kioskeja seisoo tyhjillään

$
0
0

Helsinki myi yhdeksän lippakioskia vuonna 2016, viisi niistä uusille omistajille. Tähän kesään mennessä vasta kolme uuden omistajan saaneista kioskeista on avattu, koska terassilupien saaminen on ollut osalle yrittäjistä vaikeaa.

Kioskiyritys Maako's osti kolme huutokaupatuista lippakioskeista. Kioskit maksoivat 15 110–18 060 euroa.

Maako´sin kioskeista vain Johanneksenpuistossa sijaitseva kioski on saatu avattua. Kaikkiin kioskeihin on haettu terassilupia kaupungilta, mutta kaupunki ei ole toistaiseksi antanut hyväksyntäänsä.

– Olemme tapelleet luvista nyt melkein vuoden, toiminnanjohtaja Pekka Hakanen sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Tuolien ja pöydän pystyttäminen kioskin viereen on sallittua, mutta lupaa katetun terassin rakentamiseen ei ole saatu.

Helsingin kaupunki kertoo sivuillaan, että terassilupahakemuksen käsittelyaika on noin yksi kuukausi, mutta hakijan tulee varautua pidempään käsittelyaikaan, mikäli hakemus sisältää toimenpidelupahakemuksen rakennusvalvontavirastoon.

Pekka Hakanen sanoo, että jos puolilämmitetyt, lasiseinäiset terassit eivät saa lupia, toiminta on vaikeaa syys- ja talvikaudella, jos ihmiset istuvat tuulen armoilla.

– Sateella ei lippa paljon ihmistä lohduta, Hakanen toteaa.

Johanneksenpuiston kioski myy lämpimiä leipiä ja salaattia, ja sillä on A-oikeudet. Kioski maksoi vajaat 20 000 euroa huutokaupassa, ja sen remonttikustannukset olivat muutamia kymmeniä tuhansia.

Hakanen uskoo, että kioski maksaa itsensä takaisin viimeistään ensi vuoden aikana.

Anniskeluluvat helpottavat

Vegaanista ruokaa myyvä ­Jänö-lippakioski Museokadulla on yksi uuden omistajan saaneista kioskeista. Kioski ostettiin Helsingin kaupungilta 30 200 eurolla.

Kioskin omistavan Vegaaninen lippakioski -osuuskunnan puheenjohtaja Joonas Pekkanen kertoo Kauppalehdessä, että remonttikustannukset nousivat noin 60 000 euroon, kun kioskiin tehtiin muun muassa uudet vesikytkennät.

Vuoden 2017 liikevaihto oli 127 000 euroa. Pekkanen kertoo tänä vuonna saatujen anniskelulupien helpottavan myyntien kasvattamista. Kesän 2018 tavoite on 150 000 euron liikevaihto.

Pekka Hakasen mukaan kaupungin tulisi helpottaa yritysten toimintaa ja höllentää lupien saamista.

– Lupien saaminen on nyt haastavaa ja byrokraattista, hän sanoo.

Kauppalehti ei tavoittanut Helsingin kaupungin edustajaa kommentoimaan tyhjillään olevia kioskeja ja terassisääntelyä.

Helsingin kaupunki myös vuokraa 14:ää lippakioskia.

toimitus(at)yrittajat.fi

Kysely: Byrokratia ja sääntely uhkaavat Suomen kasvuhaluisia yrityksiä

$
0
0

Asia käy ilmi kansainvälisen konsulttiyhtiön PwC:n Private Business Survey -raportista. Siinä kartoitettiin yksityissektorin näkemyksiä yrityksen nykyisestä tilanteesta ja tulevaisuudesta. Mukana oli 2 447 yritystä 31 valtiosta Euroopassa, Suomesta 48 yritystä.

Yksityinen sektori on Euroopassa optimistisempi kuin pitkään aikaan. Kaikkein valoisimmin seuraavaan 12 kuukauteen suhtautuvat eurooppalaisista yrityksistä keskisuuret yritykset.

Maittain tarkasteltuna suomalaisissa yrityksissä ollaan optimistisimpia kasvun ja kehityksen osalta. Hienoista kasvua on hakemassa 63 ja merkittävää kasvua 23 prosenttia suomalaisyrityksistä (keskimäärin Euroopassa 48 ja 17 %).

Byrokratiaa pitää purkaa

39 prosenttia selvityksessä mukana olleista yrityksistä on sitä mieltä, että kotimainen sääntely ja byrokratia ovat suurempia uhkia kuin EU-byrokratia (15 %). Suomalaiset ovat Euroopan kärkipäässä byrokratiamurheineen: yli 58 prosenttia yrityksistä mainitsee kotimaan byrokratian vaikutukset yrityksen kasvuun uhaksi, kun ruotsalaisista yrittäjäkollegoista vain 12 % kokee kotimaan sääntelyn haasteena kasvulle.

Sama viestri byrokratiaan tuskastumisesta on tullut jo aiemmin esiin Suomen Yrittäjien teettämissä Yrittäjägallupeissa. 63 prosenttia pk-yrityksistä sanoo työllistävänsä enemmän, jos normeja olisi vähemmän, kertoi maaliskuussa julkaistu Yrittäjägallup. Kantar TNS:n helmi-maaliskuussa tekemään kyselyyn vastasi 1015 pk-yrityksen edustajaa.

Suomen Yrittäjät vaatii, että yritysten sääntelykustannuksia on vähennettävä 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Suomen Yrittäjät esittää, että jos uusi sääntely aiheuttaa yritykselle euron lisäkustannuksen, yrityksille koituvia kustannuksia on vähennettävä toisaalla kahden euron verran.

Digitalisaation uhka

Uhkien listalla suomalaisilla tulee byrokratian ja osaavan henkilöstön saamisen jälkeen digitalisaatio PwC:n raportin mukaan. Sitä pidetään suomalaisissa yrityksissä isompana uhkana (46 %) kuin Euroopassa keskimäärin (12 %).

“Digitalisaatio on tämän hetken suurin murros ja mahdollisuus kaiken kokoisille yrityksille. Samalla se saattaa tuntua uhkaavalta, jos yritys ei ole valmistautunut siihen. Muissa tutkimuksissa on selvästi tullut esiin, että kyse ei ole pelkästään teknologian käyttöönotosta, vaan menestyminen edellyttää syvällistä strategista näkemystä ja usein myös yrityksen sisäisen kulttuurin kehittämistä”, Digitalisaation mahdollisuuksia aliarvioidaan, sillä vain vajaa kolmannes nimesi sen tärkeäksi kasvun vauhdittajaksi.

toimitus(at)yrittajat.fi

Koko raportti luettavissa täällä

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live